
Cancerul este boala care “ataca” peste tot in lume, alegand victima dupa victima netinand cont de nimic. In urma unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Romania, acum doi ani, 30100 de barbati mureau rapusi de cancer si 20200 de femei isi gaseau sfarsitul din pricina acestei crunte maladii. Nici acum situatia nu s-a schimbat prea mult, diferite forme de cancer dezvoltandu-se in randul populatiei din Romania si evoluand rapid si crunt, provocand decesul pacientielor.
Cancerul nu exista de ieri de azi ci putem spune ca dateaza de cand lumea si pamantul (din pacate pentru sanatatea noastra). Cercetatorii au descoperit ca cele mai vechi informatii legate de aceasta maladie provin din perioada Egiptului Antic, semne ale bolii fiind observate la mumiile egiptene care prezentau tumori osoase fosilizate, un asa numit osteosarcom – cancer osos. Potrivit “American Cancer Society”, cea mai veche descriere a cancerului dateaza din anii 3000 i.Hr., a fost descoperita in Egipt si poarta denumirea de Papirusul Edwin Smith. Acesta reprezinta o copie a unui fragment dintr-un manual despre chirurgie si prezinta opt cazuri de tumori la nivelul sanilor care au fost tratate prin cauterizate. Desi sunt prezentate semne ale bolii, acesteia nu i s-a dat niciun nume si nu i s-a stabilit niciun tratament.
Se pare ca numele de cancer a fost dat de parintele medicinii – Hipocrat – care a folosit pentru prima data termenii de ”carcinos” si “carcinom” pentru a descrie tumorile care ulcereaza si care nu ulcereaza. In greaca, aceste cuvinte se refera la “crab” si probabil Hipocrat a vrut sa faca o asociere intre membrele animalului si modul in care tumorile se raspandesc in organism. Mai tarziu, medicul roman Celsus a tradus termenul in limba latina – “cancer” si, mai tarziu, Galen, un alt medic roman, a utilizat termenul “oncos”, cu sensul de umflatura, pentru a descrie tumorile.
Anii au trecut, lumea si oamenii au evoluat iar o data cu ei si stiinta, insa un tratament 100% eficient impotriva acestei maladii nu a fost descoperit. Insa exista terapii complementare care insotesc tratamentele de baza, diete anticancer, formule fitoterapeutice de mare ajutor in ameliorarea simptomatologiei, etc. Prin aportul unor suplimente benefice si prin adoptarea unui stil de viata armonios, cancerul poate fi oprit din evolutie.
Ce-ai spune daca ar exista o planta naturala care poate fi folosita cu succes pentru mai toate tipurile de cancer?
Potrivit medicului William LaValley, care s-a concentrat foarte mult pe cercetarile privind tratamentul anticancer, curcuminul – substanta activa din turmeric si ingredientul care este si responsabil pentru coloritul galben-auriu al radacinii – se potriveste scopului cercetarii. Curcuminul este un compus natural asupra caruia in ultimii ani s-au realizat ample studii demonstrandu-se ca prezinta multiple beneficii in ceea ce priveste ameliorarea starii de sanatate a organismului uman.
Desi specializarea sa este medicina generala, dr. William LaValley si-a dedicat destul de mult timp intelegerii modalitatilor biochimice care ar putea sustine sanatatea nutritionala. In anul 1982 a luat parte la program de schimb in Republica Populara Chineza, unde a intrat in contact cu practicile stravechi ale acupuncturii si medicinii traditionale chineze.
“Unul dintre cele mai importante mesaje pe care le-am invatat acolo a fost acela ca produsele naturale, moleculele naturale din plante si animale care sunt deja existente in natura, au fost utilizate de catre chinezi de cel putin sute sau chiar mii de ani. Acest lucru mi-a schimbat perspectiva asupra intregii medicini. M-am reintors la scoala medicala si apoi am analizat cum as putea integra perspectiva administrarii farmaceuticelor conventionale precum si a extractelor naturale, a administrarii produsului natural,” marturiseste medicul LaValley.
Curcuminul – un excelent anticancerigen
Incepand din anul 2005, dr. LaValley si-a concentrat atentia pe stiinta biologiei moleculare, in special pe biologia moleculara a cancerului, dedicand apoximativ 9500 de ore construirii unei baze de date relationale in literatura de specialitate numai despre biologia moleculara a cancerului.
Una dintre lectiile importante pe care le-a invatat a fost aceea ca intelegerea biologiei moleculare poate fi aplicata intr-o serie de boli si simptome descrise in literatura de specialitate.
“Exista numeroase dovezi care sprijina folosirea diferitelor molecule, a produselor naturale si farmaceutice care sunt deja aprobate si care sunt folosite pentru activitatea lor anticancerigena. Acestea sunt stranse sub denumirea de tratament molecular directionat anticancerigen si este practicat pe scara larga in oncologie.”
Chiar daca latura oncologica a medicinii a luat amploare, dr. LaValley mentioneaza ca aceasta nu are o afinitate catre produsele naturale si uzul lor in activitatea moleculara anticancerigena. Cu toate acestea, dumnealui le foloseste pentru pacientii aflati in grija sa.
Legat de curcumin este foarte interesant urmatorul aspect: acesta este de folos in aproape toate tipurile de cancer, ceea ce poate parea ciudat avand in vedere ca
aceasta maladie consta intr-o varietate complexa de diferite patologii moleculare. Iata cum explica medicul LaValley acest considerent remarcabil: “Am reluat lectura literaturii de specialitate si m-am uitat la modul in care pot sprijini procesul de luare a deciziilor si recomandarile pe care le fac cu privire la tratament. Aici am invatat despre molecula numita curcumin si de tot parcursul sau… Unul dintre lucrurile uimitoare cu privire la aceasta molecula este faptul ca poseda o ampla activitate antiinflamatorie si mai multe tinte moleculare. Exista molecule la nivelul celulelor, iar acestea interactioneaza unele cu altele de-a lungul anumitor cai. Traficul acestei interactiuni, semnalele care sunt trasferate in cadrul acestui schimb de informatii, prezinta mai multe tinte diferite sau complexe moleculare specifice.” Dupa cum explica dr. LaValley, chiar daca molecula de curcumin determina fie o crestere a traficului sau a activitati unei anumite tinte moleculare, fie o scadere sau o inhibare a activitatii, in mod repetat studiile arata ca rezultatul final este un puternic efect anticancerigen. Mai mult decat atat, curcuminul nu afecteaza in mod negativ celulele sanatoase, actionand doar asupra celulelor canceroase. De asemenea, cercetarile au aratat ca acesta functioneaza sinergic cu anumite tratamente din sfera chimioterapiei, incurajand eliminarea celulelor canceroase.
-va urma-
*in partea a doua a articolului aflati CUM reuseste curcuminul sa distruga celulele canceroase, DE CE turmericul nu are actiunea eficienta a curcuminului si DE CE nu trebuie sa ne rezumam doar la folosirea pudrei de turmeric daca vrem sa obtinem rezultatele dorite.
**pentru a beneficia de proprietatile curcuminului, arunca o privire peste OFERTA Iana Life Extract95 Curcumin&BioPerine.
(surse: www.cancer.org; www.mercola.com)