Bun contra artritei reumatoide. Curcumin.

O data cu inaintarea in varsta, printre cele cele mai frecvente si totodata mai persistente suferinte sunt cele cauzate de bolile numite popular „reumatism”. Statisticile arata ca sute de mii de romani sufera azi de o boala reumatica de tip inflamator care, daca e netratata, duce chiar la scurtarea vieţii, in medie cu 3 – 10 ani.

Artrita, boala inflamatorie care afecteaza articulatiile, se instaleaza intre 25 si 50 de ani si este mai des intalnita printre femei decat in randul barbatilor (75% vs. 25%) – arata aceleasi statistici. Dintre cele peste 100 de tipuri de artrite, cele mai frecvente 3 subcategorii sunt: guta, osteoartrita (OS) si artrita reumatoida (AR). Tratamentele medicamentoase pentru aceste afectiuni sunt si ele foarte variate.

Necazul este insa ca felurite medicamente folosite uzual pot doar sa diminueze durerea si rigiditatea articulara, dar nu si sa opreasca evolutia bolii. Ca orice boala ce are la baza un proces inflamatoriu, artritele pot sa se agraveze in timp si chiar sa contribuie la aparitia de noi focare de inflamatii in corp, in timp ce organismul ramane fara energie in lupta pe care o duce zi de zi pentru a contracara diferite alte provocari legate de sanatate.

Printre astfel de provocari sunt si cele generate chiar de catre medicamente, prin multitudinea reactiilor adverse, dintre cele mai defavorabile, pe care le au asupra organismului.

Vestea buna este insa ca, spre deosebire de medicamentele asociate cu efecte negative semnificative (formarea ulcerului, scaderea numarului de celule albe din sange, hemoragii intestinale etc), Curcuminul nu genereaza astfel de reactii.

Curcuminul este cel mai puternic anti-inflamator natural si unul dintre cei mai puternici antioxidanti.

1Aceasta substanta naturala – cea mai cercetata din istoria medicinii, cu peste 4000 de studii publicate – isi demonstreaza atat capacitatile preventive, cat si un potential terapeutic demn de a fi luat in considerare si in cazul artritelor, asa cum arata si rezultatele celor mai recente cercetari, publicate in jurnalele medicale din toata lumea.

Inevitabilul in evolutia acestei boli este chiar de neevitat?

Artrita reumatoida (AR), al treilea tip de artrita ca frecventa in lume, este o suferinta articulara determinata de un proces inflamator, care invadeaza articulatiile si le erodeaza.

Cum se manifesta

Articulatiile sufera un proces de degenerescenta, se deformeaza si uneori boala duce la anchilozarea lor. Osul sufera o decalcifiere generala, mai ales in apropierea articulatiei, iar intr-o perioada tarzie poate prezenta concrescente osoase, in timp ce musculatura adiacenta articulatiilor se atrofiaza.

Artrita reumatoida are o progresie continua si afecteaza semnificativ calitatea vietii. Genereaza dureri articulare intense si rigiditatea progresiva a articulatiilor, amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor, o stare de oboseala generala, insomnie si chiar depresie, cauzata de durere.

La persoanele varstnice, artrita reumatoida se poate complica si poate ajunge sa provoace, in cele din urma, deformarea si aspectul noduros al mainilor si picioarelor si pierderea mobilitatii articulare, pana la invaliditate. Aceste persoane se vad puse in situatia de a lua o multime de medicamente impotriva durerilor si de a apela la ajutorul celor apropiati pentru activitati care de altfel sunt obisnuite, firesti.

Mai mult, speranta lor de viata se reduce cu 3-10 ani, din cauza riscului de aparitie a tulburarilor cardiovasculare si alinfectiilor.

Pentru multi, artrita pare a fi o parte inevitabila a procesului de imbatranire. Dar instalarea bolii poate fi intarziata. Si evolutia sa poate fi incetinita. Efectele sale din ce in ce mai dramatice pot sa nu mai ajunga la apogeu. Daca este tratata corect, din timp.

Cum o recunoastem?

In prima faza, apar dureri articulare accentuate pe timpul noptii si crampe musculare influentate de factorii meteorologici, uneori mici cresteri de temperatura; sunt prinse articulatiile mici si apoi articulatiile mari, iar mai tarziu sunt prinse in boala cotul si umarul – perioada care dureaza cativa ani. Doar in faza a doua a bolii apar inflamatii si tumefactii articulare, ca in faza a treia sa apara si deformatiile cu instalare progresiva.

De ce apare?

Artrita reumatoida, numita uneori si reumatism sau sinovita, tinde sa afecteze femeile de 2-3 ori mai frecvent decat barbatii, mai ales peste varsta de 40 de ani. Ca numeroase alte boli autoimune, artrita este mai frecventa in lumea occidentala decat in alte parti ale globului. Desi motivele pentru aceasta „predilectie” nu sunt inca bine intelese, se stie ca stilul de viata joaca un rol important. Alimentatia, fumatul si stresul, factorii chimici ca si infectiile virale sunt considerati a fi printre factorii favorizanti. De asemenea, desi nu este o boala genetica, se considera totusi ca ar exista si o predispozitie genetica.

Cum se trateaza

Tratamentul pacientilor suferinzi de artrita are ca scop controlul durerii si al inflamatiilor, intarzierea progresului bolii, minimizarea dizabilitatilor si imbunatatirea calitatii vietii.

Pentru controlul durerii si al inflamatiilor se prescriu analgezice, opioide si antiinflamatoare – cu o varietate foarte mare, printre cele mai cunoscute fiind ibuprofenul, aspirina, cortizonul, indometacinul, diclofenacul, ketoprofenul etc – si terapii intra-articulare, asa-numitele infiltratii.

Se mai prescriu si medicamente antireumatice modificatoare de boala, care se folosesc pentru a modifica parcursul clinic si radiologic al artritei. Printre ele se numara Metotrexatul, Sulfasalazina, Leflunomida, Hidroxiclorochina, dar si terapii mai noi.

In asociere cu tratamentul medicamentos mai sunt recomandate aplicatii de caldura, repaus sau – ulterior momentelor de criza – gimnastica medicala, fizioterapie, ultrasunete.

Efecte. Bune si mai rele.

Terapia cu corticosteroizi, care poate avea rezultate variate de la o simpla alinare a durerii pana la suprimarea simptomelor pe durate indelungate, are o eficacitate crescuta de imbunatatire a simptomelor clinice si biologice. Insa nu are efect si pe firul evolutiv al artritei reumatoide.

Tratamentul simptomatic, cu analgezice si antiinflamatoare, diminueaza durerea si rigiditatea articulara, dar nu opreste evolutia bolii si deformarile ulterioare. In schimb, apar riscurile unor reactii secundare.

De altfel, tuturor medicamentelor folosite uzual in tratamentul artritei le sunt asociate numeroase astfel de efecte secundare. Reactiile adverse des intalnite pleaca de la iritatie gastrica si gastrite difuze pana la sangerari de suprafata sau chiar ulcere.

Alte efecte secundare ale medicamentelor cunoscute generic ca antiinflamatoare nesteroidiene sunt cele de natura renala, ele putand agrava o afectiune cronica. Aceste medicamente favorizeaza retentia sarii in organism, ceea ce are consecinte importante si in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace.

Printre reactiile adeverse la tratamentele medicamentoase ale artritei mai des folosite se mai intalnesc si aparitia iritatiilor pielii, complicatii oftalmologice sau anemia.

Solutia.

Tratamentul artritei reumatoide initiat la debutul bolii amelioreaza simptomele si reduce probabilitatea unui handicap permanent cu pana la 5-10%.

Preventia este si in cazul acestei boli, desigur, lucrul cel mai de dorit. Evitarea excesului ponderal care agraveaza simptomele, aportul de antioxidanti din fructe si legume si o dieta saraca in grasimi si proteine, ajuta la diminuarea simptomelor artritei si la imbunatatirea calitatii vietii.

Posibilitati noi de tratament sunt oferite de catre produsele natural. Acestea nu prezinta dezavantajele tratamentelor medicamentoase folosite uzual pentru artrita si anume: o eficienta scazuta, efecte adverse substantiale si costuri relativ ridicate pe termen indelungat.

4Conform numeroaselor studii medicale recente, care confirma practici de vindecare stravechi, Curcuminul are un foarte mare potential preventiv si terapeutic pentru artrita.

Efectele anti-inflamatorii ale Curcuminului s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale medicamentelor puternice, cum ar fi hidrocortizonul si fenilbutazona, precum si cu cel al unor agenti anti-inflamatori, cum ar fi Motrin.

Intr-un studiu recent facut in SUA asupra unor pacienti cu poliartrita reumatoida, tratamentul cu cel mai puternic antiinflamator natural, curcuminul, a avut efecte comparabile cu cele ale fenilbutazonei, in ce priveste reducerea tumefierilor, capacitatea de efort prelungit si reducerea rigiditatii articulatiilor.

Studiile clinice au mai subliniat si efectul antioxidant foarte puternic exercitat de catre curcumin. Ca antioxidant, curcuminul este capabil sa neutralizeze radicalii liberi, substante chimice ce pot sa circule prin corp si sa cauzeze deteriorarea celulelor sanatoase si a membranelor celulare. Cand radicalii liberi sunt responsabili pentru inflamatia dureroasa si eventuala deteriorare a articulatiilor, efectul antioxidant exercitat de curcumin devine important atat in preventia cat si in terapia artritei.

3Combinatia de efecte antioxidante si anti-inflamatorii ale curcuminului explica de ce multe persoane cu boli articulare gasesc un ajutor substantial in utilizarea sa regulata.

Cateva studii ce releva efectele benefice ale Curcuminului, contra artritei reumatoide

  1. Au fost efectuate studii si asupra modului in care Curcuminul poate stimula raspunsul imunitar al organismului, in decursul inflamatiei cronice cauzate de adjuvant, la sobolani. Mediatorii de inflamatie au fost masurati in zilele 21 si 35 dupa injectia cu adjuvant. Nivelurile de proteina C reactiva (CRP) au crescut pana la 200% in ziua 21, dupa care au scazut la 50% in ziua 35, comparativ cu lotul de control. Curcuminul a redus in continuare nivelurile crescute la ambele intervaluri de timp. Nivelul de haptoglobina a scazut la 42% in ziua 21, dar a crescut de 5 ori in ziua 35, fata de lotul de control. Curcuminul a redus aceste niveluri in ziua 35. Nu s-au observat niciun fel de modificari semnificative la nivelurile de prostaglandina-E (PGE) 2 si leucotriene-B4, sau la proliferarea limfocitelor. Nivelul de TNF-α a crescut de 3 ori in ziua 21, dar s-a redus cu 88% in ziua 35. Tratamentul cu Ibuprofen a scazut nivelul crescut in ziua 21 si a crescut nivelul scazut in ziua 35, ambele fiind anterior reduse semnificativ de Curcumin (Banerjee et al., 2003).
  2. Un alt studiu a demonstrat ca administrarea de Curcumin a suprimat productia de MMP-13, indusa de TNF-α la condrocitele primare; rezulta de aici ca extractul de turmeric – Curcuminul poate reduce ruperea cartilajelor, cauzata de metaloproteinaze matriceale neutre (MMP-13) in cazul artritei (Liacini et al., 2003).
  3. In organismele care sufera de artrita s-a observat un nivel crescut a Gp A72, o glicoproteina acida cu actiune antitriptica, a carei prezenta in organism precede inflamarea si se mentine si in faza cronica. Administrarea orala de Curcumin a scazut cu 73% nivelurile de Gp A72, concomitent cu dezinflamarea (Joe et al., 1997)
  4. Metaloproteinazele matriceale neutre (MMP) stau la originea trasaturilor patologice ale Artritei Reumatoide si sunt cauza degradarii cartilagiilor. Studiile au aratat ca administrarea de Curcumin inhiba amplificarea MMP(Onodera et al., 2000).

Extract95 Curcumin cu BioPerine – eficienta dovedita stiintific

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit turmericul in scopuri medicinale si acest lucru este bine documentat in medicina ayurvedica. Aceasta actiune benefica a fost remarcata de catre oamenii de stiinta, care au reusit, in urma cu mai bine de 100 de ani, sa identifice formula curcuminului.

Curcuminul (mai exact curcuminoizii – pentru ca vorbim de un complex de trei substante) este principiul activ din turmeric – praful (sau faina) care se obtine prin macinarea radacinii plantei Curcuma Longa, originara din India.

dreamstime_l_37485608-300x200

Cercetatorii au determinat procentul de substanta activa din faina de turmeric, ca fiind de doar 3-4% si au stabilit ca, pentru a se obtine efecte terapeutice notabile, ar trebui consumata zilnic o cantitate de praf de turmeric de 30-50 grame!

Aceasta observatie a dus in cele din urma la aparitia extractelor de Curcumin standardizat cu concentratie de 95% – de unde si denumirea de Curcumin 95.

O singura capsula de Curcumin 95% echivaleaza cu 10 grame de praf/faina de turmeric.

grafic-bioperine

In plus, un numitor comun al tuturor cercetarilor este si concluzia privitoare la absorbtia naturala a curcuminului extrem de redusa, chiar si cand este folosit in stare aproape pura.

De aceea, pentru ca substanta sa aiba efect in organism, este obligatorie asocierea cu extractul de piper negru (BioPerine). Acesta are un rol dublu: creste absorbtia la nivel intestinal si creste utilizarea hepatica, prin activarea enzimelor de conversie specifice.

Astfel, capacitatea organismului de a folosi curcuminul (biodisponibilitatea acestuia) creste de pana la 20 de ori. In aceeasi masura se imbunatateste, astfel, efectul pe care-l are in organism.

produs_simplu

 

Din acest motiv si noi, in produsul nostru, am asociat curcuminul cu extractul de piper negru si am creat astfel cel mai bun produs de curcumin de pe piata romaneasca.

Daca aveti articulatiile umflate si intepenite, daca durerea va imobilizeaza, daca nici un alt tratament nu pare sa dea rezultate, incercati o cura de Extract95 Curcumin&BioPerine.

Este foarte probabil ca aceasta sa fie cea mai buna alegere pe care o puteti face.

Noi credem cu tarie in produsul nostru si in ce poate face pentru sanatatea Dvs.

De aceea motto-ul nostru este“Rezultatele fac Diferenta”.