
Stii care sunt cele doua sisteme ale organismului nostru care lucreaza continuu pentru a ne sustine viata? Ai ghicit! Este vorba despre sistemul cardiovascular si cel respirator. Ce facem pentru prima oara dupa ce ne nastem? Incepem sa respiram si devenim dependenti de plamanii nostri pentru tot restul vietii.
Aerul reprezinta viata, iar respiratia este procesul care o sustine!
La fel cum avem grija de ficat, inima, rinichi, nici plamanii nu trebuie neglijati. Si ei pot fi atacati de multe afectiuni care sunt capabile sa le influenteze abilitatile prin care acestia ne asigura oxigenarea necesara la nivelul tuturor celulelor. Ce afectiune iti vine pentru prima oara in minte cand te gandesti la plamani? Sa fie pneumonia? Caci ea este una dintre bolile cu care suntem familiarizati, o boala fatala daca nu este tratata in mod corespunzator.
Insa nu doar pneumonia ne afecteaza plamanii. Exista si alte maladii care incetinesc activitatea pulmonara si ne pot imbolnavi destul de rau, lasandu-ne cu urmari serioase. De obicei, afectiunile tractului respirator care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer sunt adunate sub denumirea generica de ”boala pulmonara obstructiva cronica” sau ”bronhopneumopatia obstructiva cronica” (BPOC). Aceasta include trei afectiuni: astmul, bronsita cronica si emfizemul. Chiar daca se considera ca bronsita cronica si emfizemul sunt caracteristice mai mult persoanelor in etate, la orice varsta putem cadea prada uneia dintre ele.
Statisticile spun ca…
… la nivel mondial, in 2010 existau peste 600 de milioane de pacienti cu BPOC. In Europa, un procent de 2,5% din populatia cu varsta de peste 30 de ani este afectat de BPOC, anual inregistrandu-se pana la 300.000 de decese din aceasta cauza.
Stiai ca…
Romania se afla pe locul al III-lea in Europa ca rata a mortalitatii din pricina BPOC, dupa Ungaria si Irlanda, cu 60 de decese la 100.000 de locuitori?
Concret: ce este bronhopneumopatia obstructiva cronica
BPOC este caracterizata prin obstructia cailor aeriene, aceasta nefiind complet reversibila, asociind un raspuns inflamator anormal la particule toxice si gaze la nivel pulmonar. Obstructia cailor respiratorii se datoreaza unei combinatii de leziuni inflamatorii ale cailor respiratorii si ale parenchimului pulmonar. In urma inflamatiei se distrug septurile alveolare si se pierde elasticitatea pulmonara ceea ce duce la limitarea fluxului aerian.
Simptomatologie
- tuse cronica, deseori productica, cu sputa mocoasa (uneori mucopurulenta);
- dispnee – care apare de regula la efort, dar si pe timpul noptii, uneori fiind insotita de wheezing sau respiratie suieratoare.
Factori de risc
- fumatul;
- expunerea profesionala la pulberi sau gaze.
Mai bine de jumatate dintre pacientii cu BPOC sunt fumatori. Fumatul are asupra plamanilor un efect mai devastator decat aerul poluat, de exemplu, cauzand o iritare constanta a celulelor care captusesc bronhiolele si alveolele.
Cand starea de sanatate a persoanelor cu BPOC se deterioreaza, plamanii lor acumuleaza un numar mai mare de celule distructive ale sistemului imunitar. De asemenea, la nivelul lor se intalnesc un numar mare de citokine pro-inflamatorii.
BPOC are la baza inflamatia cronica a plamanilor si a bronhiolelor. In urma unui studiu s-a stabilit ca persoanele cu BPOC nu prezinta doar un nivel crescut de citokine inflamatorii ci si un nivel foarte scazut de citokine de protectie care au rolul sa reduca inflamatia.
Prin urmare, cei care sufera de BPOC se pare ca produc mai multe citokine inflamatorii la nivel pulmonar decat persoanele sanatoase. Acelasi lucru a fost remarcat si in cazul pacientilor cu astm. Acestia au celule hiperactive ale sistemului imunitar nu doar la nivelul plamanilor, ci si in sange si in alte tesuturi (epitelial, mastocite, fibroblast, endoteliu). O alta citokina, denumita interleukina-8 (IL-8) are legatura cu caile respiratorii pline cu celule albe din sange denumite neutrofile; nivelul ridicat de neutrofile este asociat cu insuficienta respiratorie.
BPOC atrage ca un magnet si alte maladii
Cercetatorii au observat ca neutrofilele persoanelor cu BPOC produc mult mai multi radicali liberi decat celulele albe normale din sange. Acestea elibereaza un nivel crescut de radicali liberi chiar si fara a fi stimulate.
Pe masura ce boala avanseaza efectele asupra functiei mitocondriale se inrautatesc, ceea ce inseamna ca abilitatea celulelor pacientului de a produce energie este afectata. Acest lucru duce la o stare de oboseala generala si la distrugerea altor organe. Si nivelurile de radicali liberi din sange sunt ridicate atat in cazul fumatorilor, cat si in ale persoanelor cu BPOC. Ca rezultat al acestui fapt, cei care sufera din pricina BPOC prezinta un risc mai ridicat decat persoanele cu plamani sanatosi de a dezvolta si alte maladii legate de prezenta nivelului ridicat al raicalilor liberi: cancer, boli de inima si ateroscleroza.
Fumatul si poluarea stau la baza inflamatiei
Fumatul declanseaza inflamatia in bronhiole si alveole, deterioreaza functionarea lor normala si genereaza cantitati enorme de radicali liberi in interiorul plamanilor. Poluarea aerului (gazul de esapament, chimicalele industriale, pesticidele si ierbicidele) sunt cunoscute ca fiind factori declansatori ai inflamatiei cronice in interiorul mai multor tesuturi din organism: creier, plamani, inima, vase de sange.
Tratament
Curcuminul inhiba dezvoltarea BPOC!
In circa 10% dintre cazurile cu BPOC (bronsite croice si emfizem) obstructia cailor respiratorii poate fi imbunatatita prin utilizarea tratamentului cu corticosteroizi si bronhodilatatoare. Insa nu trebuie ocolite capsulele cu continut optim de curcumin.
Cei mai multi dintre pacientii cu BPOC au primit drept recomandare utilizarea oxigenului suplimentar, acest lucru facand simptomele bolii mai usor de suportat, dar fara sa ajute la restabilirea functiilor pulmonare. Intr-o ultima situatie se pune problema transplantului de plamani, dar aceasta metoda invaziva nu are o rata de succes prea ridicata. Se intelege atunci de ce oamenii au inceput sa caute tratamente alternative, mai putin invazive si cu rezultate pozitive; printre acestea se numara terapia cu celule stem dar si utilizarea plantelor medicinale din natura.
Intr-un studiu publicat de National Institute of Health s-a raportat faptul ca principalul polifenol al turmericului, curcuminul, aduce multiple beneficii persoanelor care sufera din princina afectiunilor pulmonare. Prin efectul sau antiinflamator si antitumoral, curcuminul inhiba cauzele care pot duce la aparitia bolilor de plamani. De asemenea, curcuminul, prin aportul de antioxidanti, faciliteaza relaxarea cailor respiratorii, fara a avea vreo reactie adversa. Prin capacitatea sa de a suprima o gama variata de celule tumorale, curcuminul este considerat a fi anticancerigen, astfel prevenind aparitia maladiei in organismul uman.
De ce Extract95 Curcumin&BioPerine si nu orice fel de curcumin sau doar turmeric?
Se spune ca este preferata utilizarea curcuminului, pentru ca acesta poseda adevaratele proprietati curative. Insa multe persoane au impresia ca turmericul si curcuminul sunt unul si-acelasi lucru. Nu este adevarat: turmericul contine curcumin, acesta din urma fiind principalul sau ingredient activ si posesorul calitatilor apreciate de oamenii de stiinta.
Turmericul contine doar intre 3 si 5 procente de curcumin si pentru a ne mentine o sanatate de fier, ar trebui sa consumam zilnic minimum… 35 de grame de turmeric! Cam mult, nu ti se pare? Mai ales in conditiile in care retetele noastre de baza nu recunosc acest ingredient-condiment ca fiind unul uzual.
Solutia potrivita si salvatoare? Cura cu curcumin, mai precis cu Extract95 Curcumin&BioPerine. O singura capsula de Extract95 Curcumin&BioPerine reprezinta echivalentul a 10 grame de faina de turmeric. O cura de trei, patru luni cu aceste capsule iti va mentine sanatatea in limite ridicate sau, in cazul in care semnele de boala se intrevad sau sunt evidente, te va ajuta la recuperarea starii de bine.