
-
Curcuminul are efect antiepileptogenic
Creierul este impartit in patru lobi dintre care unul este lobul temporal. Epilepsia lobului temporal este o formă destul de intalnita de epilepsie partiala. In timpul unei astfel de crize epileptice pot fi semnalate pierderi de memorie sau schimbari in cadrul functiilor senzoriale. Au fost efectuate studii pe animale care au examinat efectul avut de curcumin asupra crizelor in cazul epilepsiei lobului temporal.
S-a observat ca tratamentul preventiv cu curcumin a redus predispozitia crizelor, stresul oxidativ si pierderea sau distrugerea celulelor creierului. Epileptogeneza este succesiunea de evenimente care au loc inainte de o criza si care conduce la aparitia acestora. Administrarea curcuminului atenueaza severitatea crizelor recurente si protejeaza alte functii ale creierului cum ar fi cunoasterea, fiind util si in modificarea epileptogenezei.
Statusul epileptic este definit ca o criza care se intinde pe o perioada de timp de 30 de minute sau care cuprinde doua crize in aceasta perioada, fara timp necesar recuperarii. Reprezinta o forma severa de epilepsie care necesita o atentie medicala imediata.
Curcuminul este un excelent anticonvulsiv si antioxidant care poate fi util in terapia statusului epileptic. Este dovedit faptul ca amelioreaza disfunctia cognitiva si stresul oxidativ care apar in status epilepticus.
-
Curcuminul previne convulsiile si crizele epileptice
Curcuminul exercita un efect protector impotriva aparitiei crizelor in virtutea proprietatilor sale antioxidante. In urma administrarii curcuminului se restabileste nivelul enzimelor antioxidante si se diminueaza actiunea stresului oxidativ la nivelul creierului. Acest lucru previne aparitia convulsiilor. In urma studiilor si testelor de laborator s-a doveditt ca potentialul antioxidant al curcuminului contribuie la activitatea anticonvulsivanta. Combinarea acestuia cu BioPerine ii imbunatateste considerabil biodisponibilitatea.
O combinatie dintre curcumin si carbamazepin – un medicamt antiepileptic – preintampina reactiile stresului oxidativ, in plus fata de actiunea anticonvulsivanta. Cercetatorii au descoperit ca curcuminul intarzie debutul crizelor si reduce severitatea crizelor.
Adenozina este o substanta chimica prezenta in toate celulele umane, iar la nivelul creierului functioneaza ca un neurotransmitator inhibitor. De asemenea, serveste ca un agent anticonvulsiv natural al creierului. Administrarea sa externa se dovedeste a fi utila in tratarea epilepsiei rezistente la medicamente.
In urma unui studiu s-a raportat ca curcuminul creste pragul convulsivant prin activarea in mod direct sau indirect a receptorilor de adenozina – proteine care se leaga de adenozina – rezultand o activitate anticonvulsivanta. Pe baza acestor rezultate, cercetatorii sugereaza ca curcuminul poate fi un bun tratament adjuvant in convulsii.
-
Curcuminul poseda proprietati neuroprotective
Curcuminul protejeaza creierul de actiunea maladiilor neurodegenerative, prin exercitarea proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante. Curcuminul ofera protectie si impotriva leziunilor celulare de la nivelul creierului si impotriva toxicitatii care e posibil sa apara in epilepsie. Proprietatile sale antioxidante sunt responsabile pentru acest efect terapeutic.
In caz de epilepsie, curcuminul ofera neuroprotectie prin modularea nivelurilor de oxid nitric sau sinteza oxidului nitric in creier. Acest lucru contribuie nu numai la un efect antiepileptic ci protejeaza si creierul de daune, deoarece oxidul nitric poate provoca daune oxidative.
-
Curcuminul influenteaza chimicalele din creier
Cei mai importanti neurotransmitatori care sunt responsabili pentru transmiterea mesajelor in intregul sistem nervos includ acidul Gaba-aminobutiric, glutamat, dopamina, serotonina si adrenalina. Medicamentele antiepileptice actioneaza, in general, prin influentarea activitatii Gaba si limiteaza excitarea neuronilor.
In legatura cu diverse tulburari ale sistemului nervos, curcuminul se pare ca are o influenta aparte in activitatea substantelor chimice/neurotransmitatori cerebrali (serotonina, dopamina, Gaba) producand efecte favorabile in tulburarile legate de anxietate si neuropatie.
-
Curcuminul previne declinul cognitiv si comportamental
Celulele gliale sunt prezente in jurul neuronilor si joaca un rol important in procesul inflamator si de aparare a sistemului nervos. Acestea pot sa medieze inflamatia in caz de epilepsie cronica. Un studiu arata ca administrarea in doze mari a suplimentelor cu curcumin reduce nivelul de substante chimice pro-inflamatorii din creier, diminueaza activitatea celulelor gliale si amelioreaza defectele cognitive in epilepsia cronica.
-
Curcuminul remediaza depresia
Depresia si anxietatea reprezinta conditii tulburatoare comune persoanelor care sufera de epilepsie si care au convulsii epileptice. Ca un veritabil antioxidant natural, curcuminul este deosebit de util in tratamentul tulburarilor psihice. A fost efectuat un studiu pe animale in care a fost examinat efectul curcuminului asupra depresiei si cognitiei in epilepsie.
In acest caz, tratamentul a fost administrat fie sub forma de fenitoina – medicament anticonvulsivant – fie sub forma de curcumin, timp de 15 zile, in doze variate. S-a observat ca fenitoina amelioreaza starile depresive dar nu poate proteja memoria. Pe de alta parte, curcuminul, reduce severitatea convulsiilor, comportamentul depresiv si previne tulburarile de memorie.
In urma tratamentului cu curcumin a fost observata o diminuarea a stresului oxidativ si schimbari pozitive la nivelul neurotransmitatorilor.
-
Curcuminul actioneaza sinergic cu medicatia antiepileptica
A fost efectuat un studiu in cadrul caruia a fost analizat si comparat efectul anticonvulsiv al curcuminului si al uleiului de Nigella sativa (negrilica sau chimen negru) cu cel al medicamentului antiepileptic numit valproat (de sodiu). Curcuminul a fost la fel de eficient precum valproatul in inversarea anomaliilor sau a modificarilor neurotransmitatorilor, schimbari semnalate in cazul epilepsiei.
O alta cercetare a fost efectuata pentru a examina efectul curcuminului in asociere cu medicamentele antiepileptice valproat, fenitoina, fenobarbital si carbamazepina. Intr-un model al afectiunii indusa la animale, aceste medicamente au fost administrate in doze terapeutice si in alte mai scazute. Un alt tratament a inclus administrarea curcuminului in asociere cu doze terapeutice reduse ale medicatiei antiepileptice.
In cazul dozelor terapeutice, medicamentele au asigurat o protectie completa insa in cazul celor diminuate, rezultatele nu au fost imbucuratoare, asta pana cand nu au fost administrarea in asociere cu curcuminul, care le-a crescut procentul de reusita.
S-a dovedit astfel ca o combinatie dinte curcumin si valproat intarzie debutul crizelor. Administrarea concomitenta a curcuminului si medicatiei antiepileptice impiedica degradarea proceselor de invatare si memorare. Curcuminul ofera si un plus de protectie impotriva stresului oxidativ. Se pare ca medicamentele antiepileptice nu au afectat biodisponibilitatea acestui compus natural.
In urma acestor studii s-a demonstrat ca prin administrarea de curcumin se poate reduce doza de medicamente antiepileptice si, implicit, se vor diminua efectele secundare ale acestora, de multe ori resimtite destul de acut de catre pacienti.
-
Curcuminul poate atenua efectele secundare nedorite ale medicamentelor antiepileptice
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor antiepileptice includ sedarea, oboseala, tremorul, tulburarile mentale, tulburarile motorii, efectele secundare gastrointestinale (arsuri la stomac, greata, indigestie), cresterea apetitului, cresterea in greutate, eruptiile cutanate, toxicitatea, leziunile hepatice.
Actiunea gastroprotectoare a curcuminului si potentialul sau terapeutic in cazul procesului inflamator pot fi de mare ajutor in depasirea efectelor secundare ale medicamentelor antiepileptice. Au fost efectuate studii experimentale in care a fost examinata toxicitatea hepatica indusa prin administrarea valproatului de sodiu. Efectul curcuminului este unul benefic in protejarea ficatului de hepatotoxicitatea valproatului de sodiu fara a interfera cu activitatea anticonvulsivanta a acestuia.
Medicamentele antiepileptice de tipul fenobarbitalului si carbamazepinei utilizate in cazul epilepsiei cronice, cauzeaza stres oxidativ si duc la aparitia tulburarilor cognitive. Curcuminul, administrat in acelasi timp cu medicamentele mai sus mentionate, a scazut efectele stresului oxidativ potentate de medicamentele antiepileptice prin cresterea nivelului de enzime antioxidante. De asemenea, a impiedicat aparitia tulburarilor cognitive. Reactii similare au fost descoperite si in cazul combinatiei dintre curcumin si fenitoina, un alt antiepileptic prescris frecvent (despre care am vorbit si in prima parte a acestui material).
-
Curcuminul este eficient in atenuarea factorilor de risc ce pot duce la aparitia convulsiilor
Exista diversi factori de risc ce ar putea creste tendinta de a dezvolta convulsii iar curcuminul contribuie la atenuarea acestor consecinte. Iata care sunt cei mai intalniti factori de risc:
Leziunile cerebrale
Leziunile traumatice cerebrale pot creste riscul dezvoltarii convulsiilor epileptice. Datorita efectelor sale antiiflamatoare si antioxidante, curcuminul reduce riscurile de sanatate asociate cu leziunile cerebrale si poate ajuta in recuperarea dupa un traumatism cerebral.
Accidentul vascular cerebral
Atunci cand creierul nu mai primeste suficient oxigen iar functia sa a fost afectata, s-a produs un accident cerebral vascular. Curcuminul are rolul de a preintampina un astfel de incident. Efectele sale antiinflamatoare si antioxidante ajuta la prevenirea leziunilor cerebrale in caz de accident vascular cerebral. De asemenea, moduleaza mecanismele genetice in scopul tratarii unui astfel de accident.
Tulburari din spectrul autismului
Acestea sunt o serie de conditii care afecteaza dezvoltarea creierului. Intr-un model animal de autism, curcuminul are efecte terapeutice prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei. De asemenea, este dovedit faptul ca curcuminul moduleaza anumite enzime (p21) care joaca un rol important in dezvoltarea autismului. Sunt necesare cercetari suplimentare in ceea ce priveste rolul terapeutic al curcuminului in autism.
Bolile neurodegenerative
Cercetarile sugereaza ca curcuminul poate servi drept tratament adjuvant in boli neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, etc. prevenind moartea celulara si protejand creierul de daunele stresului oxidativ.