Curcumin si osteoartrita

Degenerarea articulatiilor,

incetinita sau chiar stopata de catre Curcumin

 

OsteoarthritisStatisticile arata ca sute de mii de romani sufera azi de o boala reumatica de tip inflamator, care, daca e netratata, poate duce chiar la scurtatea vieţii in medie cu 3 – 10 ani

Dintre cele peste 100 de tipuri de artrite, a doua ca frecventa in lume este osteoartrita (OA), denumita cateodata si boala articulara degenerativa sau osteoartroza. Se estimeaza ca unul din cinci oameni de pe planeta vor fi afectati in urmatoarele decenii de catre aceasta boala, care, din pacate, este tot mai raspandita si in randul tinerilor.

Osteoartrita este o boala lent progresiva in care este afectat cartilajul ce protejeaza si inveleste suprafetele articulare. Oasele ajung sa se frece direct unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului, ceea ce duce la aparitia durerilor si a imobilitatii. Boala afecteaza adesea articulatiile coloanei vertebrale, degetele, soldurile, genunchii.

Aceasta afectiune este cauza cea mai frecventa a durerilor articulare, dar si cauza principala de invaliditate in randul adultilor in varsta.

Desi nu exista un tratament curativ, care chiar sa vindece aceasta afectiune, multe persoane fac fata simptomelor osteoartritei cu ajutorul medicamentelor si prin schimbarea stilului de viata. Intr-un numar mic de cazuri severe este necesara chiar si interventia chirurgicala.

Feluritele medicamente folosite usual pot sa diminueze durerea si rigiditatea articulara, dar nu si sa opreasca evolutia bolii. In schimb, sunt relativ costisitoare si mai si declanseaza reactii adverse, dintre cele mai defavorabile, asupra organismului.

Pot oare suplimentele naturale cu puteri anti-inflamatorii, care nu prezinta niciunul dintre aceste dezavantaje, sa ajute in lupta contra OA?

Mai multe studii arata ca, spre deosebire de medicamentele cu efecte negative semnificative (formarea ulcerului, scaderea numarului de celule albe din sange, hemoragii intestinale etc), curcuminul nu genereaza astfel de reactii.

Aceasta substanta naturala, cea mai cercetata din istoria medicinii, fiind cel mai puternic anti-inflamator natural si unul dintre cei mai puternici antioxidanti de pe planeta, se dovedeste ca are capacitati preventive si un potential terapeutic demn de a fi luat in considerare si in cazul osteoartritelor.

Ce se poate face?

In lipsa cunoasterii complete a mecanismului aparitiei acestei afectiuni, am fost obisnuiti sa credem ca factorii favorizanti ai OA tin de varsta, metabolism, ereditate, ridicarea de greutati in mod frecvent sau repetitiv, diferite traumatisme locale, solicitarile articulatiilor in practicarea unor sporturi sau meserii, obezitate, insuficienta musculaturii, stilul de viata, alti factori mecanici si chimici de influenta. Un spectru cam larg de factori influentatori si cauze presupuse ale osteoartritei.

osteoartritisUn lucru, dincolo de toate acestea este insa clar. Ramane “acceptat acum, in general, ca este o afectiune articulara activa cu o componenta inflamatorie evidenta“, se precizeaza intr-o lucrare a Osteoarthritis Research Society International – afirmatie sustinuta de diferite cercetari efectuate pe oameni care sufera de aceasta boala.

Tocmai de aceea, schemele de tratament al osteoartritei includ, in mod normal, mai ales agenti antiinflamatori nonsteroidieni (AINS), alaturi de alte medicamente, cum ar fi analgezicele, precum acetaminofenul (paracetamol) sau opioidele (ex. tramadol); terapii intra-articulare (glucocorticoide si acid hialuronic); modificarea stilului de viata si a activitatilor zilnice; terapia la caldura si la rece (comprese calde sau pungi cu gheata aplicate local); fizio si kinetoterapie.

Mai toate acestea trateaza insa doar simptomele si ajuta in ameliorarea acestora. Iar antiinflamatoarele nesteroidiene si analgezicele – in primul rand – pot sa genereze efecte secundare dintre cele mai defavorabile sanatatii noastre.

Dar daca pierderea de cartilaj din osteoartrita este cauzata de inflamare, cum rezulta din lucrarea citata mai sus, atunci utilizarea unui anti-inflamator natural puternic, care nu prezinta efecte secundare nedorite, poate ajuta intr-adevar, inclusiv in prevenirea si/sau incetinirea evolutiei acestei boli.

Asadar, desi s-a crezut mult timp ca osteoartrita a fi o boala pur „degenerativa”, este acum recunoscut faptul ca ar avea mai multe componente inflamatorii. Oamenii de stiinta sunt in curs de explorare rapida a rolului potential al Curcuminului in suprimarea acestor procese inflamatorii.

 

Ce spun cercetatorii

Unul dintre cele mai complete studii privind nutritia in lumea intreaga, asa-numitul „Studiu China” a aratat care sunt consecintele grave pentru sanatate ale consumului ridicat de alimente pro-inflamatorii (carne, lactate, grasimi, si „junk-food”) si cat de redus este azi, in lumea „moderna”, consumul de alimente anti-inflamatorii.

Acest stil de viata occidental „contribuie la o inflamatie sistemica de nivel scazut si un stres oxidativ al tesuturilor, punand sistemul imunitar intr-o stare hiperactiva – un cumul de conditii pentru artrita” – se arata in studiu.

In aceasta lume in care traim, un supliment natural cum este Curcuminul poate ajuta.

osteoartritis2Una dintre caracteristicile cheie ale osteoartritei este macinarea cartilajului ce acopera articulatiile, lasand neprotejata membrana sinoviala, care este un tesut moale ce permite miscarea si reducerea frecarii si care secreta lichidul sinovial ce lubrifiaza articulatiile. Deteriorarea cartilajului este declansata de o multime de molecule pro-inflamatorii, dintre care multe sunt secretate chiar de membranele ce acopera articulatia, arata cercetatorii.

Studiile indica acum ca acest cartilaj poate fi protejat de catre curcumin in mai multe moduri. Curcuminul contracareaza direct efectul moleculelor inflamatorii, au constatat oamenii de stiinta. Curcuminul s-a mai demonstrat ca suprima, in membranele care „captusesc” articulatiile, cresterea celulelor inflamatorii ce sunt responsabile de distrugerea cartilajului. Ba chiar inhiba enzimele “mancatoare de cartilaj” care sunt responsabile de chiar acest proces distructiv, dupa cum arata si alte studii.

Doua cercetari facute direct pe oameni au aratat la modul concret si ca durerile articulare au fost reduse si functionarea articulatiilor a fost imbunatatita, la pacientii carora li s-a administrat curcumin.

Intr-un studiu recent, realizat in Italia, la 50 de pacienti care sufera de osteoartrita usoara pana la moderata la genunchi, li s-a administrat fie cel mai bun tratament medical disponibil, care a inclus ​​medicamente anti-inflamatorii si analgezice, fie acelasi cel mai bun tratament disponibil, dar si cu supliment de curcumin.

Cei din grupul la care s-a adaugat curcumin in tratament au evoluat in mod semnificativ mai bine in ceea ce priveste scaderea generala a rigiditatii si durerii. Functionalitatea lor fizica a fost imbunatatita si au reusit chiar sa-si dubleze mobilitatea.

Mai mult de atat, au putut totodata sa reduca in mod semnificativ consumul de medicamente, reducandu-se astfel si efectele secundare ale acestora si scazand costurile tratamentului.

In alt studiu, “Eficacitatea extractelor de curcumin la pacientii cu osteoartrita la genunchi“, o suta de suferinzi au fost impartiti in mod aleator pentru un tratament de sase saptamani, fie cu ibuprofen fie cu extract concentrat de curcumin. Grupul celor care au luat curcumin au avut rezultate la fel de bune sau chiar si mai bune decat grupul celor cu ibuprofen.

Si aceasta, in timp ce ibuprofenul – lucru stiut si anticipat – a provocat efecte secundare gastrice negative, in timp ce efectele „secundare” ale Curcuminului includ mai ales un potential de protectie impotriva unei liste lungi de alte boli.

Studiile au urmarit atat beneficiile cat si dezavantajele utilizarii curcuminului in tratarea osteoartritei. Pe baza datelor disponibile din astfel de cercetari s-a ajuns la concluzia ca acest supliment natural poate fi folosit ca medicament complementar in tratarea osteoartritei.

 

Alte cercetari si unde le puteti gasi, mai pe larg

  1. S-a studiat posibilitatea curcuminului de a mari efectele anti-proliferative pro-apoptotice ale Celebrexului la celulele aderent sinoviale OA. Celule aderente sinoviale OA au fost pregatite din tesut sinovial uman, colectat in timpul unei artoplastii totale de genunchi. S-a observat un efect sinergetic in inhibarea inmultirii celulelor, cand acestea au fost expuse la Celebrex combinat cu curcumin. Efectul inhibitor al combinatiei asupra inmultirii celulelor a condus la instalarea mai puternica a apoptazei. Efectul a fost controlat prin intermediul unui mecanism care presupune inhibarea activitatii COX-2. Astfel, folosirea Celebrexului de o concentratie scazuta si mai sigura, in combinatie cu curcuminul, poate oferi un tratament inovator pentru OA si alte dereglari reumatologice (Lev-Ari et al., 2006).
  2. S-a examinat eficienta curcuminului in vivo la prevenirea si tratarea artritei, folosind celule de streptococ artritice. A fost folosit indexul de tumefiere articulara, o unitate de masura clinica, pentru a evalua efectul extractelor asupra inflamarii articulatiilor. S-a observat ca administrarea de curcumin a prevenit inflamarea articulatiilor in cazurile in care tratamentul a fost inceput inainte – si nu dupa – debutul inflamatiei. Toate aceste date documenteaza in vivo eficienta anti-artritica a curcuminului.(Funk et al., 2006)
  3. S-a demonstrat ca extractul de turmeric – curcuminul induce apoptoza si inhiba productia de PGE(2) la fibroblastul sinovial, la pacienti cu AR. Curcuminul a dus la scaderea Bcl-2 anti-apoptetic si a inhibitorului proteinei 3 de apoptoza, precum si la cresterea expresiei moleculei bax pro-apoptoza. Apoptoza indusa de curcumin a mai fost asociata si cu activarea proteolitica a proteinelor caspase-3 si caspase-9 si cu degradarea concomitenta a proteinei polimeraza poly (ADP-ribose). Mai mult, curcuminul a dus al scaderea nivelului de expresie al COX-2 mRNA, fara a conduce la modificari substantiale in nivelurile de COX-1, ceea ce a fost corelat cu inhibarea sintezei de PGE (2)(Park et al., 2007).
  4. Un studiu clinic pilot asupra administrarii de curcumin 1200 mg/zi unui numar redus de pacienti a subliniat actiunea anti-reumatica a substantei.(Deodhar et al., 1980).

 

Extract95 Curcumin&BioPerine– eficienta dovedita stiintific

Untitled-1

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit turmericul in scopuri medicinale si acest lucru este bine documentat in medicina ayurvedica. Aceasta actiune benefica a fost remarcata de catre oamenii de stiinta, care au reusit, in urma cu mai bine de 100 de ani, sa identifice formula curcuminului.

Curcuminul (mai exact curcuminoizii – pentru ca vorbim de un complex de trei substante) este principiul activ din turmeric – praful (sau faina) care se obtine prin macinarea radacinii plantei Curcuma Longa, originara din India.

Cercetatorii au determinat procentul de substanta activa din faina de turmeric, ca fiind de doar 3-4% si au stabilit ca, pentru a se obtine efecte terapeutice notabile, ar trebui consumata zilnic o cantitate de praf de turmeric de 30-50 grame!

Aceasta observatie a dus in cele din urma la aparitia extractelor de Curcumin standardizat cu concentratie de 95% – de unde si denumirea de Curcumin 95.

O singura capsula de Curcumin 95% echivaleaza cu 10 grame de praf/faina de turmeric.

grafic-bioperine

In plus, un numitor comun al tuturor cercetarilor este si concluzia privitoare la absorbtia naturala a curcuminului extrem de redusa, chiar si cand este folosit in stare aproape pura.

De aceea, pentru ca substanta sa aiba efect in organism, este obligatorie asocierea cu extractul de piper negru (BioPerine). Acesta are un rol dublu: creste absorbtia la nivel intestinal si creste utilizarea hepatica, prin activarea enzimelor de conversie specifice.

Astfel, capacitatea organismului de a folosi curcuminul (biodisponibilitatea acestuia) creste de pana la 20 de ori. In aceeasi masura se imbunatateste, astfel, efectul pe care-l are in organism.

Din acest motiv si noi, in produsul nostru, am asociat curcuminul cu extractul de piper negru si am creat astfel cel mai bun produs de curcumin de pe piata romaneasca.

Daca aveti articulatiile umflate si intepenite, daca durerea va imobilizeaza, daca nici un alt tratament nu pare sa dea rezultate, incercati o cura de Extract95 Curcumin&BioPerine.

Este foarte probabil ca aceasta sa fie cea mai buna alegere pe care o puteti face.

Noi credem cu tarie in produsul nostru si in ce poate face pentru sanatatea Dvs.

De aceea motto-ul nostru este “Rezultatele fac Diferenta”.