
La 20 de ani ne consideram nemuritori si credem ca la 40 de ani vom fi deja batrani. La 30 de ani vin primele semne de ingrijorare. La 40 incepem sa cautam tineretea fara batranete care simtim ca ne scapa printre degete. La 50, daca nu ne-am luat masuri de precautie din timp, incepem sa simtim frigul. Frigul batranetii. La 60 de ani ne cuprinde frica. Frica de boala si frica de moarte.
Dar cum putem ”pacali” varsta si boala? In primul rand prin atitudine. Simplul gand ca imbatranim e o comanda prin care creierul ordona celulelor sa se degradeze si sa ”uite” sa se refaca. Trebuie sa ne gandim la noi ca la oameni tineri, ”verzi” si, desigur, in siajul acestui gand, sa ducem un stil de viata care sa ne ajute sa ne regeneram corpul.
Primul pas catre tinerete este sa nu ne ”condamnam” singuri la batranete si la boala. Suna absurd, dar, daca nu eliminam ”programele” care ne spun ca imbatranim, ne refuzam din start sansa de a ne mentine in forma fizica si intelectuala pana la varste inaintate.
6 reguli ”de aur” în lupta cu batranetea si boala
-
Alunga pesimismul!
Gandurile negative nu aduc nimic bun, ba din contra: acumuleaza toxine in organism, genereaza boala si imbatranesc organismul inainte de vreme. Obisnuieste-te sa ierti, sa iubesti, sa gandesti pozitiv in fiecare zi. Toate acestea iti prelungesc viata!
„Oamenii care au o speranta, un tel, un destin pe care sa si-l implineasca, traiesc adesea mai mult decat cei care se incolacesc si asteapta sa moara, mai ales atunci cand li se pune un diagnostic mai grav.” (dr. Rebecca Moroose)
Atunci cand suntem suparati, pesimisti, nervosi, inseamna ca suntem pe calea sigura catre autodistrugere si nefericire. Stim ca nu-ti doresti asta, asa ca orienteaza-te catre o gandire pozitiva, iertare si dragoste.
-
Mananca din gradina! Mananca ponderat! Hidrateaza-te!
„A manca este o necesitate. A manca inteligent este o arta.” (La Rochefoucauld)
Hrana ne afecteaza in mod direct sanatatea. Este preferata o dieta echilibrata si diversificata, bogata in alimente care ne ofera nutrientii necesari unei bune imunitati (legume, fructe, nuci, seminte, peste, condimente, etc.), din care am exclus alimentele procesate, sucurile carbogazoase, excesul de alcool, produsele de patiserie, grasimile rele, prajelile.
Sporeste cantitatea de fructe, legume, seminte oleaginoase. Modereaza cantitatea de mancare la fiecare masa. Redu proteinele de origine animala, zaharul si derivatele sale, alimentele de tip fast-food, sarea. Hidrateaza-te corespunzator cu apa, nu cu ceaiuri, cafea sau, si mai rau, cu sucuri carbogazoase.
-
Cultiva relatiile armonioase!
Nu conteaza numarul de cunoscuti. Cantitatea nu este importanta. Calitatea relatiilor primeaza. In momentul in care te simti singur, poate chiar un pic deprimat din cauza inaintarii in varsta, este bine sa ai alaturi o familie iubitoare cu care sa poti discuta deschis despre orice. Oamenii care iubesc si sunt iubiti, care si-au facut din bunatate si prietenie un mod de viata, sunt mai frumosi, mai sanatosi, mai longevivi.
-
Fa miscare zilnic!
Batranetea nu trebuie asociata sedentarismului. Nu sta pe loc si, indiferent de varsta pe care o ai, include miscarea in viata ta. Urca scarile, mergi pe jos la piata, plimba-te prin parc (pe jos, cu bicicleta, pe role), alearga, practica yoga, aerobic, mergi la sala, mergi pe munte, etc.
Se spune ca sursa tineretii vesnice este tocmai activitatea fizica. De ce sa nu profitam de ea? Doar este la indemana tuturor!
-
Bazeaza-te pe terapiile din natura
De mii de ani natura s-a pus in slujba noastra, oferindu-ne din minunile sale vindecatoare. Pe langa fructele si legumele atat de sanatoase, plantele medicinale au fost si sunt in continuare foarte apreciate, mai ales pentru beneficiile lor antioxidante si antiinflamatorii. Folosite sub forma de tincturi, uleiuri, suplimente alimentare, plantele sunt folosite cu succes singure sau ca tratamente adjuvante in diferite boli.
-
Dormi suficient!
O simti pe pielea ta, si nu-ti place. La oboseala ma refer. Atunci cand nu dormi suficient sau cand ai trecut printr-o perioada lunga si solicitanta fizic si/sau psihic, oboseala accentuata isi pune amprenta asupra intregului organism. Azi asa, maine asa, perioadele de activitate sustinuta, fara odihna si repaus corespunzator te vor imbatrani inainte de vreme. Pentru a evita acest lucru, tot ce ai de facut este:
- sa ai un program regulat de somn odihnitor de cel putin 8 ore pe noapte;
- sa te relaxezi (de preferat in natura) in zilele tale libere;
- periodic, sa iti iei un concediu si sa pleci departe de agitatia de zi cu zi.
”Tineretea nu are varsta” spunea Pablo Picasso. Ne ramane sa stim cum sa ne-o pastram, in perfecta armonie cu sanatatea trupului si-a mintii si pe aceeasi lungime de unda cu curatenia spirituala.