
Frumusetea femeii, increderea in propriile forte si determinarea cu care face fata provocarilor zilnice nu stau doar in cosmetizarea aspectului exterior. Pe primul loc trebuie sa se afle sanatatea intregului organism iar o buna functionare a aparatului reproducator are efecte pozitive in viata de zi cu zi. Insa problemele aparute la acest nivel dejuga orice plan de reusita. O proasta functionare a ovarelor, de exemplu, poate transforma o femeie pana nu demult fericita si sanatoasa, intr-o pacienta cu probleme multiple, inclusiv de ordin emotional.
La nivel mondial una din zece femei cu varste intre 20 si 40 de ani sufera din pricina disfunctiilor ovariene, mai precis din cauza SOP – Sindromul Ovarelor Polichistice – catalogat drept cea mai frecventa tulburare endocrina. Daca pana acum nu ai dat prea mare importanta ovarelor tale, ai face bine sa iti asculti corpul, sa descoperi ceea ce iti semnaleaza, pentru ca, depistata din timp, orice afectiune a aparatului reproducator poate fi tratata, pacienta recuperandu-si sanatatea.
Ovarele reprezinta doua glande in forma de bob de fasole, situate in zona pelviana, asezate pe cate o latura a uterului, unite de acesta printr-un ligament ovarian. Ovarele sunt responsabile cu producerea de hormoni feminini (estrogen si progesteron) si de foliculi.
Aparitie, semne si simptome ale SOP
Sindromul Ovarelor Polichistice se caracterizeaza printr-un dezechilibru hormonal care impiedica ovulatia normala iar femeile care sufera din pricina SOP prezinta simptome diverse carem uneori, pot conduce catre alte probleme medicale: mai putin de cinci cicluri menstruale pe an, sangerari vaginale anormale, acnee si ten gras, pete negricioase pe piele, matreata, hirsutism (cresterea parului pe fata, abdomen, spate, degete), oboseala exagerata, obezitate, depresie si anxietate, diabet, infertilitate, tensiune arteriala crescuta. Statisticile noteaza ca circa 70% dintre pacientele cu SOP se plang de hirsutism (cauzat de cresterea nivelului de hormoni masculini) , 50% nu au ovulatie in fiecare luna, 30% prezinta sangerari vaginale anormale, 10% au diabet zaharat de tip 2.
La baza aparitiei SOP stau factorul genetic, problemele metabolice, productia anormala de insulina iar ovulatia anormala duce la multiplicarea chistilor pe ovare.
De indata ce sunt semnalate probleme ale menstruatiei (numarul redus de cicluri, lispa ovulatiei, dureri pelvine accentuate, etc.) se impune controlul ginecologic pentru a stabili cauza exacta a acestora (printr-un control pelvian, ecografie transvaginala, analize hormonale). Testele pentru stabilirea diagnosticului de SOP mai includ si calcularea indexului de masa corporala, nivelul de activitate fizica, nivelul de insulina pentru a determina posibilitatea organismului de a produce insulina, nivelul de hormoni masculi (testosteron) pentru a determina cresterea in exces a parului de pe corp, teste de biochimie pentru functionarea rinichilor si a ficatului, teste pentru tiroida, etc.
Redobandirea sanatatii = un nou stil de viata
Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor dar si prevenirea complicatiilor de durata (obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala). Tratamentul conventional este cel medicamentos, anticonceptionalele fiind o alegere frecventa, secondat de cel chirurgical, in cazuri mai grave, mai avansate, ce vizeaza indepartarea chisturilor.
Pacientelor care sufera de SOP li se recomanda adoptarea unui nou stil de viata bazat de activitate fizica zilnica, dieta echilibrata, eliminarea stresului din viata cotidiana, tratamente care au la baza produse din natura. Unul dintre acestea este curcuminul, extractul radacinei de Curcuma longa sau turmeric, un condiment utilizat cu precadere in bucataria asiatica, dar care este renumit si pentru calitatile sale terapeutice. Curcuminul actioneaza pozitiv asupra organismului, reducand nivelul de zahar din sange (lucru benefic pentru pacientii cu diabet zaharat) iar principiile sale antioxidante sunt de mare ajutor pentru detoxifierea organismului, eliminand toxinele daunatoare, protejand sistemul imunitar, restabilind astfel sanatatea mult dorita. De asemenea, aportul de curcumin echilibreaza nivelul hormonal atat de benefic pentru evitarea infertilitatii. Prin proprietatile cu care natura l-a inzestrat, curcuminul actioneaza in favoarea celor care il consuma, ajutand la reducerea riscului bolilor de inima, la detoxifierea ficatului, la imbunatatirea conditiei pielii, eliminand si majoritatea simptomelor care insotesc Sindromul Ovarelor Polichistice. Inflamarea tesuturilor duce la formarea chisturilor iar curcuminul preintampina acest lucru, gratie calitatilor sale antiinflamatorii.
Pentru toate afectiunile aparatului genital feminin exista rezolvare si nu de fiecare data este necesar sa apelam la masuri drastice, cum ar fi cele chirurgicale. Iata ce spun autorii lucrarii “Fitoterapie traditionala si moderna”: “Cu toate progresele inregistrate de chimioterapie si de terapeutica cu antibiotice, asa cum vom vedea, numeroase specii de plante sau substante active extrase din ele isi dovedesc rolul lor de adjuvante mai ales daca sunt folosite in fazele incipiente ale afectiunilor aparatului genital, de multe ori ele depasesc atat notiunea, cat mai ales efectul terapeutic de adjuvante.” Asadar, sa nu uitam ca multe dintre problemele organelor genitale pot fi nu doar ameliorate ci si vindecate daca apelam la fitoterapie.