
Sanatatea intregului nostru organism este influentata in mod direct de sanatatea ficatului. Acesta, prin functiile sale foarte complexe, influenteaza in mod direct functionarea aparatului cardio-vascular, a sistemului circulator, a organelor digestive, dar si pe cea a creierului, a rinichilor si a sistemului limfatic. Ficatul este plasat sub plamanul drept, in spatele coastelor care au rolul de a il proteja. Ficatul nu este un simplu organ ci este mult mai mult de atat: reprezinta un mecanism complex si valoros pe care medicina chineza il considera a fi responsabil de energia intregului organism (fluxul chi) iar medicina traditionala orientala il numea responsabilul cu functionarea armonioasa a tuturor organelor interne. Alimentatia nepotrivita, consumul exagerat de alcool, stresul si virusul hepatic pot deteriora destul de serios functiile ficatului.
Afectiunile hepato-biliare ocupa un loc serios in sfera bolilor aparatului digestiv. Unul dintre cele mai inportante organe ale digestiei este ficatul iar datorita functiilor sale, toxinele dar si alte substante care ajung in sange sunt neutralizate. De departe, cele mai severe forme de suferinta hepatica sunt hepatitele virale sau epidemice si efectele generate de acestea. Exista forme de hepatita transmise pe cale alimentara care sunt cunoscute drept hepatite virale acute de tip A, si mai sunt cele transmise pe cale parenterala – transfuzii de sange infectat cu virus, injectii sau manevre stomatologice cu instrumente nesterilizate corespunzator, pe cale sexuala – acestea fiind hepatitele de tip B, C si D.
In randurile care urmeaza, vom discuta despre hepatita de tip B, respectiv hepatita de tip C, axandu-ne pe caracteristicile, evolutia si repercusiunile pe care acestea le pot avea asupra organismului, dar si pe cele mai naturale terapii care conduc la ameliorarea si eradicarea simptomatologiei.
Hepatita de tip B – dusmanul ficatului
Hepatita de tip B, cunoscuta si sub denumirea de hepatita serica, este o afectiune de natura infectioasa, fiind cauzata de un virus de tip ADN – adenovirus. Primul care a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste aceasta boala a fost A. Lurman care a identificat-o in 1885, in Bremen, in randul docherilor (muncitorii care lucreaza pe docuri la incarcat si descarcat vapoare) care au fost vaccinati contra variolei cu limfa vaccinala umana. Se pare ca 1289 de oameni au fost vaccinati iar din acestia, 15% s-au imbolnavit de hepatita sau icter prin inoculare, cum i se spunea atunci.
In anul 1942 in urma vaccinari anti-malarie a unui numar de 28585 de persoane, 62 au decedat. Se pare ca in serul utilizat la prepararea vaccinului s-ar fi aflat un virus hepatic, purtatorul acestuia fiind un pacient asimptomatic. Astfel, anul 1942 a devenit perioada in care acest tip de hepatita a fost identificat si denumit “hepatita prin ser omolog”, denumire modificata ulterior in “hepatita serica”.
Cum se transmite si cum actioneaza in organismul uman virusul hepatitei B?
De-a lungul timpului, hepatita de tip B a cauzat numeroase epidemii in Asia si in Africa, aproximativ un sfert din populatia globului fiind infectata cu virusul hepatitei B.
Transmiterea virusului se face prin expunerea la sange sau la secretiile infectate (contact sexual neprotejat, transfuzii de sange, tatuajele si piercingurile realizate in medii improprii cu ustensile nesterile, instrumentarul chirurgical si stomatologic, de la mama la copilul nou nascut, etc.), nicidecum prin contactul de genul strangerilor de mana, prin imbratisare, folosirea aceluiasi pahar sau prin stranut.
Infectia cu virusul hepatitei B poate fi acuta (cu durata mai mica de sase luni) sau cronica, daca depaseste sase luni. Cele mai multe dintre persoanele infectate – circa 95% – se pot vindeca prin eliminarea virusului din organism, insa atunci cand sistemul imunitar nu are forta necesara sa lupte cu virusul, infectia devine cronica si se amplifica riscul aparitiei cirozei, insuficientei hepatice sau cancerului hepatic. Copiii sunt mai predispusi in a dezvolta hepatita B cronica.
In cazul acestei afectiuni, simptomele se instaleaza in circa 12 saptamani de la infectare. Uneori, simptomatologia lipseste cu desavarsire, chiar daca virusul este in organism si poate fi transmis si altor persoane. Totusi, printre cele mai intalnite simptome se numara febra, durerile articulare, stari accentuate de oboseala, dureri abdomninale in partea dreapta sub coaste (zona ficatului), ingalbenirea pielii (icter), urina inchisa la culoare.
Diagnosticul poate fi efectuat numai prin teste de sange care vor identifica markerii hepatitei virale B, facandu-se si diferenta intre forma acuta si cea crocia:
- AgHBs – antigenul de suprafata al virusului hepatitei B – daca testul iese pozitiv inseamna ca pacientul este purtator si poate infecta si alte persoane, iar daca iese negativ inseamna ca nu este infectat;
- Anticorpii anti HBs – rezultatul pozitiv indica prezenta anticorpilor impotriva virusului (in urma vaccinarii sau in urma unei infectii anterioare care acum nu mai este prezenta).
Hepatita B ataca incet dar sigur functiile ficatului. Initial, la nivelul ficatului se produce o usoara inflamatie care, din pacate, in timp, va conduce la fibroza, ciroza si cancer hepatic. Virusul se multiplica si se tot multiplica, atacand in timp celulele hepatice.
In toate etapele bolii se recomanda un regim alimentar adecvat, hidratare corespunzatoare si apelarea nu doar la tratamentele conventionale ci si la fitoterapie. Exista o multime de plante care, prin infuzii si decocturi sunt de mare folos in cazul acestei afectiuni hepatice. Printre aceste plante se numara: armurariul, cimbrisorul, schinelul, sunatoarea, musetelul, coada-soricelului, lichenul de piatra, rostopasca, etc.
Un remediu oriental, cunoscut din cele mai stravechi timpuri, este turmericul care, cu ajutorul principalului sau ingredient activ, curcuminul, are grija de functiile ficatului, cladind o adevarata bariera in calea virusilor.
Curcuminul inhiba actiunea virusului hepatic si are grija ca ficatul sa functioneze nestingherit!
Turmericul, sau radacina de Curcuma longa, folosita in principiu ca planta-condiment, are vaste actiuni hepatoprotectoare. Curcuminoizii continuti de turmeric au calitati antioxidante, antiiflamatoare, anticancerigene, etc. Compusul sau principal – derivatul difenilpropidic denumit curcumin – are actiune coleretica dovedita si, in acelasi timp, exercita si o actiune protectoare hepatica.
La nivelul ficatului, curcuminul creste nivelul de glutation – o peptida care contine cisteina, acid glutamic si glicina si care are functie de coenzima in numeroase reactii de oxidoreducere. Se pare ca un nivel ridicat de glutation din sange este asociat cu longevitatea iar atunci cand nivelul de glutation este scazut, se instaleaza afectiunile hepatice.
In urma studiilor de laborator s-a dovedit ca variate concentratii de curcumin inhiba HBV-ul, prin blocarea expresiei proteinei PGC-1 alpha, responsabila cu energia metabolica. Virusul hepatitei B declanseaza productia de PGC-1 alpha cu scopul de a-si spori capacitatea de replicare. Daca replicarea virusului s-a produs, curcuminul actioneaza prin activitatea sa antivirala blocand cu fermitate infectarea celulelor hepatice, inhiband virusul prin imposibilitatea legarii de membrana celulara si intra-celulara.
-va urma-
Am steatoza hepatica si pancreatito cronica va rugam sa îmi spuneți ce sa fac.Am luat nenumărate hepatoprotector si multe altele.Am făcut hepatita B de la centru de donator onorific.Am 64 de ani Va mulțumesc.
Va recomand sa luati 3 capsule pe zi din produsul nostru Curcumin95&BioPerine – pentru macar 3 luni. Daca se poate ar fi bine sa repetati analizele dupa aceasta perioada. Se poate continua oricat este nevoie.
AM HEPATITA B INACTIVA. SA MI SPUNETI MAI PE INTELESUL MEU CAT DE GRAV SUNT CONTINUI CU LIV 52 DE 3 ANI NU AM DURERI SI NI CI O SIMTOMA
VA MULTUMESC
Prognosticul in ceea ce va priveste este de competenta medicului Dvs. curant. In general cei mai multi din pacientii cu hepatita B inactiva traiesc linistiti si nu necesita nici un fel de tratament, insa la unii virusul se poate reactiva. Este util sa mentineti un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata, sa nu consumati alcool si nici zahar (in mod deosebit fructoza – pentru ca in ficat se metabolizeaza similar cu alcoolul). Pentru protectie suplimentara curcuminul poate ajuta in doze de 1-2 capsule pe zi. Liv 52 este si el bun, la fel cu este si silimarina sau extractul de radacina de papadie.