
Solutii eficiente ca sa-i mearga bine!
Este plasat sub plamanul drept, in spatele coastelor care au rolul de a-l proteja. Functiile sale sunt atat de complexe incat influenteaza in mod direct starea de sanatate a celorlalte organe. Ficatul, caci despre el este vorba in randurile ce urmeaza, nu este un simplu organ ci un mecanism extraordinar de complex si de valoros care are menirea de a ne tine in viata. Alimentatia dezechilibrata, stresul, virusul hepatic, consumul de alcool ii pot deteriora functiile! Nimeni nu-si doreste acest lucru astfel ca cea mai buna solutie este sa stim cum sa ne pastram ficatul sanatos!
O viata lunga si sanatoasa este strans legata de starea de bine a ficatului
Dintre toate organele corpului uman, ficatul poseda cele mai multe si mai diverse functii. Deseori, ficatul a fost comparat cu carburatorul unei masini. Atunci cand carburatorul nu functioneaza corespunzator, masina consuma combustibil, dar nu are putere. Oamenii al caror ”carburator” este afectat, desi se hranesc suficient, sunt mai tot timpul palizi si obositi, slabiti fizic si psihic. Acesta este un semn ca functia ficatului de procesare si stocare a principiilor alimentare (proteine, lipide, glucide, vitamine, saruri minerale) nu functioneaza asa cum ar trebui.
Ficatul este locul in care sunt stocate vitaminele A, D, E, K, B12, zaharurile si fierul. In caz de carenta, cantitatea de B12 depozitata la nivelul ficatului ar putea acoperi necesitatile organismului pentru o perioada de pana la doi ani. Tot aici are loc procesul de metabolizare a produsilor de degradare a globulelor rosii, din care rezulta bilirubina care se elimina in bila. O alta functie cheie a ficatului este aceea de a transforma substantele toxice in produsi care nu sunt toxici si care urmeaza a fi eliminati prin bila.
V-ati gandit vreodata ce s-ar intampla daca functia de detoxifiere a ficatului ar fi data peste cap? La nivelul intregului organism s-ar declansa o veritabila ”stare de asediu”, dictata de prezenta intoxicatiei, a bolii.
Acest organ atat de important este responsabil si de metabolismul colesterolului, fiind principalul loc de sinteza a acestuia si principalul responsabil a nivelului sau din sange. Colesterolul este folosit la sinteza hormonilor (progesteron, testosteron, estrogeni, adrenalina) si a vitaminei D.
Despre oboseala ficatului si tratamentul acesteia
In popor i se spune ”oboseala ficatului”, insa in termeni medicali este cunoscuta drept insuficienta hepatica. Aceasta se manifesta prin alterarea principalelor functii ale ficatului: de sinteza, excretie si detoxifiere, in urma scaderii numarului de hepatocite (celule hepatice) functionale.
Cand un procent de 80% dintre celulele hepatice (sau peste) nu este functional, atunci se instaleaza insuficenta hepatica. Printre cauzele care conduc la dereglarea functiilor ficatului se numara hepatitele virale (B, C, D, E), hepatitele medicamentoase, ciroza alcoolica sau cancerul hepatic (acesta fiind produs prin metastaze ale cancerului de colon, pancreas sau stomac). In urma insuficientei hepatice, sinteza de proteine scade, ceea ce afecteaza functia de coagulare si de protectie impotriva infectiilor sangelui. De asemenea, este afectat si metabolismul glucidic, precum si cel lipidic.
Turmericul, solutia salvatoare
In capitolul al treilea din lucrarea ”Fitoterapie traditionala si moderna”, autorii Ovidiu Bojor si Octavian Popescu noteaza urmatoarele: ”In ultimii ani s-a demonstrat ca si turmericul, care este rizomul de Curcuma longa (familia Zingiberaceae), folosita ca planta condiment, are si actiune hepatoprotectoare. Din planta s-au izolat, in afara de curcuminoide, compusi de natura fenolica cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare. Cercetarile au demonstrat si o puternica actiune hipoglicemianta. Aceasta planta se gaseste si in lista plantelor medicinale alcatuita de ”The National Cancer Institute” (USA), ea posedand si actiune anticancerigena. In medicina traditionala orientala se foloseste mult aceasta planta in tratamentul icterelor. Compusul ei cel mai activ este un derivat difenilpropidic, numit curcumina, cu actiune coleretica certa. Cercetarile recente au demonstrat ca curcumina exercita in acelsi timp si o actiune protectoare hepatica fata de tetraclorura de carbon si de galactozamina, substante cunoscute ca hepatotoxice.”
La nivelul ficatului, extrasul din radacina de Curcuma longa – curcuminul – creste cantitatea de glutation (denumit ”proteina vietii”). Glutationul este o peptida care contine aminoacizii cisteina, glicina si acid glutamic, avand functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Se spune ca nivelurile ridicate de glutation in sange sunt asociate cu longevitatea. Iar cele mai mari depozite de glutation sunt in ficat, ajutand la neutralizarea toxinelor si la descompunerea produsilor de sinteza ai metabolismului. Atunci cand nivelul de glutation este limitat, se instaleaza afectiunile hepatice sau diabetul. Un nivel optim de glutation este esential nu doar pentru detoxifierea ficatului ci pentru sanatatea intregului organism.
Pentru ca acest curcumin sa fie absorbit in mod corespunzator de catre organismul uman, ar trebui sa fie administrat concomitent cu extrasul de piper negru: piperina. IanaLife a creat un produs unic pe piata romaneasca – capsulele Extract 95: Curcumin & Bioperine – care contin curcumin cu o concentratie de 95% si Bioperina – extrasul de piper negru – fara de care curcuminul nu ar fi absorbit de catre organism si care ii creste biovalabilitatea cu pana la 2000%!
Cum altfel sa-l mai protejam?
Din randurile anterioare s-a desprins o concluzie majora: sanatatea intregului organism este influentata de sanatatea ficatului! De noi depinde cum ne protejam si cum preintampinam aparitia afectiunilor hepatice.
Regimul alimentar joaca un rol crucial in toate afectiunile hepato-biliare.
Sanatatea ficatului depinde foarte mult de ceea ce mancam. Astfel, este indicat sa excludem din alimentatie produsele de tip ”fast-food”, acestea – prin continutul ingredientelor grase si al aditivilor alimentari – fiind adevarate bombe toxice pentru bietul ficat. Pentru ca ficatul este responsabil cu metabolizarea grasimilor, consumul des al acestor alimente vor influenta formarea depozitelor de grasimi direct in ficat. De aici este un mic pas pana la deteriorarea si blocarea functiilor hepatice!
Nu adoptati o dieta bogata in proteine deoarece asta inseamna o suprasolicitare a ficatului, acesta avand si rolul de a metaboliza proteinele. Daca acestea sunt in exces, si ficatul va lucra ”peste program”. Si stiti cum e cu lucrul peste program in mod repetat: la un moment dat, nivelul de functionare se limiteaza, si nu ne dorim asta!
Este ideal sa existe o balanta, un echilibru in alimentatia noastra. Nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica fructele si legumele proaspete. Mai ales daca nu aveti un ficat foarte sanatos, limitati sau excludeti consumul alimentelor grase cum ar fi untul, margarina, branza, frisca, dulciurile si produsele de patiserie, maioneza, carnea grasa, sosuri si dressinguri, untura, etc.
Alaturi de turmeric, benefice pentru ficat sunt si fructul acai, prunele, ananasul, murele, zmeura, strugurii, morcovii, telina, varza (si cea murata), salata, semintele de in si susan, iaurtul slab, laptele degresat, orezul brun, cartofii (fieri sau copti), etc.
Hidratarea este si ea foarte importanta pentru un ficat sanatos. Astfel, se recomanda lichide din abundenta: apa, sucuri de fructe (proaspete, stoarse in casa, nu cumparate din comert, cu arome si coloranti sintetici), infuzii si decocturi de plante medicinale recomandate in afectiunile hepato-biliare (armurariu, cimbrisor, cimbru de gradina, schinel, sunatoare, musetel, lichen de piatra, rostopasca, anghinare)
Stiati ca…
…ficatul, prin functiile sale, influenteaza conditia inimii, a sistemului circulator, organelor digestive, rinichilor, creierului, sistemului limfatic?
… ficatul produce bila si impreuna cu aceasta isi revarsa deseurile in diferite canale, care in cele din urma ajung in intestine de unde sunt eliminate?
… la nivelul ficatului are loc procesul care face ca substantele toxice care ar putea afecta celulele sa fie transformate in substante inofensive fiind eliminate cu urina prin intermediul rinichilor?
… extrasul din radacina de Curcuma longa, si anume curcuminul, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele prin stimularea secretiei a doua enzime: gluconil-transferaza si glutation-transferaza?
… in medicina chineza, ficatul este considerat a fi responsabil de fluxul chi (energia intregului organism)?
(referinte: ”Fiziopatologie speciala” – Magda Badescu; ”Dezintoxicarea, magia vindecarii” – Virginia Faur si Remus Tanase, turmericforhealth.com)
Doresc sa întreb daca iau capsule de hepato10+ sa mai iau si curmini95
Hepato10+ este o formulare foarte slaba ca si concentratie a ingredientelor. Contine ca ingrediente doar pulberi de plante, nu extrase standardizate. Spre exemplu contine turmeric simplu, nu Curcumin95 – care este extractul standardizat. Turmericul simplu are doar 3% concentratie. Ceea ce inseamna ca intr-o capsule de Hepato10+ exista doar 1mg de Curcumin95 – ceea ce este egal cu zero. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte ingrediente din formula. Va recomand sa incercati produsul nostru Curcumin95&BioPerine, este cu mult mai eficient si chiar veti putea simti rezultatele.
La Pancreas ma ajuta?
Curcuminul poate fi de mare ajutor in afectiunile pancreatice – in mod special in pancreatitele cronice si cancerele de pancreas
Va rog, fiul meu are un calcul biliar cu diametrul de aproximativ 1,5 cm; ar fi recomandat sa ia curcumin, pentru protectia ficatului? Va multumesc. Reli Nenciu
As recomanda sa-si faca operatia de indepartare a calculilor biliari (atentie, NU si a vezicii biliare). Pana atunci, nu putem recomanda curcumin deoarece, chiar daca acest calcul de 1.5 cm nu pune probleme de mobilizare si blocare a cailor biliare, pentru ca este prea mare, este foarte posibil ca, pe langa el sa mai existe si calculi mai mici, de 3-4 mm, care pot fi mobilizati si pot crea probleme.
Poate fi administrat in cazul unor tumori osoase?
Despre ce tumora este vorba, care este diagnosticul? Curcuminul este un antitumoral exceptional si poate fi eficient in aproape toate tipurile de tumori, atat preventiv cat si curativ.
In cazul pietrelor la rinichi sete indicată folosirea lui?
Curcumin95&BioPerine poate fi folosit in cazul litiazei renale. Este unul din cei mai eficienti protectori renali si ajuta la prevenirea aparitiei si la stoparea cresterii calculilor renali. Nu are insa efect de dizolvare sau diminuarea a acestora, ci doar de a ii impiedica sa creasca. Dozele recomandate pentru preventie sunt de 2-3 capsule pe zi, luate impreuna cu mesele principale.
Buna ziua. Acest produs este bun si pt ciroza hepatica si hepatita c. Astept raspuns. Multumesc.
Curcuminul este un foarte bun hepatoprotector si este de mare ajutor in toate formele de steatoza hepatica si ciroza. In ceea ce priveste hepatita C – curcuminul poate ajuta foarte mult in hepatita C, sunt studii medicale care arata ca impiedica patrunderea virusului in celula hepatica. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23903236 , de asemeni, inhiba in mod specific replicarea (inmultirea) virusului -http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20026048
V-as sugera sa increcati pentru 2 luni cu 4 capsule pe zi, dupa care sa refaceti analizele hepatice pentru a confirma efectele pozitive. Puteti continua apoi cu 3-4 capsule pe zi, oricat este nevoie, nu are efecte secundare negative.
Eu am steatoza hepatica credeti ca ma poate ajuta?
Sunt mai multe studii care evidentiaza efectul curcuminului de reducere a steatozei hepatice – http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bcpt.12076/full sau http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26305715 sau http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20222050 sau http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/1155.1
Puteti incerca o cura de 2-3 luni cu 3 capsule pe zi, cu repetarea analizelor pentru a confirma efectul benefic.