Curcumin si cancerul de prostata

7

Desi cancerul de prostata este a doua cauza de deces prin cancer la barbatii americani, cu 500.000 de cazuri noi ce apar in fiecare an, este totusi un eveniment foarte rar printre oamenii din India. Riscul scazut de cancer in aceasta zona a lumii este atribuit, printre altele, unei diete bogate in turmeric.

Tumericul, sub forma de pulbere, a fost folosit de milenii pentru tratamentul diferitelor boli, in special in medicina traditionala din India si China. Ingredientul sau activ, curcuminul, opreste reactii inflamatorii, dupa cum explica oamenii de stiinta de azi.

Desigur, o relatie cauza-efect intre consumul de turmeric si incidenta cancerului nu poate fi data ca fiind certa fara studii statistice temeinice. Cu toate acestea, studiile epidemiologice au identificat ca infectiile cronice si inflamatia sunt factori de risc major pentru diferite tipuri de cancer.

Curcuminul, acest polifenol puternic antiinflamator extras din condimentul indian Turmeric, s-a demonstrat ca poate opri formarea de metastaze la pacientii cu cancer de prostata – dupa cum au aratat recent si cercetatorii de la Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) din München, Germania.

Diferite alte studii in vitro si in vivo au mai aratat si capacitatea curcuminului de a inhiba cresterea diferitelor celule canceroase in diverse organe, inclusiv sange, creier, san, ficat, pancreas, colon, ovare si piele. Iar pentru cancerul de prostata rezultatele au fost cu adevarat demne de remarcat.

 

Cum reduce Curcuminul riscul de cancer de prostata

 

Fumatul, obezitatea, consumul de alcool, infectiile, stresul, alimentele cancerigene si poluantii din mediu – adica, majoritatea factorilor de risc pentru cancer – s-au dovedit a fi componente ale unui stil de viata proinflamator. Si, de fapt, inflamatia chiar este implicata in cele mai multe stadii de dezvoltare a tumorii, inclusiv initierea, dezvoltarea, conversia maligna, invazia si metastaza.

Curcuminul, prin capacitatile sale antioxidante si antiinflamatorii, are un potential mare de actiune impotriva cancerului, de la faza de initiere a tumorii pana la metastaze. Actiunea antioxidanta a Curcuminului ii permite sa protejeze celulele prostatei de radicalii liberi care pot deteriora ADN-ul. Prin consolidarea functiei hepatice, Curcuminul ajuta organismul, de asemenea, sa distruga celulele canceroase mutante, astfel incat acestea sa nu se poata raspandi prin corp si sa provoace mai mult rau.

Potentialul anticancerigen al curcuminului provine deci mai ales din capacitatea sa de a opri dezvoltarea celulelor tumorale. Diferite studii au aratat cum poate curcuminul sa reduca angiogeneza (cresterea de noi vase de sange in tumori).

Cancerul de prostata este una dintre cele mai obisnuite afectiuni maligne in societatile occidentale. Din pacate, este de multe ori diagnosticat prea tarziu, in faza metastazelor.

Vestea buna este ca inainte de a se ajunge la un diagnostic – uneori tardiv – cancerul de prostata poate sa fie prevenit.

Si, deoarece Curcuminul este bine tolerat de catre organismul uman, el poate fi folosit atat ca terapie preventiva (profilactica), precum si in curele pacientilor cu cancer de prostata declarata (prevenire secundara).

 Ce spun cercetarile medicale recente

Modul in care Curcuminul, un produs absolut natural, inhiba formarea de metastaze a fost studiat de catre o echipa de cercetatori medicali condusa de PD Dr. Beatrice Bachmeier.

Recent, Bachmeier si colegii sai si-au propus sa determine cat de eficient poate fi Curcuminul in prevenirea metastazelor la pacientii cu cancer de prostata si care ar putea fi mecanismul sau de actiune.

Ei au analizat in primul rand procesele moleculare care sunt reglementate anormal in celulele carcinoamelor de prostata. Cancerul de prostata este adesea legat de reactii inflamatorii latente sau cronice. Celulele tumorale s-a aratat ca produc citokinele CXCL1 si CXCL2 (niste molecule proteice), ambele fiind imunomodulatori pro-inflamatorii. Echipa de cercetatori a descoperit ca actiunea Curcuminului reduce expresia CXCL1 si CXCL2, ceea ce a dus la mai putine cazuri de metastaze.

Bachmeier a spus: “Datorita actiunii curcuminului, celulele tumorale sintetizeaza cantitati mai mici de citokine care sa produca metastaze. Ca urmare, frecventa de formare a carcinomului de prostata este redus semnificativ, dupa cum s-a demonstrat in noul nostru studiu.”

Cercetatorii apreciaza ca extractul de Curcumin poate avea proprietati utile in prevenirea cancerului asociat cu inflamatia, cum ar fi cancerul de prostata si poate sa inhibe metastazele, dar mai precizeaza: “Acest lucru nu inseamna neaparat ca acest compus ar trebui sa fie vazut acum ca un inlocuitor pentru terapiile conventionale. Cu toate acestea, ar putea juca un rol pozitiv in prevenirea primara, inainte de a apare o tumoare complet formata. Sau sa ajute in a evita formarea de metastaze. In acest context, faptul ca substanta este bine tolerata este foarte important”.

Echipa este in prezent in curs de planificare a unui nou studiu clinic controlat, la pacientii cu cancer de prostata rezistent la tratament.

Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au testat turmericul, sursa fitonutrientului concentrat de curcumin, in asociere si cu alte alimente vegetale. Curcuminul a intarziat foarte mult cresterea celulelor in cancerul de prostata, iar atunci cand administrarea sa a fost combinata (cu, de exemplu, conopida), a redus semnificativ atat cresterea tumorii cat si capacitatea celulelor cancerului de prostata de a se raspandi (metastazele).

Diferite cercetari, inclusiv studii clinice umane studiaza in continuare potentialul terapeutic clinic pe care il are curcuminul in cancerul de prostata. Unele dintre cele mai importante centre de cercetare clinica din Statele Unite sunt implicate in cercetari preclinice si clinice privind mecanismul de prevenire si de tratare a cancerului, cu sprijinul curcuminului. Unele studii clinice au fost deja finalizate, altele sunt inca in curs.

Cercetatorii apreciaza insa inca de pe-acum ca in profilaxia pentru pacientii cu BHP (hiperplazia benigna de prostata), curcuminul este o solutie.

Utilizarea Curcuminului mai ales in preventia cancerului de prostata este sustinuta si de faptul ca, farmacologic, curcuminul s-a dovedit a fi o substanta absolut sigura pentru organism, studii clinice umane indicand ca nu exista nici un pericol de toxicitate, pana la administrarea a 10 grame pe zi.

 

Extract95 Curcumin&BioPerine – eficienta dovedita stiintific

Untitled-1

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit turmericul in scopuri medicinale si acest lucru este bine documentat in medicina ayurvedica. Aceasta actiune benefica a fost remarcata de catre oamenii de stiinta, care au reusit, in urma cu mai bine de 100 de ani, sa identifice formula curcuminului.

Curcuminul (mai exact curcuminoizii – pentru ca vorbim de un complex de trei substante) este principiul activ din turmeric – praful (sau faina) care se obtine prin macinarea radacinii plantei Curcuma Longa, originara din India.

Cercetatorii au determinat procentul de substanta activa din faina de turmeric, ca fiind de doar 3-4% si au stabilit ca, pentru a se obtine efecte terapeutice notabile, ar trebui consumata zilnic, cum aratam si mai sus, o cantitate de praf de turmeric de 30-50 grame!

Aceasta observatie a dus in cele din urma la aparitia extractelor de Curcumin standardizat cu concentratie de 95% – de unde si denumirea de Curcumin 95.

O singura capsula de Curcumin 95% echivaleaza cu 10 grame de praf/faina de turmeric.

In plus, un numitor comun al tuturor cercetarilor este si concluzia privitoare la absorbtia naturala a curcuminului extrem de redusa, chiar si cand este folosit in stare aproape pura.

grafic-bioperine

De aceea, pentru ca substanta sa aiba efect in organism, este obligatorie asocierea cu extractul de piper negru (BioPerine). Acesta are un rol dublu: creste absorbtia la nivel intestinal si creste utilizarea hepatica, prin activarea enzimelor de conversie specifice.

Astfel, capacitatea organismului de a folosi curcuminul (biodisponibilitatea acestuia) creste de pana la 20 de ori. In aceeasi masura se imbunatateste, astfel, efectul pe care-l are in organism.

Din acest motiv si noi, in produsul nostru, am asociat curcuminul cu extractul de piper negru si am creat astfel cel mai bun produs de curcumin de pe piata romaneasca.

Daca suferiti de una dintre numeroasele boli, care au la cauza aciunea radicalilor liberi in organism (oxidarea), trebuie sa incercati Extract95 Curcumin&BioPerine .

Este foarte probabil ca aceasta sa fie cea mai buna alegere pe care o puteti face.

Noi credem cu tarie in produsul nostru si in ce poate face pentru sanatatea Dvs.

De aceea motto-ul nostru este “Rezultatele fac Diferenta”.