
Licorile bahice nu ne sunt interzise ba, din potriva, atunci cand vine vorba de a celebra ceva, ne cinstim cu un paharel, doua. Insa, atunci cand consumul de bauturi cu multe grade devine o obisnuinta iar cantitatea consumata se mareste pe zi ce trece, lucrurile pot lua o intorsatura nepotrivita. Niciodata alcoolismul nu a adus si nu va aduce ceva bun. Meteahna bauturii vine la pachet cu numeroase efecte fizice, psihice si sociale care-i afecteaza nu doar pe prietenii lui Bachus ci si pe apropiatii acestuia. Abuzul de alcool este primul pas catre bolile de ficat, afectiunile cardiace, ca sa nu mai vorbim ca este responsabil de afectarea celulelor nervoase (prin produsii de inalta toxicitate care rezulta din descompunerea alcoolului).
Pentru Romania, statisticile in ceea ce priveste alcoolismul sunt crunte: peste 10% din populatia tarii sufera de alcoolism si suntem pe locul cinci mondial la consumul de alcool, in conditiile in care Romania nu este o tara cu un nivel de trai ridicat. Potrivit datelor inregistrate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un roman bea 14,4 litri de alcool pur pe an! A intra in hora condusa de alcool inseamna a intra intr-un cerc vicios, responsabil de peste 200 de afectiuni grave (ciroza, cancer, etc.).
O lista ce ramane in permanenta deschisa
Efectele si complicatiile care pleaca de la consumul excesiv de alcool sunt multiple si tin atat de sfera pshic-comportamentala cat si de cea de ordin fizic. Astfel, le vom mentiona in cadrul urmatoarei liste pe cele mai des intalnite:
- Alcoolul instiga la comportamente agresive si violenta.
- Alcoolul este un factor de stres si consumul sau in exces creste tensiunea arteriala.
- Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului se foloseste de 80% din oxigenul necesar functionarii acestuia. Celulele cardiace si celulele nervoase sufera foarte mult din pricina consumului de alcool deoarece au cel mai ridicat consum de oxigen. Celulele nervoase sunt afectate si de produsii de inalta toxicitate care rezulta din descompunerea alcoolului.
- Consumul exagerat de alcool priveaza organismul de proteine, vitamine si minerale iar excesul de etanol reduce treptat capacitatea intestinului subtire de a resorbi substante necesare unui organism sanatos precum acidul folic, vitamina B1, sodiu, vitaminele A si C, etc. In urma acestei incapacitati se vor semnala, in timp,tulburari nervoase si tulburari cu origine somatica.
- Consumul de alcool duce la pierderea vitaminei D, a fosfatilor si a calciului ceea ce conduce la pierderea densitatii osoase, favorizand fracturile si alte probleme la nivelul oaselor.
- Alcoolismul creste riscul bolilor gastrice (inflamarea mucoaselor gastrice si duodenale, cancer de esofag, etc.) si cardiace (cardiomiopatie, miocardita). Este mai mare numarul de alcoolici care mor din cauza bolilor de inima decat din cauza cirozei.
- Alte complicatii severe care au ca punct de plecare alcoolismul sunt diabetul zaharat, ciroza hepatica, accidente vasculare cerebrale, pancreatita, gastritele toxice.
- Efectele asupra psihicului/sistemului nervos sunt si ele vizibile. Atunci cand este consumat in doze relativ mici alcoolul reduce inhibitiile si creste debitul verbal precum si cel de iritabilitate nervoasa. Consumat in doze mai mari altereaza memoria si atentia, capacitatea de discernamant, etc. Pe plan psihologic, alcoolul creeaza impresia suportarii cu succes a singuratatii insa cei obisnuiti sa-l consume doar se amagesc. Treptat, neuronii sunt distrusi iar cei apropiati (care se vor transforma in cei… indepartati) isi vor da seama de transformarea negativa. Memoria, discernamantul, capacitatea de intelegere, simtul critic scad vazand cu ochii.
- Poate cel mai grav efect al alcoolismului este neglijarea familiei ceea ce duce la separare, pierderea respectului din partea partenerului de viata, reducerea sentimentelor de responsabilitate, afectarea relatiilor cu toti cei din jur.
- Depresia, anxietatea, nepasarea, lipsa vointei sunt si ele o mica parte din marele rau reprezentat de alcoolism.
Curcuminul combate efectele alcoolismului
Radacina de Curcuma longa cunoscuta si sub denumirea de turmeric se numara printre cele mai folosite condimente din bucataria asiatica. Cei care il utilizeaza sunt incantati de proprietatile sale si ii lauda nu doar culoarea si aroma, ci si calitatile terapeutice de care este responsabil principalul sau component, curcuminul. Printre proprietatile curcuminului se regasesc cele antiinflamatorii, antioxidante, antitumorale, etc. La baza a ceea ce se spune despre succesul tratamentelor cu curcumin stau numeroase studii efectuate in ultimii ani de catre cercetatori responsabili. Printre afectiunile pe care curcuminul le poate ameliora se numara si intoxicarea cu alcool, curcuminul avand abilitatea de a proteja organismul uman de actiunea efectelor devastatoare ale alcoolului.
Curcuminul are rolul de a proteja ficatul de toxicitatea cauzata de consumul excesiv de alcool. In urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Helsinki, s-a demonstrat ca extractul de turmeric, curcuminul, joaca un rol major in blocarea activarii factorului nuclear kappa B (NF-kappa B) care este implicat in agresivitatea celulelor canceroase si este capabil sa intervina in transcriptia genetica. Curcuminul detoxifica ficatul si purifica sangele. Intr-un studiu care a avut in prim plan celulele hepatice, s-a observat ca in urma expunerii acestora la etanol a fost eliberata o cantitate mai mare de LDH – lactat dehidrogenaza – si o cantitate insemnata de peroxizi lipidici, ceea ce duce la deteriorarea celulelor din ficat. Prin tratarea cu curcumin, s-a constatat o scadere atat a LDH cat si a peroxizilor lipidici. In cazul celulelor hepatice expuse la alcool, s-a observat o crestere a activitatii enzimelor antioxidante cum ar fi superoxidul, peroxidaza si catalaza (foarte daunatoare pentru tesuturi). Cu toate acestea, prin tratarea cu curcumin, activitatea acestor enzime a scazut considerabil, si implicit a dus si la reducerea stresului oxidativ indus de consumul de alcool.
Intr-un studiu efectuat in India pe cobai, s-a evidentiat faptul ca curcuminul este capabil sa aiba un efect pozitic asupra deficitelor cognitive si neuroinflamatorii aparute in urma alcoolismului. Timp de zece zile, cobaii supusi studiului au fost expusi la etanol si apoi au fost tratati cu curcumin. In urma expunerii la etanol, cobaii au prezentat un nivel ridicat de colesterol seric, acizi grasi si fosfolipide care a fost redus in urma tratamentului aplicat.
Intr-un alt studiu s-a luat la cunostinta cum etanolul a crescut nivelul enzimelor – transaminazelor aspartat si fosfatazelor alcaline – care, in cantitati mari, cauzeaza functionarii ficatului. In urma tratamentului cu curcumin, nivelul acestora a scazut semnificativ.
Alaturi de curcumin, in lupta impotriva acestui viciu devastator, se pot utiliza si alte tratamente naturiste, bineinteles suplinite de multa, foarte multa vointa si determinare. Ceaiul de cimbru, ceaiul de pedicuta, mierea sunt si ele de folos in combaterea alcoolismului. Insa cea mai buna este prevenirea. Este in regula sa consumam o cantitate redusa de alcool, vorba aceea: “sa bem noi alcoolul, nu sa ne bea el pe noi”. Insa consumul de tarie nu trebuie sa devina un obicei. Pentru nimic in lume, mai ales pentru o minte tulbure, o afectiune hepatica si multi neuroni in minus, nu se merita sa pierdem respectul de sine, stima celorlalti, familia, prietenii, locul de munca.
Buna ziua .As putea sa-i dau fiului meu de 16 extract 95 curcumin &bioperine ptr.H Pylori. Multumesc frumos
Desigur, avand in vedere ca curcuminul este foarte eficient in eradicarea acestei bacterii. Dozele uzual recomandate sunt de 1-2 capsule de doua ori pe zi, luate pe stomacul gol. Poate apare initial un oarecare disconfort gastric, insa acesta dispare pe masura ce bacteria este eliminata. De regula 30 de zile sunt suficiente, insa se poate continua pana la 60 de zile, fara probleme. Alaturi de curcumin va recomand sa-i dati si quercetin 500mg (tot 1-2 capsule de doua ori pe zi, pe stomacul gol, luate impreuna).