Potentialul benefic pe care il are curcuminul, ca antioxidant

7

Tot mai multe studii clinice aduc dovezi ce pot explica de ce Turmericul (Curcuma) a fost folosit in medicina ayurvedica inca din cele mai vechi timpuri.

S-au demonstrat astfel efectele benefice pe care turmericul le are asupra organismului uman, datorita existentei polifenolului numit curcumin in compozitia acestei plante. Printre astfel de efecte se numara si impactul sau deosebit, ca antioxidant, in neutralizarea radicalilor liberi – acele substante chimice ce duc in mare masura la deteriorarea celulelor sanatoase si a membranelor celulare (detalii, mai jos).

Altfel spus: curcuminul are atat capacitatea de a incetini si chiar de a stopa procese de imbatranire a organismului (inclusiv protejand creierul de prejudiciile aduse de radicalii liberi), cat si un potential terapeutic important.

Reumatism articular, afectiuni cardiovasculare, afectiuni tumorale, cancer, afectiuni hepatice, pulmonare, renale, afectiuni ale pielii, Alzheimer, Parkinson, afectiuni digestive… majoritatea bolilor ce afecteaza sanatatea omului modern isi pot gasi ameliorarea sau chiar vindecarea in tratamentele de durata mai mult sau mai putin indelungata cu aceasta substanta naturala.

Curcuminul are totodata si efect antialergic, antifungic, antiviral, antibacterian si multe altele colaterale. (Mai multe informatii legate de acest potential terapeutic – in pagina Beneficii.)

 

De ce turmeric sau curcumin si nu altceva?

Pentru o sanatate deplina, specialistii ne recomanda sa consumam alimente care sa contina o cantitate de antioxidanti suficienta pentru anihilarea radicalilor liberi ai oxigenului ce ne „bombardeaza” permanent. Indicatorul ce masoara capacitatea de absorbtie a acestor radicali liberi este ORAC – capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului (orig.: oxygen radical absorbance capacity).

Un om obisnuit are nevoie sa-si asigure prin alimentatia sa zilnica o valoare totala de 5.000 de unitati ORAC. Aceasta ar echivala (vezi tabelul de mai jos) cu un mar de pana in 200 de grame, sau aproape 200 de grame de brocoli sau, tot de exemplu, mai putin de 100 de grame de afine sau de coacaze.

Dar aceste cantitati sunt valabile numai pentru un om perfect sanatos, care duce o viata perfect sanatoasa intr-un mediu perfect sanatos.

Altfel… cu mediul poluat in care traim, cu fumul de tigara, cu alimentatia asa-zis „moderna” si chiar cu apa pe care o bem – ba, mai mult, cu diferitele afectiuni de care multi suferim deja – valoarea de absorbtie a radicalilor liberi necesara zilnic organismului uman poate sa ajunga pana la 30.000-50.000 unitati ORAC/zi!

Asta inseamna: 1-2 kilograme de mere sau de brocoli, sau circa un kilogram de stafide, sau aproape un kilogram de mure, ori „numai” ceva mai mult de jumatate de kilogram de afine sau coacaze. Zilnic.

Iar daca o astfel de alimentatie pare dificil de mentinut zi de zi, atunci e bine sa stim si ca pentru asigurarea unei vieti sanatoase, sunt necesare doar:

 • 3 g de turmeric sau o singura capsula de Extract95 Curcumin & Bioperine, prin care ne asiguram necesarul zilnic minim de antioxidanti  (5000 de unitati ORAC).
 • ori maxim 25 de grame de turmeric pe zi, sau 3 capsule de Extract95:Curcumin & Bioperine, prin care ne acoperim necesarul in caz de afectiuni si/sau mediu poluat sau in conditiile unei vieti mai putin sanatoase (peste 40.000 unitati ORAC).

Tabel valori turmeric/fructe/legume extrase din scala ORAC (exprimate pe 100 grame produs)dreamstime_m_34762269

159.277 turmeric
7.960 coacaze negre
6.552 afine
6.552 prune uscate
5.347 mure
5.346 usturoi
4.188 stafide albe
3.083 brocoli crud
3.082 mere obisnuite, cu tot cu coaja

Daca doriti sa consultati toata scala ORAC o gasiti aici.

 

Antioxidantii versus radicalii liberi

Radicalii liberi sunt atomi cu un numar mai mic de electroni (fata de cel necesar pentru stabilitatea lor) si care, in cautarea stabilizarii, efectiv „vaneaza” in interiorul organismului uman, „furand” electroni din celule si afectand tesuturile si chiar ADN-ul.

Radicalii liberi apar in organism ca urmare a unor procese (fagocitoza, catabolism incomplet, producere de energie, detoxifiere hepatică, etc.) sau pot proveni din mediul exterior: fum de tigara, aer poluat, alimente degradate (rancezite), alimente prajite sau recongelate, unele medicamente, ba chiar si din apa de la robinet, care poate fi o sursa de stres oxidativ prin prezenta acidului hipocloros (care insa dispare daca apa este lasata intr-un pahar timp de 20 minute inainte de consum).

Antioxidantii, sau substantele antioxidante, au fost numite si „substante de sacrificiu”, deoarece ele par sa se lase bombardate (oxidate), platind neutralizarea radicalului şi protectia celulei cu propria lor distrugere (vezi imaginea de mai jos).

1Prin neutralizarea unui numar mare de  radicali liberi, antioxidantii au un rol major in protejarea organismului uman de stresul oxidativ cauzat de prezenta acestor radicali in organism.

Capacitatea de actiune a antioxidantilor este de dorit, evident, sa fie intotdeauna peste nivelul si actiunea radicalilor liberi.

Atunci cand actiunea radicalilor liberi o depaseste pe cea a antioxidantilor vorbim despre un stres oxidativ si au loc fenomene de uzura si imbatranire celulara precoce, fapt ce poate conduce la instalarea unor afectiuni degenerative, inclusiv a cancerului.

In scala ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului), praful de turmeric – cel pe care il gasiti in magazinele de produse naturiste – este pe locul 6 si are o valoare de 159.277 unitati /100g.

Asta inseamna ca, pentru a ajunge la un necesar zilnic de antioxidanti necesari organismului unui om modern, e necesar sa consumati – in fiecare zi! – in jur de 30 de grame de turmeric. Dar consumul zilnic, in asemenea cantitati, al unui condiment ce nu este specific bucatariei noastre pare greu de atins.

Extract95 Curcumin&BioPerine – eficienta dovedita stiintific

6Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit turmericul in scopuri medicinale si acest lucru este bine documentat in medicina ayurvedica. Aceasta actiune benefica a fost remarcata de oamenii de stiinta, care au reusit, in urma cu mai bine de 100 de ani, sa identifice formula curcuminului.

Curcuminul (mai exact curcuminoizii – pentru ca vorbim de un complex de trei substante) este principiul activ din turmeric – praful (sau faina) care se obtine prin macinarea radacinii plantei Curcuma Longa, originara din India.

Cercetatorii au determinat procentul de substanta activa din faina de turmeric, ca fiind de doar 3-4% si au stabilit ca, pentru a se obtine efecte terapeutice notabile, ar trebui consumata zilnic, cum aratam si mai sus, o cantitate de praf de turmeric de 30-50 grame!

Aceasta observatie a dus in cele din urma la aparitia extractelor de Curcumin standardizat cu concentratie de 95% – de unde si denumirea de Extract95 Curcumin.

O singura capsula de Curcumin 95% echivaleaza cu 10 grame de praf/faina de turmeric.

Apoi, un numitor comun al tuturor cercetarilor este si concluzia privitoare la absorbtia naturala a curcuminului extrem de redusa, chiar si cand este folosit in stare aproape pura.

grafic-bioperine

De aceea, pentru ca substanta sa aiba efect in organism, este obligatorie asocierea cu extractul de piper negru (BioPerine). Acesta are un rol dublu: creste absorbtia la nivel intestinal si creste utilizarea hepatica, prin activarea enzimelor de conversie specifice.

Astfel, capacitatea organismului de a folosi curcuminul (biodisponibilitatea acestuia) creste de pana la 20 de ori. In aceeasi masura se imbunatateste, astfel, efectul pe care-l are in organism.

Din acest motiv si noi, in produsul nostru, am asociat curcuminul cu extractul de piper negru si am creat astfel cel mai bun produs de curcumin de pe piata romaneasca.

Daca suferiti de una dintre numeroasele boli, care au la cauza aciunea radicalilor liberi in organism (oxidarea), trebuie sa incercati Extract95 Curcumin&BioPerine.

Este foarte probabil ca aceasta sa fie cea mai buna alegere pe care o puteti face.

Noi credem cu tarie in produsul nostru si in ce poate face pentru sanatatea Dvs.

De aceea motto-ul nostru este “Rezultatele fac Diferenta”.

4 Comments
 1. Vasile Rodica

  Buna ziua, m-a numesc Vasile Rodica, am 40 de ani si sunt din București. Ași dori sa știu dacă in cazul meu, mastodinonie mamară cu chisturi multiple si fibroadenom, tratamentul cu Curcumin 95 ajuta la diminuarea acestora sau doar stagnează evoluția lor. Precizez ca in prezent, urmez un tratament cu Mastodynon si ma declar mulțumită in sensul ca acesta a oprit evoluția (creșterea si înmulțirea) acestora. Deasemenea asi dori sa mai știu care este durata unei cure si peste cât timp poate fi repetata? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns si timpul acordat.
  Rodica Vasile

  • Iana Life

   Efectele curcuminului asupra tumorilor fibroide si chisturilor sunt bine documentate stiintific, si de cele mai multe ori acestea se reduc in dimensiuni si chiar dispar in urma unei cure de curcumin. Dozele uzuale sunt de 3-4 capsule pe zi, ar trebui luat minim 2 luni, cu repetarea ecografiei pentru a masura efectul. Se poate continua cat timp este nevoie, curcuminul nu are efecte secundare negative nici in administrati foarte indelungate, de ani la rand, si in catitati de 10 de ori mai mari decat aceasta.

 2. Antioxidantii sunt aliatii nostri care ne apara organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Adaugati comentarii

Adresa de email nu este facuta publica! Campurile marcate * sunt obligatorii

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sterge totTrimite