
Se intampla deseori ca, dupa o masa copioasa, senzatia de balonare sa ne sacaie si sa ne impiedice intr-o oarecare masura sa ne exercitam asa cum trebuie activitatile cotidiene. De regula, balonarea este resimtita ca o senzatie de abdomen umflat sau ca o tensiune intraabdominala insotita de stari de de disconfort si dureri difuze. Statisticile noteaza ca circa 16 % din persoanele sanatoase au episoade de balonare cel putin o data pe luna iar cele care au fost diagnosticate cu sindrom de colon iritabil sunt balonate aproximativ 25% din timp si resimt si dureri abdominale mai acute.
Femeile sunt cele care se plang mai mult din pricina balonarii, mai ales in timpul sau inaintea ciclului menstual. Balonarea nu apare intamplator ci are la baza anumite cauze, printre care se numara: probleme ale microflorei intestinale si ale tranzitului intestinal, constipatia, diferite medicamente, modificari aparute la nivel hormonal, mancatul in graba, diverse alimente si bauturi (in special cele carbogazoase).
Balonarea este si un simptom frecvent al refluxului gastroesofagian, dispepsiei functionale si sindromului de colon iritabil. In functie de severitatea cu care este resimtita aceasta stare, sunt utilizate antibiotice, probiotice, laxative, antispastice si diverse substante care au rolul de a reduce gazele intestinale. De asemenea, se impune adoptarea unei diete alimentare sanatoase si a unui stil de viata echilibrat.
Ne putem baza pe curcumin? DA!
In momentul in care decidem sa ne condimentam alimentatia, nu o facem doar pentru placerea gustului ci si pentru a ne favoriza o buna digestie. De aceea, turmericul – binecunoscut condiment oriental, are un loc aparte si in bucataria europeana. Printre beneficiile pe care acesta le are asupra sanatatii noastre se numara si imbunatatirea procesului digestiv. Insa, mult mai important si mai indicat de a fi utilizat decat turmericul este componenta sa de baza si anume curcuminul. O cura cu suplimentul Extract95 Curcumin&BioPerine ne va tine departe de neplacuta balonare. Iata cateva motive intemeiate:
Curcuminul este un excelent stimulent carminativ si digestiv
Cei care i-au cercetat calitatile spun despre curcumin ca are efecte carminative, adica favorizeaza eliminarea gazelor de fermentatie din tubul digestiv si combate balonarea abdomenului. Pe langa aceste efecte se regaseste si cel antispasmodic care ajuta la reducerea durerilor abdominale prin inhibarea spasmelor din uter sau din intestin. Anumite studii experimentale au demonstrat ca curcuminul este un remediu pentru flatulenta. In tratateme de medicina ayurvedica se mentioneaza ca curcuminul lupta impotriva elementelor toxice si nocive din alimentatie si protejeaza organismul de efectele acestora.
Tot in urma studiilor s-a demonstrat ca curcuminul stimuleaza digestia prin imbunatatirea actiunii lipazei intestinale – enzima care are rolul de a descompune grasimile – si prin intermediul enzimelor care descompun carbohidratii (zaharaza si maltoza).
Curcuminul prezinta beneficii gastroprotectoare
Problemele la nivel gastrointestinal apar ca urmare a actiunii speciilor reactive de oxigen, secretia excesiva a acidului gastric, deteriorarii mucoasei stomacului si intestinelor. Cu trecerea timpului, aceste probleme duc la formarea ulcerelor gastrice sau catre afectiunea denumita reflux gastroesofagian. In majoritatea acestor cazuri, prejudiciile au drept cauza utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, infectia cu Helicobacter pylori, consumul de alimente foarte picante.
Prin folosirea curcuminului se preintampina formarea ulcerului gastric. In plus, acesta ajuta la ameliorarea infectiei cu H.pylori si protejeaza organismul de inflamatia indusa de medicamente. Gratie proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene mucoasa stomacului este protejata ceea ce previne aparitia bolilor gastrice.
Impiedica indigestia
Printre simptomele indigestiei sau ale dispepsiei – asa cum este denumita in termeni medicali – se numara greata, balonarea, distensia abdominala, eructatiile, durerile la nivelul abdomenului superior. Curcuminul este un excelent agent fitoterapeutic, foarte eficient in dispepsie si durerea cauzata de aceasta.
Un studiu realizat in Thailanda a analizat efectul curcuminului in ceea ce priveste dispepsia, si l-a comparat cu un medicament antiflatulenta dar si cu pilulele placebo. Vreme de sapte zile, pacientii care au participat la studiu au primit capsule cu curcumin de patru ori pe zi iar 87% dintre acestia au raspuns pozitiv la tratament.
Are o actiune pozitiva asupra bacteriilor din intestin
Intestinele noastre gazduiesc peste 500 de specii de bacterii. Acestea au un rol important in buna functionare a sistemului imunitar, in digestia alimentelor, absorbtia medicamentelor si intretinerea barierei intestinale. Anomaliile constatate la nivelul florei intestinale au la baza alimentatia nesanatoasa, consumul de alcool sau de medicamente care pot afecta digestia si duc catre balonare. Suplimentele cu curcumin sunt eficiente in a proteja bariera intestinala.
Actioneaza asupra tulburarilor gastrice functionale
Balonarea poate fi provocata si de disfunctiile digestive de genul sindromului de colon iritabil, diverticulita, alergiile alimentare sau constipatia. O serie de studii sugereaza ca curcuminul poate influenta frecventa golirii intestinelor si motilitatea intestinala care, la randul lor, pot duce la aparitia crampelor abdominale si sindromului de colon iritabil.
In urma unui studiu efectuat in Marea Britanie s-a constatat o scadere cu 50-60% a simptomelor asociate sindromului de colon iritabil dupa un tratament de opt saptamani cu curcumin.
Si aici isi intra in rol proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale curcuminului care pot fi utile in tratamentul diferitelor tulburari gastrice. Actiunea antimicrobiana a curcuminului poate ajuta la ameliorarea diferitelor infectii care afecteaza sistemul digestiv.
Curcuminul regleaza raspunsurile sistemului imunitar la alergii. Intr-un model experimental de alergii alimentare, curcuminul si-a dovedit potentialul terapeutic. Consumul frecvent de curcumin in doze moderate poate modula raspunsurile alergice la persoanele sensibile la alergiile alimentare.
Inlatura simptomele depresiei
De multe ori disconfortului abdominal si balonarea au fost asociate cu anxietatea si depresia. Mai multe studii au dovedit ca suplimentele cu curcumin sunt benefice in caz de depresie si pot fi luate in paralel cu medicatia antidepresiva, sporindu-i efectele pozitive. Studiile pe animale au aratat ca curcuminul protejeaza functia cognitiva de actiunea stresului, reduce anxietatea, intareste memoria si moduleaza chimicalele de la nivelul creierului intr-o maniera favorabila avand ca rezultat ameliotarea simptomelor depresiei.