
Joggingul, practicat zi de zi, ne intareste sistemul articular, imbunatateste circulatia, intareste inima, sistemul muscular si – cel mai important – ne mentine tineri, optimisti si sanatosi pana la varste inaintate. Insa cine are timp sa alerge zilnic in parc? Lipsa timpului pentru cele 40-50 de minute de sport pe zi nu este, insa, un motiv de ingrijorare. Cercetatorii americani au descoperit ca mersul alert aduce aceleasi beneficii pentru sanatate ca si alergatul sportiv. Astfel, pentru a ne mentine in forma, este suficient sa adoptam, in frumurile noastre zilnice, un pas energic, alert, constient. Putem lasa joggingul din parc pentru week-end!
Mersul pe jos este un exercitiu bland cu impact redus, putin solicitant, o forma de activitate fizica accesibila tuturor. Este sigur, simplu si nu are nevoie de practica. Creste imunitatea si reduce considerabil riscul de a dezvolta boli de inima, cancer, accident vascular cerebral, diabet, dar si declinul activitatii intelectuale dupa 40 de ani. Da, da! Mersul pe jos este aliatul starii de bine, al sanatatii si longevitatii.
”Simplul mers pe jos 30 – 40 de minute de 3 – 5 ori pe saptamana (eventual in loc de a lua autobuzul catre serviciu), reduce riscul de cancer sau boli cardiace cu 20 – 40%” afirma Steven Blair de la Cooper Institute.
Potrivit unui studiu facut de americani – numit ”Ateroscleroza, tromboza si biologia vasculara”, cand vine vorba de sanatate, mersul pe jos intr-un pas mai alert este la fel de eficient ca alergatul sportiv. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie studiind, vreme de 6 ani, doua grupuri formate din 33.060 de alergatori, respectiv 15.045 persoane care au mers pe jos intr-un ritm alert.
Iată cele 11 beneficii cruciale ale mersului pe jos:
1. Previne apariția diabetului de tip 2.
Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamana, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat.
2. Intareste inima.
In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai puțin de 1,5 km pe zi, a fost de doua ori mai ridicata decat a celor care merg pe jos minim 3 km pe zi.
3. Mentine creierul în forma.
Oamenii de stiinta au dovedit ca functia cognitiva a femeilor care, de-a lungul unei lungi perioade de timp, au mers pe jos aproape 2 ore saptamanal, s-a imbunatatit considerabil. De asemenea, declinul cognitiv s-a diminuat in cazul celor care au mers pe jos circa 40 de minute pe saptamana.
4. Protejeaza mobilitatea articulatiilor si densitatea osoasa.
Mersul pe jos incetineste nivelul de pierdere osoasa de la nivelul picioarelor.
5.Lupta impotriva depresiei
Simptomele depresiei sunt reduse cu pana la 47% in cazul celor care merg cate 30 de minute pe jos, intre 3 si 5 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani.
6. Reduce riscul formarii cancerului mamar si de colon.
Femeile care au mers pe jos intre 1ora si 15 minute sau 2 ore si jumatate pe saptamana, au avut un risc cu pana la 18% mai scazut de cancer de san, comparativ cu femeile inactive. Pot preveni cancerul de colon, reducand riscul cu 21%.
7.Tonic cardiovascular.
Ca sa-ti mentii inima in forma ai nevoie doar de 30 de minute de mers pe jos, de 3 ori pe saptamana!
8. Reduce grăsimea abdominală.
Un studiu a arătat că o plimbare de 20-30 de minute pe zi reduce cu până la 20% cantitatea de grăsime din organism.
9. Previne dizabilitățile fizice la vârste înaintate.
Cercetările au demonstrat că mersul pe jos imbunătățește condiția fizică, funcțiile organismului și previne dizabilitățile de ordin fizic la persoanele in vârstă.
10.Susține viața sexuală activă.
Specialiștii au confirmat că femeile și bărbații cu vârste intre 45-55 de ani care au făcut exerciții fizice (inclusiv mers pe jos) au constatat o creștere a libidoului, la care s-a adaugat o satisfacție sexuală crescută.
11. Ajută la estomparea durerilor musculare.
60 de minute de mers pe jos pe săptămână, combinate cu exerciții ușoare si stretching de trei ori pe săptămână reduc semnificativ durerile musculare specifice muncii de birou.
Starea ta de bine incepe cu cativa pasi. Azi cativa, maine mai multi, pana vei transforma aceasta activitate utila, placuta si sanatoasa intr-un mod de viata. Vei avea doar de castigat de pe urma mersului pe jos!