Ai auzit de pH? Stiai ca reprezinta un reper important al sanatatii? Daca gestionam corect resurselor din noi si din afara noastra, ne putem bucura de o viata sanatoasa, chiar si la o varsta inaintata! Se vorbeste tot mai mult despre importanta pe care pH-ul o are asupra organismului nostru. Este bine sa cunoastem ce este acest pH si, mai ales, cum ne putem mentine organismul tanar si sanatos cu ajutorul sau.
Reperul sanatatii
Cu siguranta ai auzit de aciditatea sau alcalinitatea organismului. Acestea influenteaza in mod direct pH-ul si, implicit, starea noastra de sanatate. In anul 1909, Sören Peter Lauritz Sörensen a introdus notiunea de pH sub denumirea de potential de hidrogen. pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogeni.Semnificatia si masurarea pH-ului ocupa un loc important in determinarea starii de sanatate a organismului. Valorile pH-ului se situeaza intre 0 si 14, valoarea 7.0 fiind considerata neutra. pH-ul ideal al sangelui este de 7.4, cel al salivei variaza intre 6.5 si 7.5 iar cel al urinei intre 5.5 si 6.5. Se intelege ca dezechilibrele care apar la nivelul pH-ului din organism stau la baza a numeroase probleme de sanatate, printre care se numara: scaderea imunitatii, accelerarea proceselor oxidative ale radicalilor liberi, lipsa de energie, boli ale rinichilor, ale sistemului osos, aparitia si dezvoltarea tumorilor, etc. Aciditatea din organism incetineste si chiar opreste procesul de vindecare. In acest peisaj, un rol important – in opinia specialistilor – il are dieta alcalina.
Importanta alimentatiei si a suplimentelor care ne fortifica organismul si ne regleaza pH-ul!
Cu totii ne dorim sa fim sanatosi, insa este bine sa stim ce actiune are asupra noastra fiecare aliment introdus in organism, daca este acid sau alcalin si cum putem face sa pastram un echilibru intre acesti doi factori. Un organism cu preponderenta alcalin, este un organism sanatos insa, unul acid este predispus bolilor. Secretul sta si in alimentatia potrivita.
Cu ajutorul unei hartii de turnesol putem sa ne determinam valoarea pH-ului. Hartia de turnesol se va inmuia in saliva sau urina, la prima ora a diminetii, fara ca inainte sa fi mancat sau sa fi baut apa. Se pot face teste comparative, de exemplu, sa masori pH-ul salivei inainte de masa si dupa cinci minute de la servirea mesei. pH-ul salivei trebuie sa fie de 6.8 (dar sunt admise si valori de pana la 6.2). Cat priveste valoarea pH-ului urinar (valoarea ideala intre 5.5 si 6.5), aceasta ilustreaza modul in care organismul a prelucrat alimentele ingerate in ultimele 24 de ore.
Pentru a stabili un regim alimentar care sa ne pastreze pH-ul in limitele normale, trebuie sa stim care sunt alimentele alcaline si care sunt cele acide. Produsele alcaline sunt castravetii, varza, telina, ceapa, usturoiul, ardeiul rosu, sparanghelul, cartofii dulci, vinetele, porumbul, nucile si semintele, maslinele, ciupercile, ridichile, salata verde, spanacul, conopida, broccoli, morcovii, fasolea verde, lintea, mazarea, sfecla rosie, ananasul, caisele, ciresele, capsunile, bananele, avocado, lamaia, mango, papaya, pepenele galben, strugurii, curmalele si smochinele uscate, etc.
Printre alimentele acide se numara bauturile carbonatate si cele energizante, dulciurile, branza topita, laptele, produsele de patiserie, carnea, cafeaua, pastele, ouale, orezul, etc.
Trebuie sa existe un echilibru in combinarea acestor tipuri de alimente astfel incat starea noastra de sanatate sa fie una buna. Specialistii spun ca pentru mentinerea starii de sanatate, dieta trebuie sa contina 60% mancaruri alcaline si 40% mancaruri acide. Daca avem de-a face cu un organism bolnav, procentul trebuie sa fie de 80% in favoarea alimentatiei alcaline si restul, de 20% pentru mancarurile acide.
Majoritatea plantelor aromatice proprietati alcaline. Printre acestea se numara mararul, patrunjelul, boabele de mustar, ghimbirul, cimbrul, busuiocul, dafinul, turmericul. Acesta din urma prezita uimitoare proprietati antiinflamatorii si antioxidante si a fost folosit inca de acum mii de ani atat in bucatarie, in preparea diverselor retete, cat si pe post de leac natural.
Mai indicate decat utilizarea turmericului in alimentatie pentru reglarea pH-ului este administrarea capsulelor cu continut optim de curcumin (extract de turmeric)
Exista o diferenta intre faina de turmeric pe care o folosim pe post de condiment si curcumin. Acesta din urma este mult mai activ, mult mai concentrat decat condimentul turmeric. Mai mult de atat, in combinatie cu BioPerine (extractul de piper negru), actioneaza benefic asupra tuturor nivelurilor organismului uman. Aceasta super combinatie de sanatate se regaseste in capsulele IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine. Mai multe despre diferentele notabile dintre turmeric si curcumin si de ce este indicat sa optezi pentru o cura cu Extract95 Curcumin&BioPerine poti citi si in urmatoarele materiale: “Diferenta dintre curcumin si turmeric”, “Ce alegi: turmeric sau curcumin?”, “Diferenta IanaLife”.
Stiati ca…
… o stare de toxicitate, un organism acid si prezenta unui pH-neechilibrat valoric, pot avea la baza un stres intern, declansat fie de incidente, amintiri din trecut, fie de diverse situatii neplacute din present? In aceasta situatie, organismul va reveni la normal doar daca stresul si agitatia zilnica, vor scadea in intensitate!