
Persoanele care sufera de Parkinson sunt usor de remarcat in primul rand din pricina tremorului caracteristic bolii. Insa Parkinsonul inseamna mult mai mult de-atat. Evolutia bolii este una progresiva, simptomele sale dezvoltandu-se in timp, astfel ca persoanele suferinde pot duce o viata activa chiar si dupa stabilirea diagnosticului. In circa 20% dintre cazurile de imbolnavire apare dementa. In alte situatii isi fac simtita prezenta manifestarile psihice precum depresiile adanci sau halucinatiile vizuale.
Alaturi de Alzheimer, boala Parkinson este una dintre cele mai frecvente tulburari neurologice si afecteaza circa un procent din persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Medicul englez James Parkinson a fost cel care a descris pentru prima oara aceasta maladie, in anul 1817.
Stiati ca…
… exista si o forma juvenila a bolii Parkinson, caracteristica persoanelor la care boala debuteaza inainte de varsta de 20 de ani, dar si o forma precoce a bolii, caracteristica persoanelor care nu au implinit inca 50 de ani?
De ce apare si cum debuteaza boala Parkinson
Exista studii in derulare prin care se urmareste determinarea implicarii factorului genetic in declansarea bolii insa se stie ca doar un mic procent dintre bolnavii de Parkinson au un parinte, sora/frate cu aceasta boala. Se pare ca forma precoce a bolii are la baza transmiterea unor gene anormale.
Simptomele bolii sunt asociate unui nivel scazut de dopamina (neurotransmitator) care este implicata in controlul miscarilor. Lipsa dopaminei apare cand celulele nervoase care o produc se deterioreaza sau se distrug. Cauza deteriorarii acestor celule nu este cunoascuta.
Simptomatologia este diferita de la bolnav la bolnav, de la un stadiu al bolii la altul. Printre cele mai frecvente simptome se numara tremorul mainii, al bratului sau piciorului. Acest tremor apare cand persoana suferinda este treaza si sta fie in picioare, fie este asezata, incetand atunci cand persoana isi misca partea afectata a corpului. Un alt simptom caracteristic persoanelor bolnave de Parkinson este rigiditatea musculara insotita de durere. Aceasta rigiditate afecteaza musculatura membrelor inferioare, a fetei si gatului si poate duce la anchilozare si oboseala musculara.
Vorbirea si inghitirea, actiuni normale si lejere pentru o persoana sanatoasa, pentru cineva care sufera de Parkinson pot deveni destul de dificile din cauza slabirii muschilor fetei si gatului. Pierderea capacitatii de contractie a muschilor fetei poate duce la ceea ce poarta denumirea de masca Parkinsoniana. Caracteristice bolii sunt si dificultatile mersului si mentinerea echilibrului, insa acestea apar relativ tarziu in evolutia bolii.
Stiati ca…
… barbatii sunt mai predispusi decat femeile in a dezvolta boala Parkinson?
Extract95 Curcumin&BioPerine – eficienta dovedita
La baza aparitiei bolii Parkinson stau, pe langa factorul genetic si factorii de mediu: substantele poluante, chimicalele, pesticidele, medicamentele neuroleptice, substantele care blocheaza receptorii de dopamina, intoxicatia cu monoxid de carbon sau cu mangan, hidrocefalia, tumorile craniene, tulburarile idiopatice degenerative.
Curcuminul care intra in componenta suplimentului Extract95 Curcumin&BioPerine lupta impotriva multor procese implicate in declansarea bolii Parkinson. Dupa cum spuneam anterior, principala caracteristica morfopatologica a bolii este pierderea de neuroni dopaminergici in substanta neagra. Stresul oxidativ contribuie si el la moartea neuronilor in substanta neagra. Datorita puternicelor efecte antiinflamatoare si antioxidante pe care le poseda, curcuminul este candidatul perfect in stoparea actiunii factorilor declansatori ai Parkinsonului.
Intr-un studiu publicat in anul 2012 se mentioneaza ca principalul polifenol si component activ al turmericului, curcuminul, are un rol neuroprotector in tulburarile neurologice, traversand bariera hematoencefalica. De asemenea, curcuminul protejeaza si sustine functia mitocondriilor, adevarate “centrale electrice” intracelulare care elibereaza energie. In cele din urma, la fel ca in cazul bolii Alzheimer, boala Parkinson este si ea asociata acumularilor unei proteine toxice. Cunoscuta sub numele de alfa-sinucleina, aceasta proteina dauneaza functiei mitocondriale si se adauga nnivelurilor de stres oxidativ la nivel neuronal. Alfa-sinucleina declanseaza modificari inflamatorii care contribuie la moartea celulelor, acest lucru producand simptomele Parkinsonului.
Alte efecte neuroprotectoare ale curcuminului
Accidentele vasculare si maladiile din sfera vasculara-cerebrala se numara printre principalele cauze de deces si invaliditate. Din fericire, curcuminul are mai multe mecanisme de actiune care sunt foarte benefice impotriva accidentelor vasculare cerebrale cum ar fi suprimarea inflamatiei si minimizarea daunelor provocate de stresul oxidativ.
Un studiu a aratat ca tratamentul cu curcumin la rozatoare, inainte si pana la 24 de ore dupa inducerea ischemiei cerebrale (pierderea fluxului sanguin) a redus deteriorarea portiunilor vulnerabile ale creierului, a intarit sistemul de aparare impotriva radicalilor liberi si a atenuat schimbarile comportamentale induse de accidentul vascular cerebral.
S-a demonstrat ca curcuminul protejeaza tesutul cerebral impotriva efectelor leziunilor acute la nivelul capului. Traumatismele produc sporirea stresului oxidativ si modificari inflamatorii precoce la nivel cerebral acestea reprezentand factori de risc pentru boala Alzheimer, de exemplu. Vestea buna este ca curcuminul poate combate aceste efecte daunatoare. In urma unui studiu s-a constatat ca, atunci cand animalele de laborator primeau suplimente cu curcumin inainte de a suferi vreo rana, nivelul stresului oxidativ era mult mai mic.
Curcuminul ajuta la preintampinarea leziunilor cerebrale asociate abuzului cronic de alcool care ar putea aparea tot ca un rezultat al stresului oxidativ, al peroxidarii lipidelor in membranele celulare are creierului, al inflamatiei si a alor mecanisme comune bolilor neurodegenerative.
va urma
*afla din articolul urmator cum poti sa te feresti de cea mai crunta boala a secolului, cancerul, prin utilizarea frecventa a curcuminului.