Curcuminul este de 30 de ori mai concentrat decat praful (faina) de turmeric!
Multa lume confunda Curcuminul – substanta activa – cu turmericul, condimentul din care aceasta se extrage.
Ca urmare a acestei confuzii, multi folosesc cele doua denumiri ca fiind echivalente si, evident, apare foarte des urmatoarea intrebare: de ce sa dau 120 de lei pe un flacon de 60 de capsule de Curcumin95 cand punguta de 100 de grame de turmeric costa doar 6 lei? Oare incearca cineva sa ma pacaleasca?
Evident nu, si speram sa lamurim aceast lucru imediat.
Turmericul este un extraordinar condiment indian ce se obtine prin macinarea rizomilor (radacinilor) plantei care poarta numele de Curcuma Longa. Este folosit de mii de ani in bucataria indiana, in cantitati mari, in principal pentru gustul deosebit pe care il are. Aceasta utilizare freceventa si indelungata a condus la evidentierea efectelor pozitive asupra sanatatii, pentru care turmericul ocupa un loc de frunte in medicina ayurvedica.
Despre curcuma
Curcuma (curcuma longa), cunoscuta si ca turmeric (terra merita) este o planta perena, de origine asiatica, inrudita cu ghimbirul şi originara din India, unde este cultivata de peste 2000 de ani. Mai este cultivata si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa, insa speciile cu importanta terapeutica se gasesc doar in India.
Este o planta erbacee de 60 – 90 cm inaltime, cu frunze lungi, lanceolate, de culoare verde deschis. Florile alb galbui apar pe o tija cu aspect de spic. In varful spicului bratele de culoare alba sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Nu produce seminte viabile, se inmulteste doar prin replantarea rizomilor.
Regn: Vegetal
Ordinul: Zingiberales
Familia: Zingiberaceae
Genul: Curcuma
Specia: C. Longa
Din rizomi, prin fierbere si macinare, se produce faina de turmeric, condimentul care poarta numele plantei, o pudra galben-portocalie cu gust iute-amarui, aromatic, denumita si „sofranul indian”. Curcuma este unul dintre condimentele esentiale ce se regaseste în amestecul de curry.
Scurt istoric
Principalii producatori de curcuma sunt India, Indonesia și China. In Europa a inceput sa fie folosit relativ recent.
Curcuma/Turmericul este unul dintre putinele condimente folosit atat ca mirodenie, cat si in tratamentul a numeroase afectiuni – in India este apreciat de mii de ani pentru proprietatile sale curative, fiind o componenta principala a medicinii ayurvedice.
Radacina de curcuma este foarte bogata in polifenoli anti-oxidanti care ii confera o culoare galben-portocalie. Principalul curcuminoid (polifenol antioxidant) este curcuminul care se gaseste in proportie de 3-5% si care este responsabil pentru cea mai mare parte dintre beneficiile pentru sanatate atribuite condimentului turmeric.
Pentru a beneficia cu adevarat de efectele terapeutice ale acestui curcuminoid trebuie consumat aproximativ un gram pe zi de curcumin. Avand in vedere faptul ca planta simpla, turmericul, are o concentratie de doar 3-5% curcumin, ar trebui sa inghitim zilnic o cantitate de 20-35 g de condiment pentru a asigura 1 gr de substanta activa, ceea ce este aproape imposibil.
Despre BioPerine
Piperul negru ne este binecunoscut pentru gustul sau special care se adauga la multe mancaruri. Mai putini romani stiu insa ca el este folosit in India de mii de ani si pentru beneficiile sale medicale. Poate n-ati stiut, dar piperul negru chiar contine vitamine, minerale si antioxidanti. Si asta nu e totul.
Calitatile sale de vindecare sunt acum disponibile si in forma unui extract puternic, BioPerine. Acest extract din piper negru testat clinic si brevetat in SUA, se adauga la o gama larga de suplimente si alimente, pentru a mari – semnificativ, arata studiile clinice – biodisponibilitatea anumitor nutrienti, prin cresterea absorbtiei in intestin.
Altfel spus, BioPerine, componenta piperului negru, stimuleaza capacitatea organismului de a asimila si de a folosi substantele benefice din alte alimente sau suplimente alimentare.
Cercetarile arata ca extractul BioPerine adaugat in suplimentele naturale, cum este si Curcuminul, obtinut din extragerea substantelor active din turmeric, potenteaza cel mai eficient actiunea acestora, fara efecte secundare nedorite.
Stiinta Curcuminului
Prima mentiune stiintifica despre Curcumin a fost facuta in Revista Nature si a pus baze solide pentru numeroase studii preclinice, care au analizat eficacitatea curcuminului in diverse afectiuni. Curcuminul – asa cum se arata in acest articol – arata un potential important intr-un numar mare de afectiuni si toate studiile publicate au ca factor comun siguranta in administrare, tolerabilitatea si non-toxicitatea acestul polifenol, chiar si la doze de 8 gr. pe zi.
Mecanismul de actiune a curcuminului pare sa fie modularea diverselor molecule cu rol de semnalizare in metabolismul cellular; insa sunt multe cazuri in care aceasta modulare nu a putut fi identificata precis. Biodisponibilitatea este insa scazuta, rata de absorbtie este foarte redusa in stare naturala, ceea ce limiteaza utilizarea sa, in absenta unor adjuvanti de absorbtie precum BioPerine.
Autorii spera ca rezultatele studiilor aflate in curs de efectuare sa ajute in intelegerea mai profunda a potentialului terapeutic al curcuminului.