
Lupusul este o boala cronica ce afecteaza mai bine de 5 milioane de oameni din intreaga lume. Reprezinta o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar incepe sa atace propriile tesuturi ca si cum ar actiona impotriva unui agent patogen. Asadar, lupusul nu se limiteaza la un singur organ, ci influenteaza intregul sistem imunitar, provocand o inflamatie sistemica. De aceea, persoanele care sufera de lupus ar trebui monitorizate in mod constant, in cazul in care survine o criza.
Lupusul nu este contagios si exista diferite tipuri ale bolii dintre care, cel mai intalnit este lupusul eritematos sistemic (LES). Alte tipuri ale afectiunii includ lupusul discoid (afecteaza in special pielea), lupusul indus de anumite medicamente, lupusul neonatal (transmis de la mama la copil).
Una dintre problemele cele mai importante cand vine vorba despe lupus este cea a autoanticorpilor. Acestia sunt produsi de sistemul nostru imunitar pentru a ataca, in primul rand, agentii infectiosi dar, atunci cand sunt produsi pentru a ataca propriile noastre tesuturi, din cauza unor erori aparute in sistemul imunitar, acestia sunt cunoscuti ca autoanticorpi.
Cel mai frecvent tip de autoanticorpi produs in cazul lupusului este anticorpul antinuclear care ataca nucleul (unde este stocata informatia genetica) si distruge celula. Pana acum nu a fost identificata nicio cauza concreta care sta la baza aparitiei lupusului, insa exista o combinatie de factori – genetici, de mediu, stil de viata – care se pare ca duc la declansarea simpomatologiei. Cele mai comune simptome includ: iritatii ale pielii, dureri articulare, oboseala, dureri de cap, dureri de piept, febra, confuzie. In cazul in care inflamatia se extinde la anumite organe, apar diverse complicatii cum ar fi endocardita, pleurita, vasculita, nefrita, psihoza, convulsii, ulcere orale, etc. Un sistem imunitar slabit poate creste riscul aparitiei infectiilor. In general, tratamentul implica utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, steroizi si imunosupresoare. Acestea au rolul de a controla procesul inflamator si de a mentine starea de remisie.
12 beneficii pe care CURCUMINUL le are in cazul lupusului eritematos
-
Inhiba actiunea autoanticorpilor
Brigh JJ, in publicatia ”Curcuminul si bolile autoimunitare” mentioneaza ca curcuminul amelioreaza starile asociate sclerozei multiple, bolilor reumatoide, psoriazisului, sindromului de colon iritabil, etc, actionand prin reglarea activitatii agentilor inflamatori si a actiunii acestora in ceea ce priveste activarea celulelor imunitare.
In urma unui studiu in vitro in care a fost analizata actiunea terapeutica a curcuminului in cazul bolilor autoimune, s-a demonstrat ca curcuminul solubilizat atenueaza cu 52% si 70% legarea de autoanticorpi in probele de ser de la pacientii cu LES. In alta ordine de idei, acest studiu experimental a aratat ca curcuminul inhiba actiunea autoanticorpilor produsi in lupus privind legarea de celulele tinta, ceea ce rezolva intr-o oarecare masura problema definita prin ”nu exista niciun leac pentru lupus”. Singura problema pe care au semnalat-o oamenii de stiinta a fost biodisponibilitatea curcuminului astfel ca, inainte sa-l utilizeze in studiu, l-au fiert in apa timp de 10 minute.
In 2015, in publicatia ”Lupus Science&Medicine” a aparut un studiu in care a fost utilizat curcumin ultrasolubil in cazul modelelor animale cu lupus. Folosind caldura si presiunea, solubilitatea curcuminului in apa a crescut considerabil, reducand leziunile produse de lupus, productia de autoanticorpi, leziunile renale, impiedicand cresterea numarului de limfocite. Mai pe scurt, utilizarea curcuminului a dus la cresterea ratei de supravietuire.
-
Are actiune imunomodulatoare
Unul dintre marile mituri care-i opreste pe bolnavii de lupus in a folosi curcumin in schema lor de tratament este faptul ca acesta amplifica actiunea sistemului imunitar, lucru pe care multi vor sa-l evite in cazul lupusului. Este adevarat ca curcuminul stimuleaza imunitatea. Acesta e principalul motiv pentru care in fiecare gospodarie din India, de exemplu, se consuma turmeric.
In cazul cancerului, unde imunitatea este compromisa, curcuminul este de mare ajutor pentru are proprietati stimulatoare ale sistemului imunitar insa, in cazul lupusului, unde deja sistemul imunitar este hiperactiv, se credea ca curcuminul va inrautati situatia, ceea ce nu este adevarat.
Ca agent imunomodulator, curcuminul regleaza activitatea diferitelor celule ale sistemului imunitar (celulele B, T, macrofage, neutrofile, dendritice) si reduce productia de citokine inflamatorii. In doze mici, curcuminul stimuleaza raspunsurile imune si lupta impotriva infectiilor prin producerea de anticorpi.
-
Restabileste functia imuna in cazul pacientilor cu lupus eritematos
Un concept relativ recent care este cercetat in cazul lupusului eritematos, este echilibrul dintre celulele Th17 și celulele T reglatoare. Acestea sunt celule ale sistemului imunitar iar numarul lor este oarecum in dezechilibru atunci cand se vorbeste de lupus eritematos. In momentul in care echilibrul nu poate fi realizat, organismul incepe reglarea raspunsurilor imune prin atenuarea reactiilor autoimune. In prezent nu exista niciun medicament care poate ajuta la atingerea acestui obiectiv.
Un studiu publicat in ”Central European Journal of Immunology” (2015) a examinat daca intr-adevar proprietatea imunomodulatoare a curcuminului este de folos in echibrarea celulelor sistemului imunitar in cazul lupusului eritematos. Rezultatele au fost favorabile! Pacientii diagnosticati de curand cu lupus eritematos au fost inclusi timp de 8 sau 12 luni in cadrul studiului. Le-au fost prelevate probe de sange, celule imunitate T care au fost cultivate si tratate cu doze mici de curcumin. S-a constatat ca curcuminul a redus numarul de Th17 si a crescut nivelul celulelor Treg, contribuind astfel la reglarea raspunsurilor imune.
In partea a doua a articolului vom prezenta beneficiile antiinflamatorii ale curcuminului, modalitatea prin care amelioreaza starile renale asociate lupusului dar si cum protejeaza organismul de reactiile adverse ale medicamentelor conventionale.