
Durerile, de orice fel ar fi si in orice zona s-ar manifesta, sunt suparatoare pentru oricine le resimte si, de multe ori, ajungem sa incercam toate metodele care ne sunt la indemana pentru a le elimina din viata noastra. Fibromialgia este o durere cronica, a carei cauza nu este clar stabilita, dar care este extrem de suparatoare, cauzand tulburari de somn, slabiciune in organism, putand chiar deregla serios activitatea zilnica a persoanei suferinde. Fibromialgia este caracterizata prin dureri difuze si o oarecare sensibilitate resimtite la nivel musculo-articular. Din fericire se pare ca nu afecteaza permanent musculatura, nici articulatiile sau organele interne.
Afectiunea care poarta numele de fibromialgie a fost descoperit destul de recent, in jurul anului 1980, si este asociata cu celulele nervoase sensibile din maduva spinarii si din creier. Se pare ca modificarile chimice din creier sau din maduva influenteaza sensibilitatea exagerata a organismului care va resimti mai repede durerea. Asadar dezechilibrul chimic al creierului duce la scaderea tolerantei la durere influentand intr-un sens negativ viata persoanei in cauza: musculatura devine sensibila si dureroasa, activitatea fizica se reduce treptat, calitatea somnului scade si ea, intrevine oboseala exagerata pe timpul zilei, etc. Dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului somatotrop (hormonul cresterii) este alta cauza a aparitiei fibromialgiei si conduc catre o dereglare a glandei pituitare si a hipotalamusului.
Exista si cativa factori de risc ce pot influenta aparitia fibromialgiei, printre acestia numarandu-se existenta unei boli reumatice (artrita), o boala infectioasa, o problema din sfera psihiatrica (depresie), factorul ereditar, sexul (femeile sunt mai predispuse in a suferi de fibromialgie decat barbatii).
Simptomatologia acestei afectiuni poate dura de la cateva zile pana la cateva luni si difera de la o persoana la alta. Insa toti cei care se plang de suparatoarea fibromialgie prezinta un numitor comun si anume durerea cronica, aceasta crescand gradual, fiind insotita de stari de oboseala si tulburari de somn. De asemenea, unele persoane prezinta si tulburari de memorie si concentrare, constipatie sau diaree asociata sindromului de colon iritatabil, sensibilitate si furnicaturi la nivelul pielii, dureri articulare si musculare, dificultati de concentrare (acestea au drept cauza oboseala).
Persoanele afectate de fibromialgie isi desfasoara cu greu activitatile zilnice deoarece, pe langa stresul de ordin fizic, asociat durerilor deranjante, intervine si stresul psihic asociat lipsei de somn si extenuarii. Pentru a se stabili diagnosticul corect si a se aplica o schema de tratament, trebuie eliminata prezenta altor probleme medicale cu simptomatologie asemanatoare.
Mai putine medicamente, mai multa terapie!
Nu exista un tratament standard pentru fibromialgie. De regula, acesta este centrat pe ameliorarea durerii si pe inlaturarea starilor de depresie si oboseala. Fizioterapia reprezinta si ea o solutie demna de luat in considerare, pentru diminuarea durerii musculare si cresterea energiei.
Condimentul-medicament cunoscut sub numele de turmeric este si el un bun aliat in ameliorarea simptomelor care insotesc fibromialgia. Radacina de Curcuma longa face parte din aceeasi familie cu ghimbirul, un alt condiment-medicament benefic pentru sanatate. Ambele sunt nelipsite din bucataria asiatica si, mai nou, au inceput sa o domine si pe cea europeana. Principalul flavonoid care intra in componenta turmericului, si anume curcuminul este cel care detine multiple proprietati curative printre care se numara cele antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale, antivirale. Multe dintre schemele traditionale de tratament aplicate in cazul persoanelor care sufera de probleme la nivelul articulatiilor, sunt secondate de administrarea curcuminului, rezultatele fiind mai mult decat multumitoare, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii.
In urma unor studii efectuate in laborator s-a demonstrat ca curcuminul are eficienta si in cazul fibromialgiei. Persoanele care au luat capsule cu curcumin au semnalat reducerea durerilor musculare asociate cu artrita, inflamatia tendoanelor, fibromialgia si guta. Cercetatorii au testat suplimentul cu curcumin timp de cateva luni, pe un esantion de 116 pacienti (cu fibromialgie) care au primit cu regularitate patru comprimate cu continut de curcumin. Toti cei 116 au raportat ca a existat o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste simptomatologia afectiunii (crampele musculare, palpitatiile, ametelile).
Un alt studiu in care au fost implicati 18 pacienti cu poliartrita reumatoida, a scos in evidenta calitatile antiinflamatorii ale curcuminului. Timp de doua saptamani, persoanelor respective li s-au administrat suplimente cu curcumin (1200 mg/zi) si dupa aceasta perioada acestea au remarcat ca rigiditatea resimtita la nivelul articulatiilor s-a diminuat considerabil. In urma administarii capsulelor cu curcumin nu apar efecte secundare, cum se intampla in cazul tratamentului cu antialgice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cand pot aparea probleme la nivelul stomacului, rinichilor, ficatului.
Terapiile complementare (masaj, acupunctura, reflexoterapie), atitudinea in fata afectiunii, meditatia, yoga, suplimentele cu vitamine, minerale, dar si cele cu continut ridicat de curcumin, toate acestea vin in ajutorul persoanelor care sufera din pricina fibromialgiei, ajutandu-le nu doar sa-si inteleaga conditia ci si sa duca o existenta armonioasa, zi de zi.