
Dupa cum mentionam si in prima parte a articolului, lupusul eritematos sistemic (LES – cea mai severa si mai intalnita forma de lupus) se manifesta prin inflamatie, dureri si leziuni la nivelul tesuturilor intregului organism. Aceasta boala autoimuna afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sangelui. Chiar daca multi dintre bolnavi prezinta simptome usoare, starea lor se poate agrava. In articolul anterior promiteam dezvaluirea a 12 dintre cele mai imporrtante beneficii pe care curcuminul le are in cazul pacientilor bolnavi de lupus. Am prezentat trei dintre ele, iata-le pe urmatoarele noua:
-
Are actiune antiinflamatorie
Una dintre proprietatile terapeutice de baza ale curcuminului si cea pentru care a si primit atat de multa atentie din partea cercetatorilor este cea antiinflamatorie. In cazul lupusului, inflamatia este un raspuns la declansarea raspunsurilor incorecte ale sistemului imunitar. Din moment ce acesta nu poate face diferenta dintre corpurile straine si tesutul gazda, o serie de functii sunt impiedicate, cum ar fi numarul mare de celule moarte. Acumularea in organism a celulelor deteriorate creaza un mediu favorabil inflamatiei si producerii de autoanticorpi.
Curcuminul poseda proprietati antiinflamatorii. Spre deosebire de medicamentele nesteroidiene administrate in mod uzual in cazurile de lupus care au rolul de a inhiba enzima COX, curcuminul inhiba atat COX, cat si LOX, doua dintre cele mai importante enzime care au un rol important in procesul inflamator.
De asemenea, actioneaza si asupra altor agenti inflamatori, cum ar fi prostaglandinele, interleukinele, inhiband actiunea principalelor tinte moleculare cum ar fi factorul de necroza tumorala si factorul nuclear kappa B. Aceste proprietati, combinate cu cea imunomodulatoare pot ajuta la controlarea si prevenirea raspandirii inflamatiei la alte organe. In plus fata de antiinflamatoarele nesteroidiene, curcuminul nu are efecte adverse.
-
Protejeaza piele impotriva eczemelor
70 – 80% dintre persoanele care sufera de lupus prezinta leziuni ale pielii sau eruptii cutanate care pot fi dureroase si fotosensibile sau care provoaca senzatie de mancarime. In astfel de cazuri se prescriu imunomodulatori topici sau steroizi. Este dovedit faptul ca curcuminul este un excelent imunomodulator la fel de eficient precum steroizii. Tacrolimus, de exemplu, este un steroid topic, prescris pentru lupus si psoriazis. Studiile arata ca curcuminul poate avea actiune sinergica cu tacrolimus.
-
Atenueaza simptomele asociate artritei
In lupus, artrita si simptomatologia legata de aceasta afectiune sunt des intalnite. Artrita poate afecta orice articulatie, fie ca vorbim de maini, genunchi sau sold, provocand durere si chiar invaliditate. Curcuminul a devenit un tratament popular alternativ in caz de artrita. Pe langa proprietatile sale antiinflamatorii si analgezice, curcuminul poseda o actiune chemopreventiva unica in caz de poliartrita reumatoida. Celulele deteriorate in artrita rezista apoptozei (moartea celulara) si, prin urmare, provoaca inflamatii. Curcuminul ucide aceste celule si previne avansarea bolii. De asemenea, are proprietati antiartritice, previne pierderea de masa osoasa, afecteaza expresiile genetice ale proteinelor implicate in artrita si protejeaza organismul de efectele medicamentelor conventionale. Toate aceste proprietati ale curcuminului l-au transformat intr-un ajutor terapeutic viabil in atenuarea simptomelor de artrita asociate lupusului.
-
Reduce durerea mai bine decat o fac antiinflamatoarele nesteroidiene
Curcuminul functioneaza ca un analgezic natural atenuand diferite tipuri de durere. Efectele analgezice ale curcuminului au fost dovedite in cadrul modelelor experimentale ale durerii postoperatorii. Aproape 2 grame de curcumin au efecte analgezice comparabile cu cele ale unui gram de paracetamol, dar au mai putine efecte secundare decat acesta. Curcuminul are o activitate sinergica cu alte analgezice, cum ar fi diclofenacul.
In tratamentul osteoartritei, curcuminul s-a dovedit a fi la fel de eficace precum ibuprofenul. Cercetari recente au aratat ca curcuminul este mai eficient chiar si decat analgezicele opioide si protejeaza organismul de efectele secundare ale acestora.
-
Lupta impotriva oboselii
Inflamatia sistemica, durerile articulare, anomaliile osoase si sanguine contribuie la efectele negative ale starii de sanatate in caz de lupus, favorizand si starile de oboseala accentuata si tulburarile de somn. Dupa cum notam anterior, actiunea antiinflamatoare si analgezica a curcuminului ajuta la reducerea durerii in caz de artrita. Insa beneficiile antiinflamatorii si antioxidante au si rolul de a reduce oboseala cronica.
-
Inlatura starile depresive
Legatura dintre lupusul eritematos si depresie este controversata. Unii afirma ca, drept urmare a actiunii bolii si a tratamentului, depresia este un rezultat al bolii si nu e nevoie de un ajutor psihiatric pentru a atenua aceasta stare, in timp ce altii afirma ca, prin tratarea bolii se trateaza si depresia.
Studiile arata ca curcuminul este la fel de bun ca Prozacul atunci cand vine vorba de a servi drept un bun antidepresiv iar multi cercetatori sunt de parere ca este un excelent tratament adjuvant in depresie.
-
Trateza afectiunile renale asociate lupusului
Un grup de cercetatori a demonstrat ca curcuminul trateaza nefrita asociata lupusului prin interactiunea cu celulele T. Intr-un studiu pe animale s-a constatat ca curcuminul a redus excesul de proteine in urina care apare ca rezultat al functiei renale deteriorate, precum si inflamatia aparuta la nivelul rinichilor.
Un studiu popular in acest sens este cel denumit „Suplimentele orale cu curcumin reduc proteinuria, hematuria si tensiunea arteriala sistolica la pacientii care sufera de nefrita lupica: studiu controlat, randomizat si placebo”. In cadrul studiului au fost inscrise 24 de persoane cu nefrita lupica recidivanta rezistenta la tratament. 12 dintre acestea au fost tratate cu 500 mg curcumin de trei ori pe zi, iar celelalte 12 cu pilule placebo. La grupul caruia i s-a administrat curcumin s-a constatat o scadere semnificativa a proteinelor in urina si o scadere a tensiunii arteriale sistolice.
Cercetatorii au declarat ca, pe termen scurt, suplimentele cu curcumin pot atenua simptomele nefritei lupice.
-
Actioneaza la nivel genetic
Dupa cum am mentionat si anterior, lupusul se poate manifesta ca urmare a unei erori genetice iar una dintre acestea poate fi metilarea ADN-ului – un proces care controleaza expresia genelor sau activeaza genele iar erorile aparute in acest mecanism conduc catre diverse anomalii. S-a constatat ca curcuminul are capacitatea de a reglementa astfel de procese epigenetice prin actiunea asupra activitatilor enzimelor implicate in expresia genelor. Cu toate ca inca nu a fost evaluata in raport cu lupusul, aceasta proprietate a curcuminului s-a dovedit a fi eficienta in cancer, tulburari inflamatorii si boli neurodegenerative.
-
Protejeaza organismul de reactiile secundare ale medicatiei conventionale
Este dovedit faptul ca curcuminul protejeaza organismul de efectele secundare ale multor medicamente. Ciclofosfamida este un medicament prescris in caz de lupus avand rolul de a reduce activitatea sistemului imunitar. Curcuminul protejeaza organismul de efectele adverse ale ciclofosfamidei, cum ar fi deteriorarea sistemului de reproducere si a celui renal, mutatia ADN-ului, leziunile pulmonare, etc. Metrotexatul este un alt medicament imunosupresor prescris in caz de lupus si artrita. Cercetarile arata ca curcuminul poate proteja organismul si de efectele adverse ale metrotexatului (acesta afecteaza inima, rinichii, ficatul si intestinele).