
Pentru doamne si domni deopotriva, sanatatea pielii conteaza foarte mult. O piele frumoasa, fara probleme dermatologice, cu un aspect proaspat si sanatos ne ofera incredere in propria persoana. In plus, este similara unei carti de vizita cu doua fete: pe de o parte ne recomanda ca fiind persoane placute, senine si, de cealalta parte ne releva un organism sanatos. Caci, nu-i asa, sanatatea se vede prin si pe piele! Iar teama numarul unu a celor cu oarecare probleme la nivelul pielii este acneea care nu afecteaza doar adolescentii, ci poate fi intalnita si la persoanele adulte.
Este adevarat ca acneea apare cu precadere in perioada adolescentei, afectand nu doar suprafata tenului, ci si alte zone ale corpului. Este considerata a fi inestetica si, de cele mai multe ori, actiunile ei nu sunt doar de ordin fizic ci au repercusiuni si asupra emotionalului, persoanele care sufera din pricina acneei devenind introvertite. Din punct de vedere dermatologic, acneea este o afectiune caracteristica epidermei si rezulta in urma acoperirii porilor in urma hipersecretiilor glandelor sebacee. Cele mai multe glande sebacee se regasesc la nivelul fetei, gatului si spatelui. Acestea produc asa numitul sebuum, substanta uleioasa care ajuta pielea sa nu se usuce.
Persoana care sufera de acnee va prezenta pe suprafata pielii afectate cosuri de diferite forme si dimensiuni, unele fiind dureroase, care fie persista foarte mult timp, fie sunt trecatoare. In momentul in care se trece la instaurarea unui tratament in vederea ameliorarii simptomatologiei acneei, trebuie sa se aiba in vedere atat cauzele externe care o influenteaza, cat mai ales cele de ordin intern.
Glandele sebacee sunt influentate de hormonii sexuali masculini de origine gonadala si suprarenala astfel ca, o dereglare hormonala, atrage dupa sine o dereglare a secretiei de sebuum. Exista si situatii in care a fost stabilit caracterul ereditar al acestei afectiuni. Se pare ca si stresul cotidian, razele ultraviolete, fumul de tigara, poluarea isi pun amprenta asupra tenului nostru, fiind responsabile, printre altele, si de aparitia acneei.
Nu e nevoie sa-mi spui ce mananci, caci se vede pe propria-ti piele!
Te-ai gandit vreodata ca exista o foarte mare legatura intre ceea ce mancam si sanatatea pielii noastre? Ei bine afla ca, in urma amplelor cercetari din ultimii zece ani, s-a stabilit ca regimul alimentar zilnic poate influenta calitatea epidermei. Un studiu efectuat in Australia a demonstrat ca exista o legatura stransa intre ceea ce mancam si aparitia acneei, la baza acestei legaturi aflandu-se modificarile metabolice ale glucozei si insulinei. In cadrul studiului au fost implicate doua grupuri de femei si barbati (15 – 25 de ani). Unul dintre grupuri a beneficiat de hrana cu indice glicemic mic (legume, paste, alimente bogate in proteine) iar al doilea grup a primit cartofi, paine din faina alba, dulciuri, sucuri, etc. Dupa 12 saptamani, primul grup, cel care a fost hranit mai sanatos, a prezentat o reducere cu 15% a acneei. Judecati singuri daca este adevarata sau falsa supozitia ca exista o legatura intre dieta si acnee!
Alimentele procesate, cu indice glicemic ridicat, favorizeaza aparitia si dezvoltarea acneei!
Rolul plantelor medicinale in sanatatea pielii
Inca din Antichitate sexul frumos, in special, a fost pasionat de modalitatile de a deveni mai atragator. Femeile din Grecia si Roma Antica, dar si cele din Orientul Apropiat recurgeau la procedee si tehnici fitoterapeutice pentru a avea grija de sanatatea pielii. Anii au trecut si locul remediilor naturale a fost luat de industria cosmetica, care a devenit un adevarat imperiu rentabil mai ales pentru fabricanti. Din pacate nu toate cremele, lotiunile si mastile aduc beneficii pielii. In urma folosirii indelungate a unor produse nenaturale, pielea isi pierde nu doar din naturalete, ci si din sanatate. Reintoarcerea la puterile plantelor reprezinta o solutie la indemana fiecaruia nu doar pentru redobandirea sanatatii pielii, ci pentru bunastarea intregului organism.
Turmericul, impreuna cu ingredientul sau principal, curcuminul, stau la baza unui ten luminos si sanatos. In cazul acneei, minunata planta ce-si are originea in India, isi dovedeste eficienta atat pe plan extern, cat si pe plan intern. Faina de turmeric, utilizata in bucataria orientala si cea asiatica pentru a da savoare celor mai alese feluri de mancare, poate si folosita cu succes la preparea unor masti faciale cu rol in ameliorarea simptomelor acneei:
- Prepara o masca antiacneeica din doua lingurite de iaurt, putina miere si jumatate de lingurita de pudra de
turmeric. Aplica masca pe pielea de pe fata, las-o sa actioneze timp de o jumatate de ora si clateste apoi cu apa calduta.
- O alta masca indicata pentru tenul predispus la acnee este urmatoarea: o jumatate de lingurita de praf de lemn de santal, un sfert de lingurita de faina de turmeric, doua linguri de branza dulce. Se amesteca toate aceste ingrediente pana se obtine o pasta omogena care va fi aplicata peste portiunile din piele acoperite cu cosuri. Se lasa sa actioneze 20 – 30 de minute si apoi se va spala fata cu apa calda. La final, se va stropi fata cu putina apa rece, se va tampona cu un servetel si se va alica o crema hidratanta (naturala, pe baza de plante).
- Combina o jumatate de lingura de faina de ovaz (un excelent exfoliant) cu o jumatate de lingura de praf de linte si o jumatate de lingurita de praf de turmeric. Peste acest amestec se toarna putina apa proaspata, se amesteca bine bine se formeaza o pasta moale care se aplica pe piele. Se lasa sa actioneze 20 – 30 de minute si se spala cu apa calduta.
Sanatatea pleaca din interior catre exterior!
O piele sanatoasa are la baza o alimentatie pe masura. Iar alimentatia potrivita poate fi secondata si de utilizarea suplimentelor alimentare naturale cu continut crescut de curcumin si extract de piper negru (BioPerine) asa cum sunt capsulele Iana Life Extract95 Curcumin&BioPerine. Desi medicii recomanda celor care au acnee diferite tratamente hormonale, utilizarea dezinfectantelor si, uneori, a antibioticelor, nu trebuie exclus rolul terapeutic al plantelor. Este dovedit faptul ca curcuminul actioneaza pozitiv nu doar asupra imbunatatirii calitatii pielii afectata de acnee ci si in tratarea altor probleme care apar la nivelul tegumentului (psoriazisul, cancerul de piele, etc.). Curcuminul protejeaza pielea luptand impotriva inflamatiei dar si a atacului radicalilor liberi, punandu-si in slujba ei principiile antiinflamatorii si antioxidante. De asemenea, curcuminul imbunatateste metabolismul alimentar si activitatea celulelor pancreatice, imbunatateste raspunsul la insulina si reduce nivelurile glucozei din sange.
Nu uita sa iti hranesti pielea cu alimente care o ajuta sa fie frumoasa si sanatoasa. Renunta la alimentele acidifiante (zaharul, fainoasele, dulciurile, laptele, carnea grasa, etc.) si alege sa consumi mai multe fructe, legume, verdeturi. Ai grija si la ce pui pe piele, pentru ca multe produse cosmetice actioneaza ca o otrava pentru piele. Cel mai bine ar fi ca acestea sa provina din surse naturale.