
Racelile si afectiunile cailor respiratorii fac parte din bagajul cu care vremea friguroasa isi face simtita prezenta. De parca nu ar fi suficiente starile febrile, nasul infundat, gatul inflamat si durerile de cap, tusea incepe sa evolueze progresiv, sacaindu-ne zi si noapte, pana cand reusim sa-i venim de hac. Este necesar ca, pe langa medicatia traditionala, sa optam si pentru tratamentul fitoterapeutic cu rol adjuvand in redobandirea sanatatii, caci plantele ne-au fost si ne vor fi mereu alaturi sa ne daruiasca din energiile si beneficiile lor!
In popor este cunoscuta drept “raceala la plamani” iar in termeni medicali este denumita bronsita. Aceasta afectiune este, de fapt, o inflamatie a cailor respiratorii care fac legatura dintre trahee si plamani. In momentul in care caile respiratorii sunt inflamate, mucusul de la nivelul acestora este produs in exces iar tusea reprezinta reactia naturala a organismului de a scapa de aceste secretii si a usura procesul de respiratie.
De regula, bronsita este acuta insa exista si posibilitatea de a se croniciza. Bronsita acuta dureaza maximum sase saptamani si se manifesta printr-o senzatie de disconfort in zona pieptului, insotita de tuse si, ulterior, cu cat mucozitatile se acumuleaza la nivelul plamanilor, persoana in cauza le va expectora sub forma unor flegme de culoarea galbena sau verde. Uneori, tusea poate fi insotita de durere la nivelul plamanilor, respiratie suieratoare si care se realizeaza cu dificultate si febra redusa. Cat priveste bronsita cronica, aceasta apare destul de frecvent pe parcursul a doi sau mai multi ani si prezinta aceeasi simptomatologie ca in cazul celei acute insa prin tuse se vor expectora constant cantitati mari de mucozitati.
De ce facem bronsita?
Bronsita poate aparea ca urmare a unor infectii cauzate de bacterii si virusuri sau poate fi de natura iritativa in urma expunerii la vapori toxici sau praf. Stiati ca fumatul reprezinta si el o cauza principala de aparitie a bronsitei (a celei cronice, in special)? Prin inhalarea fumului – activ sau pasiv – caile respiratorii se vor irita si exista mari sanse ca, dupa mai multi ani, sa apara bronsita cronica. Statisticile mentioneaza ca mai bine de 15% dintre fumatori sufera din pricina bronsitei cronice, in timp ce doar 6% dintre nefumatori dezvolta aceasta afectiune.
Se impune prevenirea aparitiei bolii
Pentru a preveni aparitia bronsitei acute ar fi bine sa fie urmate cateva reguli menite sa previna infectiile, printre acestea numarandu-se spalarea mainilor de fiecare data cand este necesar, evitatea contactului cu persoanele deja bolnave, acoperirea nasului si a gurii atunci cand stranutam sau tusim, intarirea sistemului imunitar prin adoptarea unui stil de viata sanatos in care nutritia adecvata se imbina cu activitatea fizica si cu aportul de suplimente alimentare naturale.
Si daca totusi ne imbolnavim?
In aceasta situatie, presupunand ca starile inflamatorii ale cailor respiratorii au cauze infectioase – virotice, microbiene – tratamentul antiinfectios are la baza aportul de antibiotice, asociat cu medicamente spasmolitice, bronhodilatatoare, expectorante, dar si cu terapii complementare: inhalatia, administrarea de suplimente alimentare naturale, infuzii si decocturi din diverse plante, aromoterapia, etc. In caz de bronsita, tratamentul terapeutic cu plante detine un rol ajutator in redobandirea sanatatii si va fi aplicat in functie de stadiul bolii. Printre plantele care au rol benefic in ameliorarea simptomelor bronsitei se numara: petalele de mac de camp, frunzele de podbal, forile si frunzele de nalba mare, florile de tei, frunzele de patlagina, frunzele de urzica, florile si radacinile de Ciubotica cucului, radacina de sapunarita, radacina de lemn dulce, etc.
Turmericul si curcuminul – de mare ajutor in ameliorarea simptomelor bronsitei!
Cu secole in urma, turmericul era utilizat cu succes in medicina Ayurvedica si cea chineza. Plecand de la rangul de condiment, turmericul a urcat usor, usor in ierarhia celor mai apreciate plante si radacini, ajungand, in zilele noastre, sa fie utilizat si in bucatarie, si in terapiile complementare. Daca in tara sa de origine precum si in alte zone din Orient, proprietatile sale curative nu mai sunt o surpriza pentru nimeni, in Europa turmericul isi continua traiectoria ascendenta, cucerind lumea medicala prin minunatele beneficii pe care le are in ceea ce priveste capacitatile sale anticangerigene, antitumorale, antiinflamatorii, antiinfectioase, antibacteriene, antiimbatranire, etc.
Ce face ca turmericul sa fie atat de apreciat si de pozitiv in aplicarea diverselor scheme terapeutice, este continutul de curcumin, principalul sau polifenol activ. In curcumin sunt inglobate toate calitatile prezentate mai sus. O cura de cateva luni cu capsule cu continut mare de curcumin plus BioPerine (extract de piper negru cu rol in potentarea efectelor curcuminului) protejeaza organismul de infectiile si afectiunile aparatului respirator, dar si circulator si digestiv. Astfel, bronsita este tinuta la distanta, gratie efectelor carminative, antibacteriale si antivirale pe care le poseda curcuminul.
Medicina Ayurvedica folosea cu succes turmericul in ameliorarea problemelor respiratorii, denumindu-l “Kaphahara” unde “Kapha” se refera la expectoratie si eliminarea flegmelor.
Exista terapii care au la baza utilizarea turmericului si a polifenolului sau principal, curcuminul, terapii in care modernitatea secondeaza si completeaza stravechea autenticitate a acestui remediu. Astfel, terapiile Ayurvedice recomandau gargara cu turmeric (turmericul se adauga in apa calda) si consumul, de trei ori pe zi, al unui pahar cu lapte cald in care s-a adaugat o jumatate de lingurita de faina de turmeric, toate acestea pentru a usura simptomele bronsitei. De asemenea, se recomanda inhalarea aburilor rezultati in urma amestecului dintre apa fierbinte si turmeric. Aceasta inhalatie elimina si simptomele de raceala dar decongestioneaza si caile respiratorii chinuite de bronsita.
Terapiile moderne recomanda utilizarea capsulelor cu curcumin, acesta din urma regasindu-se in concentatii mult mai ridicate decat in banala faina de turmeric. Cura de lunga durata cu aceste capsule nu prezinta efectele negative pe care medicatia conventionala le are. In plus, nu ajuta doar pe latura antiinfectioasa ci are aplicatii imense si in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar si a intregii stari de sanatate.