
Leucemia nu este un termen necunoscut. Insa, mai presus de un simplu termen medical, leucemia reprezinta o maladie de multe ori necrutatoare ale carei caracteristici lasa urme adanci nu doar pe plan fizic, ci si pe plan psihic, afectand persoana bolnava si, din punct de vedere emotional, pe toti cei din jurul acesteia. Nu trece zi fara a vedea pe retelele de socializare sau in media cel putin un caz de leucemie – fie ca este vorba despre un adult sau despre un copil – pentru care sa se ceara ajutor material in vederea unei interventii salvatoare. Statisticile sunt ingrijoratoare si arata numere in crestere de bolnavi de cancer si leucemie. Oamenii ajunsi in acest impas colosal isi vand tot ce au, fac credite la banci pentru a-si acoperi costurile tratamentului si sunt dispusi sa incerce diverse terapii si forme de tratament care sa-i ajute in procesul de vindecare.
Conform portalului formaremedicala.ro in tara noastra nu exista o estimare clara a numarului bolnavilor de cancer insa, Alianta Pacientilor Cronici din Romania estimeaza ca 98.000 de persoane primesc tratament pentru afectiuni oncologice. Alianta mentioneaza ca numarul persoanelor bolnave de cancer/leucemie ar fi mai mare si Institutul National de Sanatate Publica afirma ca exista o crestere anuala a bolnavilor de cancer, cu circa 13.000 de cazuri. Potrivit unui raport al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, 50.000 de romani mor in fiecare an din cauza maladiilor oncologice.
Ce este leucemia?
Leucemia reprezinta un cancer al celulelor sangelui sau ale maduvei osoase care se caracterizeaza prin cresterea anormala a celulelor imature albe din sange (blasti). 90% dintre cazurile de leucemie sunt diagnosticate la persoanele adulte. Spre deosebire de jumatatea anilor 1900 cand cazurile de leucemie erau considerate o lupta pierduta, acum, mai bine de 50% dintre pacientii bolnavi au sorti de izbanda, reusind sa lupte cu succes impotriva afectiunii. Medicii sustin ca la baza aparitiei leucemiei ar sta expunerea la radiatiilor ionizate, expunerea la substante chimice, anomalii cromozomiale, anumiti virusi, etc. Exista patru tipuri principale de leucemie, caracterizate in functie de evolutie si de tipul de celula afectat:
- O forma de leucemie care apare mai des la copii dar este intalnita si la adulti este leucemia acuta limfoblastica.
- O forma care afecteaza adultii si copiii deopotriva este leucemia acuta mieloblastica.
- Cea mai des intalnita forma de leucemie in randul adultilor, care afecteaza mai ales persoanele trecute de 50 de ani (foarte rar pe cei mici) este leucemia limfoida cronica.
- Tot o forma specifica adultilor este leucemia mieloida cronica.
Formele acute de leucemie evolueaza si se agraveaza rapid, pacientii resimtindu-se imediat. Formele cronice evolueaza mai lent iar bolnavii devin constienti de simptome abia cand boala se agraveaza. Printre cele mai intalnite simptome ale leucemiei se numara oboseala si slabiciunea exagerate, starile febrile insotite de frisoane, pierderea in greutate, infectii frecvente, dificultati respiratorii, vanatai aparute spontan, etc.
Tratamentul se stabileste in functie de gravitatea bolii, de gradul de extindere, de varsta pacientului si antecedentele medicale ale acestuia. Printre formele conventionale de tratament se numara binecunoscuta chimioterapie – o metoda destul de anevoioasa, neplacuta pentru pacient deoarece ii provoaca stari de greata severe, oboseala accentuala, caderea parului, etc. Radioterapia este si ea folosita in tratarea leucemiei, insa are dezavantajul ca poate afecta si celulele sanatoase.
Un alt tratament – mai usor de suportat decat cele mentionate anterior – este imunoterapia – utilizarea de proteine cu rol de distrugere a celulelor canceroase si de intarire a sistemului imunitar. Transplantul de maduva osoasa si cel de celule stem sunt si ele luate in considerare, insa acestea presupun existenta unui donator compatibil.
Natura ne ofera si ea o solutie demna de luat in seama!
In ultimii ani, tratamentelor conventionale li s-au alaturat terapiile care au la baza suplimentele alimentare naturale pe baza de plante. Un astfel de tratament adjuvant este alcatuit din capsulele cu continut ridicat de curcumin (extract de turmeric) – IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine.
De mii de ani, calitatile turmericului au fost utilizate de catre medicina chineza si cea ayurvedica pentru a ameliora si a trata cu succes bolile cauzate de inflamatie, artrita, probleme inimii, ale aparatului reproducator, etc. Cu siguranta ati remarcat culoarea galbuie-portocalie a radacinei de turmeric! Ei bine, de existenta acelei nuante aurii se face responsabil principalul curcuminoid din compozitia sa, si anume curcuminul. Tot el este responsabil si pentru proprietatile curative. De aceea, cu mult mai eficienta decat folosirea fainei de turmeric este administrarea unei cantitati concentrate de curcumin in care sunt inglobate toate principiile active ale acestuia, inclusiv proprietatile antivirale, antioxidante si anticancerigene.
Mai multi cercetatori, in urma diverselor teste de laborator si a studiilor amanuntite, au trasat o concluzie generala: curcuminul poate fi utilizat in tratamentul cancerului/leucemiei. Exista mai bine de 6000 de studii – mare parte dintre ele axandu-se pe efectele anticancerigene ale curcuminului – iar 80 dintre acestea au ca subiect leucemia. Multe dintre studii au fost realizate in ultimii 15 ani. Interesul pentru aceasta componenta a turmericului este crescut si pentru ca nu prezinta efecte adverse si nu este toxica precum alte tratamente aplicate in caz de cancer/leucemie.
In urma unei conferinte pe tema leucemiei la copiii desfasurata la Londra s-a sustinut ca extractul de curcumin poate proteja copiii de efectele acestei maladii. Desi in Statele Unite si in Europa cazurile de leucemie s-au inmultit, in tarile asiatice, unde se consuma turmeric in cantitati mari deoarece bucataria specifica il recunoaste ca si condiment de baza, incidenta bolii este foarte scazuta. La conferinta de la Londra, profesorul Mookly Nagabhushan de la “Loyola Universiy Medical Center” din Chicago a explicat auditoriului ca “anumiti factori de risc ce contribuie la sporirea numarului de cazuri de leucemie in randul celor mici, provin din interactiunea diversilor factori de mediu si a modului de viata.” Cercetatorii au stabilit ca unii copii se nasc cu o predispozitie pentru aceasta maladie, care intervine intre primul si al patrulea an de viata, dar ca aceasta predispozitie se dezvolta doar daca este declansata de anumiti factori de mediu cum ar fi infectiile, virusii, radiatiile, pesticidele sau alte substante chimice. “Suntem de parere ca turmericul prezent in alimentatie, cat si suplimentele cu curcumin, atenueaza influenta acestor factori de risc.” a mai precizat profesorul Nagabhushan.
Curcuminul inhiba intr-o maniera ireversibila multiplicarea celulelor leucemice in vitro si protejeaza organismul contra efectelor radicalilor liberi. De asemenea, mai ales in cazul copiilor, se pare ca aparitia leucemiei este legata si de dieta inadecvata si saracacioasa. In acest sens, medcii recomanda, pe langa administrarea de curcumin, consumul de banane si portocale, acestea reducand si ele riscurile aparitiei bolii.
“Sanatatea e unitatea ce da valoare tuturor zerourilor vietii.” (Fontenelle)
Va rog să-mi spuneți dacă pot să folosesc și eu acest medicament fiind diagnosticată cu fibromialgie, osteopenie dar, am și foarte mari dureri la toate încheieturile care mă chinuie în tot minutul și i-mi fac viață f. amară. Am 49 ani și durerile le am de cca 10 ani iar, doctorii din Baia Mare spun ca sunt prea tânără să am aceste dureri și ca a-si fi o fire depresiva și percep durerile mai tare.mă s-a recomandat vit. C și reumastop dar nu văd nici o îmbunătățire. Aștept răspunsul vostru.
Fibromialgia este un sindrom a carui cauzalitate inca nu a fost determinata. Este insa asociata la multi pacienti cu sindromul depresiv – de aici probabil si concluzia medicilor pe care i-ati consultat.
Relativ la osteopenie – aici curcuminul este posibil sa poata ajuta, exista un articol publicat in acest sens – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711310001807 .
Vitamina C poate fi foarte buna in osteopenie, la o doza de 2-3 grame pe zi – si trebuie luata toata viata.
Reumastop insa – ar trebui asociat si cu MSM pentru a avea ceva rezultate.
Va recomand sa incercati cu 3-4 capsule de curcumin pentru macar doua luni – avand in vedere ca nimic altceva nu a dat rezultate. Luati si vitmaina C si adaugati si MSM 500 mg x 3 pe zi la reumastop.
buna am discopatie vertebrala lombo sacrata L4 L5 hernie discala si as vrea sa stiu daca mar ajuta si pe mine tratamentu curcumin 95 astept raspuns
In general acest tip de discopatie asociata cu hernie are o importanta componenta inflamatorie care poate raspunde foarte bine la curcumin. Prin scaderea inflamatiei se pot reduce durerile si se poate sa creasca mobilitatea.