
Un condiment aparent banal, pe care din ce in ce mai multi europeni au inceput sa il foloseasca, si-a dovedit eficienta in reducerea celor mai devastatoare efecte ale radioterapiei, tratamentul utilizat in cazul cancerului localizat la nivelul capului si gatului.
In fiecare an, circa 60.000 de pacienti sunt diagnosticati cu cancer in zona gatului si capului: cancer bucal, la nivelul faringelui sau laringelui, cancer tiroidian, etc. Tratamente exista, unele avand o rata de success mai mare, altele mai scazuta. In cadrul tratamentelor conventionale intra si radioterapia care este folosita in beneficiul bolnavilor de cancer inca de acum 100 de ani, cand au fost descoperite razele X de catre Wilhelm Roentgen.
Doza absorbita de radiatii este masurata in Gray iar pe parcursul unui tratament aplicat bolnavilor de cancer, se folosesc intre 50 si 60 Gray pe o perioada de 7 – 8 saptamani. Facand o analiza a acestui fapt, trebuie sa mentionam ca o expunere a intregului corp la o singura doza de 8 Gray, are rata de mortalitate de 100%. Tocmai de aceea medicii oncologi utilizeaza fractionat acest tratatment, prelungindu-i durata pe mai multe zile, folosind intre 1,8 si 2 Gray pe zi in scopul de a trata suferinta pacientului, nu de a-l omori prin otravirea organismului cu radiatii.
Radioterapia actioneaza atacand si distrugand structurile cromozomice responsabile de diviziunea celulara acest lucru ducand, implicit, la moartea celulelor canceroase. Este adevarat ca celulele sanatoase sunt atacate si ele, insa acestea au o capacitate de restaurare mai mare. Din pacate, radioterapia prezinta cateva efecte adverse printre care se regasesc radiodermita acuta (inrosirea pielii) – aceasta se poate croniciza in timp, radiomucita acuta (afectarea mucoasei bucale), hipoplazie medulara (distrugerea celulelor sanguine ale maduvei osoase) etc. Insa unul dintre cele mai intalnite este cel legat de mucozitatea orala, care implica distrugerea tesutului si aparitia problemelor functionale in cavitatea orala, locul devenind dureros – ceea ce afecteaza si hranirea pacientului – si predispus infectiiolor locale. Pe scurt, este afectata calitatea vietii.
In timp ce in multe feluri tratamentul exclusiv conventional al cancerului localizat la nivelul capului si al gatului nu prezinta de fiecare data efectele asteptate, institutiile medicale incep sa constientizeze rolul pe care compusii naturali il au cel putin in reducerea si/sau in prevenirea efectelor nocive cauzate de chimioterapie si radioterapie. Nu se poate nega faptul ca, in ultima vremea exista din ce in ce mai multe studii in urma carora s-a demonstrat ca anumite condimente, cum este, de exemplu, turmericul, sunt capabile pe de o parte sa reduca daunele colaterale ale tratamentului conventional si, in acelasi timp, sa creasca eficienta tratamentului. Din perspectiva unui pacient care se confrunta cu efectele secundare inevitabile ale radioterapiei, este in mod cert lipsit de etica pentru un medic sa ignore sau, mai rau, sa nege dovada ca rezultatele pozitive sunt valabile atat timp cat se utilizeaza si o alta abordare a afectiunii. Inca un motiv in plus pentru ca medicii oncologi sa-si orienteze gandurile inspre un nou studiu publicat in “Integrative Cancer Therapies”, denumit “Condimentul Indian numit Turmeric intarzie si atenueaza mucozitatile orale produse de radiatiile induse la pacientii supusi tratamentului impotriva cancerului capului si gatului: un studiu experimental”. Cercetarile intreprinse au evaluat eficacitatea turmericului in prevenirea problemelor aparute la nivelul mucozitatilor bucale in urma radiatiilor induse.
In cadrul studiului, au fost selectati 80 de pacienti care au primit pe toata durata perioadei de tratament (chimio si radioterapie) fie gargara cu turmeric, fie pavidona iodata. La inceputul tratamentului, mucozitatea orala a fost examinata iar starea ei de sanatate evaluata si nu doar la inceput ci si in timpul si la sfarsitul perioadei de tratament. Obiectivul principal al acestui studiu a fost incidenta mucozitatilor in fiecare saptamana pe durata celor sapte saptamani cat a durat studiul. Obiectivul secundar a fost efectul gargarei cu turmeric asupra organismului in momentul in care tratamentul conventional a fost intrerupt si scaderea in greutate a pacientilor la sfarsitul tratamentului.
Concluzia de la finalul studiului a fost ca utilizarea gargarei cu turmeric la pacientii cu cancer al capului si gatului care se afla sub radioterapie poate avea beneficii semnificative prin intarzierea si reducerea afectiunilor mucoasei orale. Este minunat ca astfel de cercetari pun pe primul loc beneficiile pe care insasi natura ni le ofera pentru a trata cele mai grave dintre afectiuni. Iata cum s-a dovedit inca o data ca turmericul este unul dintre cei mai important agenti naturali anti-cancerigeni.