
“Tineretea este fericita pentru ca are capacitatea de a vedea frumusetea. Oricine isi pastreaza abilitatea de a zari frumusetea nu imbatraneste niciodata.” (Franz Kafka)
Tineretea te imbie la aventura: calatoresti cu trupul si cu gandul prin toate locurile care te inspira. Tinerea te indeamna sa faci lucruri curajoase, sa experimentezi, sa iti traiesti viata frumos si intens. Cand esti tanar ai impresia ca poti muta muntii din loc, ca nimic nu-ti poate sta in cale. Cand incepe sa paleasca, tineretea ramane o dulce aducere aminte. Multi dintre noi raman tineri prin mentalitate si atitudine, desi infatisarea le contrazice mentalul. Oamenii cu suflet tanar nu imbatranesc niciodata, orice ar spune suma anilor adunati de-a lungul vietii! Insa, la fel de important ca un suflet tanar, este ca sanatatea sa fie mentinuta la cotele din tinerete. Putem face acest lucru daca ne lasam ajutati de proprietatile curcuminului, principala componenta a binecunoscutului condiment auriu, turmericul!
“Tineretea nu are varsta” (Pablo Picasso)
Imbatranirea este un proces inevitabil si nu avem cum sa-l preintampinam. Insa avem posibilitatea sa imbatranim frumos si intr-un mod care sa nu ne afecteze prea mult sanatatea. Procesul de imbatranire este dependent de mediul inconjurator dar si de factorii genetici. Speranta de viata este definita prin durata medie a vietii unui individ sau numarul mediu de ani de viata ramasi la o anumita varsta. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) speranta de viata a crescut, chiar si in tarile cu venituri mai mici, crescand in medie cu noua ani intre 1990 si 2012. In toata lumea, femeile traiesc mai mult decat barbatii: in tarile cu venituri mari femeile traiesc cu sase ani mai mult decat barbatii iar in tarile cu venituri mai mici barbatii traiesc cu trei ani mai putin decat femeile. Femeile din Japonia au cea mai mare speranta de viata (87 de ani), urmate de cele din Spania, Elvetia si Singapore (in jur de 85 de ani). In ceea ce-i priveste pe barbati, cei din Islanda au cea mai mare speranta de viata (81 de ani), urmati de elvetieni si australieni.
Daca ar exista o potiune care ne-ar mentine mereu tineri, cu totii am vrea sa intram in posesia ei. Deocamdata acesta potiune nu exista, insa avem la indemana alte metode prin care putem sa incetinim procesul de imbatranire. La exterior, batranetea este insotita de riduri si piele terna, par alb, masa musculara redusa. Intern, este afectat vazul, auzul se pierde treptat, memoria nu mai este atat de buna, digestia e deficitara, oasele si articulatiile se resimt. Rezistenta la factorii de mediu incepe sa scada, la fel si imunitatea. Bun, deci nu vom scapa niciodata de imbatranire, dar macar putem sa imbatranim… sanatos! Aici intervine rolul major pe care viata cumpatata, alimentatia corecta, gandurile pozitive, miscarea zilnica le au in influentarea sanatatii chiar si la batranete.
Curcuminul – agentul anti-imbatranire
Folosit pe post de condiment-medicament in tarile asiatice, faimos pentru proprietatile sale si ridicat de medicina ayurvedica si cea chineza la rang de leac indispensabil mai multor afectiuni, turmericul sau radacina de Curcuma longa este unul dintre cei mai cunoscuti agenti anti-imbatranire. Acesta poseda numeroase proprietati biologice care-l ajuta sa lupte contra semnelor de imbatranire. Culoarea sa deosebita, de-un portocaliu aprins, precum si calitatile sale terapeutice, se datoreaza prezentei curcuminoizilor dintre acestia curcuminul iesind in evidenta.
5 calitati de necontestat ale curcuminului!
- Ajuta pielea sa se mentina tanara!
Semnele de imbatranire de la nivelul pielii se datoreaza atat factorilor extrinseci cat si celor intrinseci. Printre cei extrinseci se numara fumatul, aerul poluat, expunerea exagerata la soare, consumul de alcool si alimentatia necorespunzatoare. Factorii intrinseci cuprind factorul genetic, dereglarile hormonale si modificari ale factorilor de crestere. Batranetea este etapa din viata in care ridurile se accentueaza, pielea isi pierde elasticitatea si prezinta, din loc in loc, pete maronii. Ridurile si pierderea elasticitatii se datoreaza, in primul rand, lipsei de colagen si diminuarii tesutului adipos.
Solutia recomandata de multi dermatologi este consumarea unei diete bogata in antioxidanti iar curcuminoizii prezenti in turmeric se numara printre cei mai puternici antioxidanti naturali, efectele lor fiind benefice pentru sanatatea pielii. Bineinteles, pe langa curcumin, si vitaminele C si E sunt extrem de folositoare pielii.
- Pastreaza inima tanara si sanatoasa!
Pe masura ce inaintam in varsta, “ceasul” se mai poticneste iar mecanismul sau simte nevoia sa fie stimulat. Intregul sistem cardiovascular este afectat de trecerea anilor: elasticitatea arterelor se modifica, ateroscleroza poate aparea iar circulatia sangelui nu mai este similara cu cea din tinerete. Creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a tulburarilor de tensiune. In momentul de fata, bolile de inima sunt principala cauza a mortalitatii din intreaga lume.
Alaturi de procesele de oxidare, inflamatia este principala cauza a celor mai multe boli cardiace. Un luptator tenace impotriva procesului inflamator este curcuminul, recunoscut nu doar ca un excelent antioxidant ci si ca cel mai puternic antiinflamator natural.
- Transforma miscarea intr-o placere, chiar si la batranete!
Oasele, musculatura si articulatiile se slabesc si isi pierd din mobilitate atunci cand trecem de prima tinerete. Densitatea osoasa se reduce gradual odata cu trecerea timpului, facand ca oasele sa devina fragile si predispuse fracturilor. Rigiditatea articulatiilor afecteaza mobilitatea. Reducerea fortei masei musculare creste riscul accidentarilor. Osteoartrita si osteoporoza sunt cele mai frecvente maladii care afecteaza musculatura si osatura persoanelor in varsta.
Curcuminul poate fi de un real ajutor in tratarea acestor afectiuni, redand mobilitatea persoanelor suferinde. In urma unui studiu efectuat in 2012, curcuminul a depasit ca eficienta un medicament cunoscut in tratarea atritei, si anume diclofenacul. In plus, curcuminul nu prezinta reactiile adverse ale acestuia. De asemenea, curcuminul are abilitatea de a stopa activitatea a cinci factori moleculari care accelereaza procesul de inflamatie.
- Nu te lasa sa uiti nimic!
Ca oricare alt organ din corpul nostru, si creierul este afectat de trecerea timpului. Pe masura ce paginile din calendar sunt smulse, memoria incepe sa nu mai inmagazineze toate cunostintele acumulate. Anii se scurg si intervine uitarea.
De-a lungul timpului, prin studii de specialitate, s-a demonstrat potentialul curcuminului in prevenirea si tratarea diferitelor boli neurologice printre care se numara si Alzheimerul si dementa. Alzheimerul este poate cea mai comuna forma de declin mintal la persoanele in varsta si pentru ca inca nu exista un tratament cu eficienta ridicata, se pune foarte mult accentul pe preventie. In acest sens, curcuminul face minuni: reduce daunele oxidative si inflamatia, precum si acumularea de beta-amiloid (care intra in componenta placilor senile).
- Ochi de vultur
Cati batranei fara ochelari ai vazut in ultimii ani? Cred ca mai bine de 90% dintre oamenii trecuti de 60 de ani fie poarta ochelari, fie sufera de vreo afectiune oculara. Cert este ca, odata cu inaintarea in varsta capacitatea vizuala se reduce si apar unele probleme la acest nivel: glaucomul, cataracta, degenerescenta maculara, ochii uscati, retinopatia diabetica, dezlipirea de retina.
Curcuminul joaca un rol important in terapia problemelor oculare – protejand nervii optici de diverse afectiuni – prin proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii, capabile sa lupte impotriva radicalilor liberi, principalii vinovati de stresul oxidativ.
Fiecare varsta este unica, are frumusetea ei si trebuie traita la intensitate maxima cu placere si incantare. Sa cautam micile placeri ale vietii in lucrurile marunte si aparent comune, in oamenii dragi de langa noi, in pasiunile si gandurile noastre! Sa invatam sa traim sanatos si in fiecare zi sa ne protejam sanatatea trupeasca si mentala!