
Radioterapia este socotita a fi parte integranta din tratamentul conventional impotriva cancerului, avand rolul de a ucide celulele canceroase si de a stopa sau inhiba cresterea si inmultirea acestora. De cele mai multe ori, aceste raze deterioreaza ADN-ul si conduc catre moartea celulara. In general, radioterapia este asociata unei interventii chirurgiale sau chimioterapiei.
Unul dintre dezavantajele radioterapiei este acela ca duce la formarea speciilor reactive de oxigen care pot afecta in mod negativ celulele normale, sanatoase si, in plus, pot face ca celulele canceroase sa reziste la tratament.
Ce reprezinta si care este rolul unui radiosensibilizator?
Pentru a contracara rezistenta la radioterapie, sunt necesari agentii radiosensibilizatori care au drept scop furnizarea dozelor toxice de radiatii celulelor canceroase si, in acelasi timp, au rolul de a minimiza deteriorarea celulelor sanatoase. Sunt folositi o serie de agenti chimici radiosensibilizatori insa, de preferat este un agent natural, non-toxic, potrivit pentru a indepli sarcinile relatate anterior.
Curcuminul – un radiosensibilizator natural
Curcuminul reprezinta compusul principal al binecunoscutului condiment oriental cunoscut sub numele de turmeric. In ultimii ani, activitatea sa anticancerigena a fost indelung studiata, documentata si apeciata. Pe langa beneficiile anticancerigene, curcuminul poseda si proprietati radioprotectoase si radiosensibilizatoare. Curcuminul protejeaza celulele sanatoase de daunele provocate de stresul oxidativ si, in acelasi timp, radiosensibilizeaza celulele bolnave prin reducerea semnalelor de supravietuire celulara.
Radiatiile ionizate produc daune celulare prin cai ce favorizeaza apoptoza (moartea celulara), sau actionand direct asupra ADN-ului. In plus, modifica genele care au legatura cu cresterea si dezvoltarea celulelor si stimuleaza activitatea chimicalelor inflamatorii ceea ce duce la rezistenta la radioterapie. Curcuminul nu numai ca actioneaza ca un puternic radiosensibilizator dar este si un bun radioprotector in timpul si dupa finalizarea radioterapiei. Principala componenta a turmericului se promoveaza ca un veritabil radiosensibilizator in mai multe moduri:
- Inhiba activitatea agentilor pro-inflamatorii cum ar fi factorul de necroza tumorala TNF-alfa si a factorului nuclear NF-kappa B.
- Inhiba activitatea enzimelor COX, LOX si a prostaglandinelor care favorizeaza procesul inflamator si rezistenta la radioterapie.
- Influenteaza activitatea elementelor biologice cum ar fi Bcl-2 si citocromul P450 care controleaza ciclicitatea celulara si rezistenta la medicamente.
- Mediaza moartea celulara prin diferite cai, cum ar fi activarea Bcl-xs, capsazele, etc.
- Impiedica proliferarea celulelor canceroase aflate in diverse stadii ale ciclului celular.
Ce spun cercetatorii
Capacitatea curcuminului de a sensibiliza celulele canceroase fata de radioterapie a fost atent studiata in cateva tipuri de cancer. Iata cateva dintre concluziile la care au ajuns specialistii:
-
Curcuminul creste raspunsul pozitiv la radioterapia utilizata in cancerul capului si al gatului
Cancerul capului si al gatului afecteaza cavitatea nazala, sinusurile si interiorul gatului. La baza aparitiei sale stau consumul excesiv de alcool si tutun, expunerea la anumite toxine sau anumiti virusi (HPV, de exemplu). Curcuminul are rolul de a regla activitatea enzimei antioxidante tioredoxina reductaza in cazul carcinomului cu celule scuamoase (cancer care apare la nivelul celulelor mucoasei din cavitatile bucala si nazala) si de a favoriza beneficiile radioterapiei. Aceasta enzima controleaza raspunsul la radioterapie. Studii ulterioare au aratat ca curcuminul poseda acest mecanism doar in cazul celulelor canceroase de la nivelul capului si gatului care nu prezinta infectie cu HPV. Pe de alta parte, exista cercetari care i-au dovedit eficienta impotriva HPV-ului si cancerului de col uterin.
-
Curcuminul previne cresterea si inmultirea celulelor canceroase in cazul cancerului de colon
In cazul cancerului colorectal, radioterapia este utilizata ca tratament preoperator. In urma unui studiu, celulele canceroase au fost expuse radiatiilor si apoi a urmat un tratament cu curcumin, in urma caruia s-a observat inhibarea proliferarii acestora. In plus, curcuminul a redus activitatea factorului nuclear kappa B.
Un alt studiu de laborator confirma constatarea prin care se demonstreaza ca curcuminul previne dezvoltarea tumorii si formarea vaselor de sange in cazul cancerului de colon. De asemenea, curcuminul isi exercita si in acest tip de cancer actiunea radiosensibilizatoare prin reglarea nivelurilor speciilor reactive de oxigen si prin sporirea apararii antioxidante.
-
Curcuminul creste eficacitatea terapiei fotodinamice in cancerul de piele
Anumite studii de laborator au dovedit ca curcuminul reduce stresul oxidativ cauzat de razele UV si are actiune radiosensibilizatoare asupra celulelor canceroase in cazul terapiei fotodinamice.
-
Curcuminul serveste drept radiosensibilizator natural in diferite tipuri de cancer
Curcuminul sensibilizeaza un numar mare de celule canceroase. Cercetarile au aratat ca acesta actioneaza asupra celulelor diferitelor tipuri de cancer cerebral.
Rabdomiosarcomul reprezinta o forma rara de cancer muscular. Curcuminul sensibilizeaza celulele canceroase prin reducerea nivelului de radiatii indus de activitatea factorului nuclear kappa-B.
Sarcomul Ewing este o forma rara de cancer care afcteaza oasele. Curcuminul sensibilizeaza celulele canceroase de acest tip.
Terapia cu iod radioactiv este utilizata pentru a trata sau a preveni raspandirea cancerului tiroidian. Un studiu arata ca curcuminul creste radiosensibilizarea celulelor cancerului tiroidian la terapia cu iod radioactiv protejand, in acelasi timp, celulele sanatoase.