
Ne inveleste fiecare milimetru din corp in incercarea de a ne proteja din prima clipa de viata, pana la ultima suflare. Indiferent de culoarea sa, este considerata a fi cel mai mare organ al corpului omenesc, principala legatura dintre noi si tot ceea ce ne inconjoara. O privim zilnic iar unii dintre noi o ingrijesc asa cum trebuie: cu iubire si responsabilitate. Semnele imbatranirii isi pun amprenta si asupra ei. Pentru ca se afla la suprafata, se pare ca ne „tradeaza” sanatatea sau boala, dar si varsta. Un lucru este sigur: sanatatea pielii depinde de sanatatea organelor interne!
Cel mai mare organ excretor
Sistemul excretor al organismului uman are rolul de a elimina produsii inutili si toxici. Principala cale de excretie este atribuita rinichilor. Alte cai de excretie sunt plamanii, ficatul (prin intermediul bilei), pielea. Zilnic, eliminam prin piele circa o treime din toxinele acumulate in organism. „Ca organ excretor, pielea este la fel de importanta ca si rinichii si plamanii (circa un litru de sudoare si 500-700 g toxine elimina o piele sanatoasa iar corpul respira prin ea.” noteaza Remus Tanase si Virginia Faur in lucrarea „Dezintoxicarea, magia vindecarii”.
Pielea este 7% din greutatea corporala
Te-ai gandit vreodata la multiplele roluri pe care o piele sanatoasa le joaca in apararea sanatatii organismului tau? In primul rand, pielea are calitatea de a ne apara prin impiedicarea patrunderii agentilor patogeni (bacterii, radiatii, etc.) in organism. De asemena, prin piele comunicam cu tot ceea ce ne inconjoara pentru ca indeplineste functia de organ de simt, aceasta fiind realizata de receptorii de durere, de presiune, tactili, de intindere, termoreceptorii. Pielea noastra este un depozit de celule embrionare: „Fiecare centimetru de piele are milioane de celule si este strabatut de 12 nervi, trei vase sanguine, 12-15 glande sebaceesi 90-120 glande sudoripare” („Dezintoxicare, magia vindecarii”). Prin aceasta functie pielea capata un rol major in chirurgia plastica (transplanturi).
Este apa importanta pentru piele? Bineinteles! Pielea are o nevoie constanta de apa, pentru ca aceasta ii asigura vitalitatea si supletea. In piele sunt concetrati cam opt litri de apa si este necesar sa ne hidratam corespunzator in fiecare zi.
Ce afecteaza pielea?
Si pielea are „stresul” sau, acesta definindu-se prin lipsa somnului, alimentatia deficitara, expunerea indelungata la soare, fumatul,utilizarea produselor cosmetice nepotrivite, lipsa hidratarii, etc. Principalul rol al pielii este acela de a ne ajuta sa eliminam toxinele. Ori o piele care nu este sanatoasa nu va putea indeplini acest proces. De aceea este indicat sa eliminam din alimentatie produsele pe baza de faina alba, zaharul, cofeina, alcoolul, tot ceea ce simtim ca ne priveaza organismul de energie, sa includem in alimentatie fructe si legume, plante aromatice, sa ne formam un program regulat de masa si sa ne hidratam corespunzator.
Expunerea prelungita la soare sau, si mai grav, mersul la solar fac mult rau pielii. Concentratia de raze ultraviolete pe care solarul ni le ofera cu… generozitate nu face altceva decat sa creasca riscul cancerului de piele si a melanomului. Fumatul nu este responsabil doar de declansarea bolilor cardiovasculare sau pulmonare, ci este strans legat si de aparitia ridurilor. Cu timpul, pielea fumatorilor va fi mai obosita, mai ridata, mai imbatranita. Si cei care nu au un program de somn adecvat (intre sapte si noua ore pe noapte) vor avea parte de o piele lipsita de stralucire.
Opinii despre transpiratie
Omul transpira si asta este minunat! Tocmai prin transpiratie sunt eliminate toxinele din organism. Transpiratia este influentata de caracteristicile fizice ale fiecarei persoane, de temperatura din jur, de cat de multa activitate fizica depune, de greutatea corporala, daca este supusa stresului (trecerea printr-o perioada de anxietate). In trecut, transpiratia era cel mai cunoscut mijloc de vindecare iar oamenii utilizau felurite metode prin care facilitau acest proces natural.
„Inca din secolul al XVII-lea medicul Sylvius spunea ca o treime din boli ar putea fi vindecate prin transpiratie. In Evul Mediu se foloseau substante care produceau spuzeala si basici. In acest fel micile canale limfatice se deschideau si permiteau eliminarea toxinelor. Paracelsus, provocand ulcerari artificiale, a vindecat artrita, bolile de ochi, epilepsia. Pe acea vreme se spunea ca ulcerarile artificiale pot vindeca cele mai rele anchilozari (intepenirea incheieturilor).” („Dezintoxicare, magia vindecarii”)
Sanatatea pielii depinde de sanatatea organelor interne
Omul poseda peste 2,6 milioane de glande sudoripare, rolul lor fiind de a raci organismul, de a elimina bacteriile si a proteja rinichii, de a combate microbii. In momentul in care pe piele apar diverse eruptii cutanate, inseamna ca organele interne cu functie excretorie – ficatul sau rinichii – nu sunt in stare sa elimine in totalitate deseurile metabolice. Inseamna ca pragul toxic din interiorul organismului a depasit limita suportabilitatii si este momentul sa schimbam ceva: sa revenim la o alimentatie adecvata, sa renuntam la produsele care ne fac rau, sa eliminam stresul, fumatul, sedentarismul, etc.
Drenarea toxinelor la nivelul pielii se realizeaza prin transpiratie iar aceasta poate fi stimulata si prin baile calde, in care putem adauga saruri de baie sau sare de mare plus bicarbonat de sodiu. Baia calda poate fi urmata de un ceai sudorific si, apoi, de un somn de sapte – noua ore. In timpul baii nu uita de periajul cu un burete mai aspru sau o perie pentru a elimina celulele moarte de la nivelul pielii, astfel porii fiind eliberati, dand pielii posibilitatea sa respire si sa transpire. Periajul, alaturi de exfolierea corporala, stimuleaza circulatia, elimina toxinele, descopera porii si favorizeaza o piele libera de substante toxice.
Sanatatea din interior este „citita” la exterior, pielea fiind ca o carte deschisa. Astfel, pielea palida tradeaza un organism anemic iar o piele prea rosie, mai ales la nivelul pometilor, poate anunta o maladie cardiaca. Pielea cu tenta violeta/vinetie din jurul buzelor, pe degetele de la maini si de la picioare tradeaza fie o boala respiratorie, fie una cardiaca. Tegumentele galbene indica suferinte hepatice insotite de anemie. Pungile de sub ochi si pielea pamantie ne spun ca functia renala este deficitara.
Curcuminul este utilizat cu succes in tratarea acneei si psoriazisului
Acneea reprezinta o afectiune a pielii manifestata prin inflamarea glandelor sebacee, la care se poate adauga si o infectie microbiana. De cele mai multe ori, medicii recomanda un tratament hormonal si unul bazat pe aplicarea dezinfectantelor si atribuirea de antibiotice; insa nu trebuie uitat rolul terapeutic al plantelor, utilizate atat extern cat si intern, in starea lor naturala sau sub forma de suplimente.
Cat priveste psoriazisul, aici lucrurile sunt ceva mai complicate. Psoriazisul este o boala cronica autoimuna, care se transmite ereditar si se manifesta prin descuamari insotite de mancarime si pete rosii pe piele. Atentie: psoriazisul nu este o boala contagioasa! S-a demonstrat ca psoriazisul este declansat de stres, de diferite infectii si medicamente, de fumat, de expunerea prelungita la soare.
Studiile au conturat proprietatile biologice eficiente ale curcuminului – extrasul radacinii de Curcuma Longa – demonstrand ca poate fi utilizat in doze ridicate fara a avea efecte adverse sau vreun grad de toxicitate. Prin urmare, curcuminul este intrebuintat cu succes in tratarea (dar si in prevenirea) multor afectiuni printre care se numara si problemele care apar la nivelul tegumentului cum ar fi psoriazisul, cancerul de piele, etc. Curcuminul poate proteja pielea luptand impotriva inflamatiei, protejand-o de atacul radicalilor liberi. De asemenea, imbunatateste „depozitele” de colagen, reduce timpul de vindecare a ranilor si actioneaza ca agent proangiogenic. Toate aceste beneficii se datoreaza puternicilor antioxidanti gasiti in curcumin. „National Psoriasis Foundation” din S.U.A. mentioneaza ca extrasul de Curcuma Longa ajuta la minimizarea eruptiilor cauzate de psoriazis.
5 intrebuintari ale turmericului in tratamentul acneei si psoriazisului:
- includerea in dieta zilnica a turmericului;
- prepararea unei paste din faina de turmeric si apa care, ulterior, va fi aplicata pe leziuni;
- folosirea suplimentelor care au la baza curcuminul. Capsulele IanaLife Extract95 Curcumin&Bioperine contin curcumin cu o concentratie de 95% si extract de piper negru (Bioperine) care creste capacitatea de absorbtie in organism a curcuminului;
- prepararea unei bauturi din faina de turmeric, lapte caldut si miere organica;
- este indicat consumul de turmeric asociat cu ghimbirul.