
Se estimeaza ca circa 50 de procente din populatia intregului glob prezinta infectia cu bacteria Helicobacter pylori, iar cea mai mare rata a infectiilor o au persoanele din tarile subdezvoltate. Se crede ca Helicobacter pylori joaca un rol important in multe dintre tulburarile cronice degenerative iar trei dintre problemele medicale asociate infectiei cu aceasta bacterie sunt: gastrita cronica, ulcerul peptic si duodenal, cancerul gastric.
Bineinteles, acestea nu sunt singurele afectiuni la baza carora sta infectia cu Helicobacter pylori. Aceasta bacterie are legatura si cu bolile cardiovasculare, cu accidentele cerebrale vasculare, ciroza, cancerul pancreatic. In plus, H.pylori a fost asociata si cu unele tulburari neurologice, printre care se numara Alzheimerul si Parkinsonul.
Care este rolul suplimentului Extract95 Curcumin&BioPerine
Atunci cand vorbim despre infectia cu H.pylori si rolul curcuminului in aceasta problema trebuie sa specificam faptul ca acest compus natural actioneaza in beneficiul organismului nostru gratie proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene.
In publicatia “The Blaylock Wellness Report”, medicul Russell L. Blaylock nota urmatoarele: “Curcuminul – acest extract al condimentului cunoscut sub denumirea de turmeric – inhiba numerosi factori virulenti, ceea ce face ca bacteria H.pylori sa fie mai putin agresiva. Este indicat sa dizolvati continutul unei capsule cu curcumin intr-o lingura cu ulei de masline (si acesta inhiba dezvoltarea bacteriei). Luati cate o capsula de curcumin de trei ori pe zi.” Practic, cantitatea recomandata de curcumin ajunge la doua grame/zi.
Despre importanta curcuminului precum si a formulei oferita de Iana Life – unica in Romania datorita continutului de BioPerine, vom discuta si in partea a doua a acestui amplu material.
Ce trebuie sa stim despre temuta bacterie H.pylori
In jur de 15 procente dintre persoanele care prezinta infectia cu H.pylori au o simptomatologie specifica si pot dezvolta afectiuni similare celor amintite anterior. Multe dintre infectii isi au debutul in perioada copilariei si pot persista intreaga viata daca nu sunt eradicate in mod corespunzator. Nu se cunoaste cu exactitate modul de dobandire a infectiei, insa unul dintre factorii importanti care favorizeaza aparitia sa sunt conditiile igienice precare.
In urmatoarele randuri, precum si in partea a doua a articolului, vom prezenta cateva masuri de prevenire a infestarii organismului cu aceasta bacterie, precum si metodele naturale de tratament in cazul in care avem deja infectia cu H.pylori. Chiar daca metodele naturale de tratament sunt indicate, in anumite cazuri se intampla sa nu fie suficiente, astfel ca trebuie combinate cu alte scheme de tratament pentru a elimina din organism aceasta bacterie.
Virulenta bacteriei depinde de imunitate si nutritie
Acest enigmatic organism – H.pylori – a fost descris amanuntit pentru prima data in anul 1982 de catre patologul australian Robin Warren si dr.Barry Marshal. Tot ei sunt cei care au descoperit ca H.pylori este responsabila de multe dintre infectiile gastrice. Pentru descoperirea lor (descoperirea bacteriei Helicobacter pylori si rolul sau in gastrita si ulcer peptic), dr. Marshall si dr. Warren au primit, in anul 2005, premiul Nobel pentru Fiziologie.
Cum actioneaza H.pylori
Helicobacter pylori este o bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului, insa este intalnita si la nivelul altor tesuturi, inclusiv in placa ce captuseste arterele (in cazul aterosclerozei) sau in partea inferioara a esofagului si a gurii.
Exista mai multe tulpini ale bacteriei, fiecare dintre acestea producand diferite dereglari la nivelul organismului. De exemplu, unele sunt asociate cu cancerul stomacal, altele cu ulcerul duodenal sau cu ulcerul peptic. Agresivitatea acestor tuplini si abilitatea lor de a ne imbolnavi organismul (virulenta) variaza, depinzand de doi factori importanti: sistemul nostru imunitar si nutritia.
Aceasta bacterie poseda un numar impresionant de tehnici de supravietuire in mediul acid si neospitalier din interiorul stomacului. Una dintre acestea este secretarea unei cantitati impresionante de ureaza; aceasta enzima hidrolizeaza ureea in dioxid de carbon si amoniac, permitand bacteriei sa supravietuiasca in mediul acid.
H.pylori produce un numar de factori virulenti care agreseaza celulele epiteliale din interiorul vaselor de sange si din mucoasa stomacului. Acestia induc inflamatia intensa prin producerea diferitelor tipuri de citokine inflamatorii puternice precum IL-1B, IL-6, IL-8, TNF-alpha. Citokinele nu distrug doar mucoasa stomacului ci afecteaza si circulatia sanguina ceea ce face ca inflamatia sa se raspandeasca si in alte parti ale corpului, inclusiv la creier.
Cativa dintre acesti factori virulenti joaca roluri importante in legatura dintre diferite tulpini ale bacteriei H.pylori si boli cum ar fi cancerul stomacal, ulcerul, gastrita sau limfomul MALT. De exemplu, gena denumita CagA+ determina abilitatea bacteriei de a cauza ulcer si cancer gastric. De cealalta parte, tulpina a II-a a bacteriei – CagA negativ – desi este mai greu de eradicat, nu produce atat de multe boli precum tulpina I, care este responsabila de circa 60% din totalul imbolnavirilor.
Infectiile sunt favorizate si de existenta toxinei vacuolizante – VacA. Acest factor interfereaza cu abilitatea organismului de a omori bacteria prin folosirea de anticorpi. De asemenea, VacA furnizeaza nutrienti bacteriei H.pylori.
Simptomatologia infectiei cu Helicobacter pylori
Exista cazuri in care prezenta bacteriei nu prezinta niciun simptom. Cu toate acestea, pentru foarte multi oameni infectati semnele si simptomele isi fac simtita prezenta. De exemplu, o persoana poate simti un gust metalic in gura, de obicei la doua sau trei ore dupa ce a mancat. Printre alte simptome se numara arsurile si durerile de stomac mai ales dupa ingerarea alimentelor prajite si/sau condimentate.
Gastrita, insotita de crampe si arsuri dupa consumarea mancarurilor care irita mucoasa stomacului, este cel mai des intalnit simptom al infectiei cu H.pylori. In functie de gravitatea leziunilor provocate de gastrita, pot aparea si hemoragii gastrice, manifestate prin sangerari sau scaun cu sange care, in timp, duc la anemie. Cu cat problema avanseaza, persoana in cauza constata ca nu mai poate manca o masa completa ceea ce, in timp, duce la scaderea in greutate.
Una dintre simptomele infectiei cu H.pylori este hipoglicemia – nivelul scazut de zahar din sange, care poate deveni severa si chiar debilitanta – mai ales dupa consumul dulciurilor sau al bauturilor cu continut ridicat de zahar.
In cazul infectiilor severe si prelungite, pacientul poate avea si alte simptome: ulcere sangeroase, anemie, probleme cu deglutitia, reflux gastro-esofagian, pierdere in greutate nejustuficata, imposibilitatea de a manca o portie intreaga din cauza ca, dupa doar cateva inghitituri, intervine senzatia de satietate. Toate aceste simptome sunt considerate a fi reale semnale de alarma, deoarece pot fi indicii catre complicatii mult mai serioase, inclusiv cancer.
Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter pylori
Exista doua modalitati de baza prin care infectia cu H.pylori poate fi diagnosticata: fie prin esofagogastroduodenoscopie (introducerea prin esofag, pana in stomac, a unui tub subtire, flexibil, dotat cu fibra optica si o camera mica de luat vederi), fie prin teste noninvazive. Esofagogastroduodenoscopia este realizata de un gastroenterolog si necesita o usoara anestezie. Cel mai exact diagnostic este obtinut in urma prelevarii biopsiilor din timpul examenului endoscopic, care nu este foarte dureroasa. Avantajul real al acestei evaluari este ca medicul are posibilitatea sa examineze mucoasa stomacului, mucoasa esofagului, verificand daca exista eroziuni, atrofie gastrica si vreun semn de malignitate.
Testele noninvazive includ: testul antigenului de la nivelul materiilor fecale, testul anticorpilor serici (teste de sange), testul respirator cu uree. Acesta din urma este cel mai simplu si mai rapid test: timp de sase minute pacientul sufla intr-un tub de unica folosinta, apoi bea o solutie speciala, dupa care sufla din nou timp de sase minute. Procedura dureaza un sfert de ora iar rezultatul este primit pe loc.
-va urma-
*afla din partea a doua a articolului care sunt riscurile de a dezvolta cancer gastric, care este legatura dintre H.pylori, accidentele vasculare cerebrale si problemele neurologice, 10 ajutoare de nadejde care au rolul de a reduce influenta bacteriei si deteriorarea organismului.
Curcuminul poate sa faca diaree/ Eu aminceput sa iau si dupa osaptamina m-am trezit cu o diaree si nu mai imi trece sa intrerup tratamentul?
Curcuminul poate genera un scaun mai moale in primele zile de utilizare, insa nu va cauza niciodata diaree. Cauza este altundeva. Desigur puteti intrerupe o saptamana si apoi puteti relua curcuminul, pentru a verifica faptul ca nu de la el apare diareea.