
In alcatuirea sistemului endocrin intra mai multe glande, unele dintre ele fiind controlate de hipofiza – o glanda endocrina – si de catre hipotalamus. Primele ca importanta sunt glanda tiroida, glandele corticosuprarenalele si gonadele. Urmeaza paratiroidele, medulosuprarenalele si pancreasul endocrin.
Sistemul endocrin este deseori comparat cu o retea de organe si hormoni secretati de acestea care influenteaza procesele organismului cum ar fi cresterea, metabolismul, functiile sexuale, somnul, etc. Glanda tiroida este unul dintre cele mai mari organe care apartin sistemului endocrin si joaca un rol esential in mentinerea sanatatii intregului organism. Tiroida este situata in regiunea antero-laterala a gatului, fiind mai mare la femei decat la barbati. Glanda tiroida cantareste intre 15 si 30 de grame si prezinta doi lobi ovali, asezati de o parte si de alta a laringelui si traheii unindu-se printr-un istm.
Hormonii secretati de glanda tiroida regleaza metabolismul corporal si activitatea hormonala. Principalii hormoni secretati de tiroida sunt: triiodotironina, tiroxina si calcitonina. Primii doi sunt responsabili cu controlul greutatii si cu nivelul la care corpul arde caloriile, in timp ce calcitonina regleaza nivelurile de calciu.
Glanda tiroida este controlata de pituitara care este considerata „glanda suprema” a intregului sistem endocrin. Statisticile arata ca una din 20 de persoane sufera de disfunctii tiroidiene de-a lungul vietii. Tulburarile tiroidiene includ: inflamarea si umflarea tiroidei, hipotiroidismul (scaderea productiei de hormoni tiroidieni), hipertiroidismul (cresterea productiei de hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni (umflaturi pe glanda tiroida), cancer tiroidian, gusa (marirea glandei tiroide).
Tratamentul in cazul afectiunilor glandei tiroide implica administrarea suplimentelor cu tiroxina in caz de hipotiroidism si medicamente pentru a reduce activitatea glandei in caz de hipertiroidism. Cand aceasta schema de tratament nu mai da rezultate, o parte sau chiar intreaga glanda poate fi indepartata pe cale chirurgicala. De exemplu, in tratamentul clasic pentru cancerul de tiroida si pentru nodulii tiroidieni intra terapia cu iod radioactiv si cea chirurgicala. Medicina alternativa si naturopatia sunt si ele remedii demne de luat in calcul in cazul acestor afectiuni.
Rolul terapeutic al curcuminului in disfunctiile tiroidiene
Turmericul este o planta perena originara din India a carei radacina este utilizata in scop culinar si medicinal. Turmericul poseda un numar mare de proprietati benefice organismului: este un excelent antiinflamator, antioxidant, antibacterian, antitumoral, etc. Uleiul de turmeric si curcuminoidele sunt principalele componente ale turmericului care sunt responsabile cu valorile sale medicinale.
Curcuminul este un compus care apartine grupului de curcuminoizi iar cercetarile au demonstrat ca acesta serveste drept remediu in cazul numeroaselor afectiuni cu care se confrunta omul societatii moderne. Pentru a intelege rolul curcuminului si al proprietatilor sale vindecatoare in legatura cu tulburarile tiroidiene, trebuie sa parcurgem ideile principale ale catorva studii de specialitate:
- Pentru a investiga efectul antioxidantilor in hipotiroidism, a fost intreprins un studiu in cazul hipotiroidismului indus la sobolani, acestia fiind tratati cu trei antioxidanti: vitamina C, vitamina E si extract de turmeric: curcumin. Hipotiroidismul cauzeaza cresterea in greutate a glandelor si scade productia de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, la subiectii tratati cu antioxidanti s-a semnalat reducerea in greutate a glandei tiroide si o mai buna circulatie a hormonilor. Asta inseamna ca proprietatile antioxidante ale curcuminului pot influenta in mod pozitiv activitatea glandei tiroide.
- Potentialul curativ al curcuminului in ceea ce priveste cancerul tiroidian a fost dovedit in urma unui studiu realizat de cercetatorii coreeni. Cancerul tiroidian anaplastic este cel mai rar insa si cel mai agresiv, raspandindu-se cu rapiditate in tesuturile inconjuratoare, fiind rezistent la tratamentele obisnuite anticancerigene. In acest studiu, celulele canceroase tiroidiene au fost tratate cu curcumin si docetaxel – agent chimioterapeutic (individual si in combinatie). Ambii agenti au prevenit proliferarea celulelor canceroase iar curcuminul a suplimentat abilitatea docetaxelului de a reduce cancerul. Responsabile de acest efect benefic au fost proprietatile antiinflamatoare ale curcuminului. Factorul nuclear Kappa al celulelor B si enzima ciclooxigenaza 2 (COX-2) sustin supravietuirea celulalara si proliferarea. Curcuminul, utilizat in combinatie cu docetaxelul, suprima efectele acestor proteine la nivelul celulelor canceroase impiedicand raspandirea cancerului.
- Disfunctia tiroidiana afecteaza activitatea functiei renale de filtrare a substantelor toxice din organism. Nivelurile crescute de tiroxina sunt responsabile cu stresul oxidativ la nivelul celulelor rinichilor si aduc insemnate schimbari fiziologice. Stresul oxidativ reprezinta un dezechilibru intre antioxidantii si prooxidanti prezenti in tesuturile organelor. Un studiu experimental efectuat pe sobolani a demonstrat ca turmericul si curcuminul pot preintampina efectele tiroxinei care este responsabila cu inducerea stresului oxidativ. Tratamentul in acest sens s-a intins pe durata a doua saptamani. Atat turmericul cat si extractul de turmeric – curcuminul – au fost capabili sa restabileasca nivelurile de antioxidanti de la nivelul tesuturilor rinichilor. Rezultatele acestui studiu indica faptul ca extractul de turmeric poate remedia leziunile organelor afectate de disfunctiile tiroidiene.
- Hormonii tiroidieni influenteaza procesele corpului care afecteaza fertilitatea masculina, prin urmare tulburarile tiroidiene fac ca testiculele sa fie predispuse stresului oxidativ. Cercetarile confirma faptul ca extractul de turmeric, curcuminul, poate reduce stresul oxidativ testicular cauzat de tulburarile tiroidiene. Administrarea de curcumin ajuta la cresterea niveluriloe de enzime antioxidante, luptand impotriva radicalilor liberi responsabili de stresul oxidativ. Curcuminul „lucreaza” mult mai bine si mai eficient decat oricare alt antioxidant natural si, la acest nivel, poate fi administrat in combinatie cu vitamina E.
Atentionare: persoanelor care sufera de hipertiroidism nu le este recomandat produsul Extract95 Curcumin&BioPerine, deoarece extractul de piper negru, BioPerine, are capacitatea de a accelera matabolismul, care oricum, la persoanele cu hipertiroidism, este la cote maxime.
Stiati ca…
… polifenolul curcumin este cel mai puternic antiinflamator natural si unul dintre cei mai puternici antioxidanti? Datorita acestor proprietati, la care se adauga si cele antialergice, antifungice, antivirale si antibacteriene, curcuminul este administrat in tratamentul mulor afectiuni.
… extractul de piper negru – BioPerine – stimuleaza capacitatea organismului de a asimila si de a folosi substantele benefice ale curcuminului, potentand actiunea acestora?
(sursa: turmericforhealth.com)
CE TRATAMENT ESTE RECOMANDAT PENTRU NODULII TIROIDIENI ? Va multumesc !
Va recomandam in primul rand sa consultati un medic endocrinolog, pentru un diagnostic exact si stabilirea conduitei terapeutice optime. Curcuminul poate ajuta, alaturi de tratamentul prescris de medic.
DACA IEI ANTICOAGULANTE POTI FOLOSI CURCUUMA?
Aceasta asociere trebuie facuta cu grija, pentru ca si curcuminul are efect antiagregant plachetar. In general este recomandabil ca asocierea curcuminului cu anticoagulante sa se faca sub controlul timpilor de coagulare. Vorbiti cu medicul care v-a prescris medicamentul anticoagulant.
Am o tiroidita cronica autoimuna as dori sa știu dacă pot folosi axet produs.Va mulți esc
Da, puteti, este foarte probabil sa va ajute, tiroidita este o afectiune autoimuna cu mecanism inflamator si ca atare poate sa raspunda foarte bine la curcumin, care este cel mai puternic antiinflamator natural dar si un foarte bun imunomodulator. Incercati cu 3 capsule pe zi macar 2 luni, si refaceti analizele.