
“Pentru sanatatea umana, soarele este la fel de natural cum sunt hrana, apa, oxigenul si activitatea fizica.” (Michael F. Holick) Nimic mai adevarat! In anotimpul rece razele soarelui razbat greu pana la noi si-atunci este momentul in care sufletele si corpurile noastre tanjesc dupa imbratisarile lor calde. Ca soarele ne poate fi prieten sau dusman depinde doar de noi. Expunerea corecta la soare ne este benefica in formarea si mentinerea unui nivel adecvat de 25-vitamina D in sange, ba chiar ne ajuta la prevenirea accidentelor vasculare, a atacurilor de cord, hipertensiunii arteriale, bolilor autoimune, cancerului, etc. Soarele ne intareste oasele si ne fortifica sistemul imunitar, caldura sa ne reda buna dispozitie, ne imbunatateste calitatea somnului dar si functia cognitiva. Insa daca profitam timp indelungat de dogoarea sa, beneficiile se transforma brusc in…probleme.
Care sunt efectele negative ale expunerii indelungate la soare
Sa ne imaginam ca la masa de pranz ne-am imbuibat cu de toate si ne-am ridicat de la masa abia in momentul in care pur si simplu simteam ca plesnim. De cele mai multe ori, dupa un astfel de festin urmeaza o dereglare a functiilor gastrice, probabil o indigestie sau o alta problema din aceasta sfera. Nu intotdeauna mult inseamna bun sau benefic pentru sanatate. In niciun caz atunci cand vorbim despre a ne indopa cu prea multa mancare. Dar nici cand vine vorba despre baile de soare! Expunerea prelungita la soare poate avea repercusiuni severe asupra organismului, unele cu efecte imediate – cum este cazul arsurilor solare – si altele care se pot agrava in timp (cancerul de piele, de exemplu).
Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc si primul aparator al organismului impotriva agentilor patogeni, poluarii si altor factori de mediu. Oricat de benefica este energia provenita de la soare pentru intregul Pamant si pentru locuitorii acestuia, pielea noastra are de suferit daca o expunem in mod necontrolat actiunii razelor solare.
Razele UV si efectele lor
Radiatiile ultraviolete pot avea efecte nocive asupra pielii, conducand chiar la aparitia cancerului de piele. Razele UVA sunt cunoscute ca fiind responsabile de imbatranirea pielii, acestea penetrand in profunzime tesutul, distrugand colagenul, cauzand pigmentarea si dezvoltarea ridurilor. Razele UVB favorizeaza bronzarea dar sunt responsabile si cu arsurile la nivelul pielii precum si cu sporirea riscurilor aparitiei cancerului de piele. De asemenea, razele UVB pot cauza inflamatie, imbatranire prematura, schimbari ale materialului ADN, stres oxidativ si pot fi initiatoarele dezvoltarii unor tumori.
Suntem obisnuiti ca, atunci cand mergem la plaja, sa folosim creme de protectie cu un filtru UV destul de ridicat. Insa nici acestea nu par foarte sigure pentru sanatate, unele dintre ele fiind chiar toxice. In ultima vreme, compusii de origine vegetala au inceput a fi studiati si cercetati in ceea ce priveste capacitatile lor fotoprotectoare. Acestia poseda proprietati antiinflamatorii, antioxidante, imunomodulatoare si de restabilire a ADN-ului, proprietati care ne ofera protectie impotriva daunelor cauzate de razele UV.
Efectele uimitoare pe care curcuminul le are in cazul arsurilor solare!
“Dar chiar la toate este bun curcuminul?” este intrebarea care se afla pe buzele multor persoane care zilnic afla cate ceva nou despre aceasta minune a naturii. Se pare ca da! Curcuminul este de folos intregului organism, fie ca vorbim de afectiunile interne cele mai suparatoare (probleme hepatice, cardiace, tumori, etc.), fie ca ne raportam la problemele aparute la nivelul pielii, cum este cazul arsurilor solare.
Un foarte bun fotoprotector
Pentru cei care nu stiu ce este acela curcumin facem urmatoarea mentiune: curcuminul nu este acelasi lucru cu turmericul, ci este un compus al acestuia, de fapt cel mai important si cel care poseda valorile vindecatoare care au facut subiectul a mii de cercetari in ultii ani. Dintre aceste cercetari, cu privire la subiectul acestor randuri, s-au diferentiat cateva aspecte care concluzioneaza: curcuminul ofera protectie eficienta impotriva actiunii negative a expunerii indelungate la soare.
Proprietati antiinflamatorii si antioxidante
Curcuminul este un compus natural care poate juca si rol de fotoprotectie. Principalele sale proprietati care stau in spatele rolului fotoprotector sunt cele antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, anticancerigene si chemopreventive, imunomodulatoare.
Expunerea indelungata la soare poate initia reactiile inflamatorii care implica inrosirea excesiva si umflarea pielii; in timp, aceasta poate duce la suprimarea imunitatii si aparitia cancerului de piele. In afara faptului ca produc inflamatia, razele UVB duc la deteriorarea ADN-ului si formarea speciilor reactive de oxigen.
Un studiu experimental a demonstrat ca curcuminul inhiba producerea enzimei COX-2 la nivelul celulelor pielii care este expusa la radiatii ultraviolete. Enzima COX-2 este implicata in procesul inflamator si joaca un rol important generarea cancerului de piele. Proprietatile antioxidante ale curcuminului au rolul de a reduce inflamatia si umflaturile aparute la nivelul pielii.
Reduce deteriorarea pielii care are drept cauza expunerea la raze ultraviolete
Cel mai popular studiu care face referire la calitatile fotoprotective ale curcuminului este “Efectele extractului de turmeric (Curcuma longa) asupra iradierii cronice cu raze UVB indusa la soarecii fara par ”. In urma acestui studiu s-a demonstrat ca curcuminul previne cu succes umflarea si inrosirea pielii, precum si formarea ridurilor sau pierderea elasticitatii acesteia cauzate de expunerea cronica la razele UVB.
Razele UVA sunt responsabile de stresul oxidativ care apare la nivelul pielii – dezechilibrul dintre prooxidanti (radicalii liberi) si antioxidanti. Cercetarile au dovedit ca expunerea la razele UVA poate afecta proteinele care controleaza stresul oxidativ si cresterea celulelor, acest lucru fiind considerat un precursor indirect al dezvoltarii cancerului de piele. Curele cu curcumin atenueaza efectele stresului oxidativ si amelioreaza iritatiile pielii aparute in urma expunerii la razele UVA.
Fotoimbatranirea (modificare a pielii cauzata de influenta negativa a razelor ultraviolete) este insotita de prezenta ridurilor, de problemele de pigmentare si eruptia unor mici pete maronii la nivelul pielii. Metaloproteinazele matriceale sunt enzime care, in cazul fotoimbatranirii degradeaza colagenul iar expunerea pielii la radiatiile UV favorizeaza activitatea acestor enzime.
Cercetarile au demonstrat ca curcuminul inhiba activitatea acestor enzime si a altor parametrii inflamatori protejand pielea de pericolul imbatranirii premature.
Cum folosesc curcuminul, extern sau intern?
Ai crede ca doar o aplicare externa a unei protectii solare cu continut de curcumin te poate proteja de efectele negative ale razelor UV insa la fel de bine iti pot fi de mare ajutor si suplimentele alimentare cu concentratie optima de curcumin. O eficienta ridicata o are suplimentul Iana Life Extract95 Curcumin&BioPerine care poate fi utilizat in cure interne de lunga durata (trei capsule/zi). Iata ce poti face daca vrei un plus de protectie la exterior: continutul a doua-trei capsule de Extract95 Curcumin&BioPerine se amesteca cu o lingura de ulei de masline si, cu amestecul obtinut, se unge bine zona pe care dorim sa o protejam de actiunea razelor UV. Asteapta pana cand amestecul se usuca si apoi curata pielea cu un servetel umed sau cu un prosop.
Daca iau curcumin pot sa stau toata ziua la plaja?
In niciun caz! Sa nu uitam ca, in perioada de vara, dupa primele ore ale diminetii (in special dupa ora 10) si pana in jurul orelor 16 – 17, actiunea razelor UV este extrem de puternica, expunerea indelungata la soare fiind contraindicata, oricata protectie am folosi. De aceea, in acest interval orar, nu trebuie sa exageram cu timpul petrecut in bataia razelor soarelui.
Bazandu-ne pe ajutorul curcuminului si evitand expunerea necontrolata la soare, ne putem bucura de o vara fara probleme aparute la nivelul pielii!