
In ultimul timp se discuta foarte mult despre curcumin. Sunt apreciate, in primul rand, beneficiile antiinflamatorii si antioxidante pe care le are asupra organismului. Insa nu trebuie ocolite proprietatile sale anticancerigene, antitumorale si antivirale, precum si marele potential chimiopreventiv. Au fost efectuate studii ample cu privire la rolul curcuminului in suprimarea activitatii virusului papiloma uman/HPV. Unul dintre studii a fost centrat pe efectele curcuminului asupra cailor HPV asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin. Astfel, s-a demonstrat pentru prima oara ca tratamentul adjuvant cu curcumin suprima cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase in cazul cancerului de col uterin.
Stiai ca in Romania 6 femei mor zilnic din pricina cancerului de col uterin?
Infectia cu HPV este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala de pe glob, afectand in jur de 50% din populatia activa sexual. Majoritatea celor infectati nu prezinta simptome particulare. Anumite tulpini ale virusului (din cele peste 100) sunt responsabile pentru aparitia cancerului cervical (de col uterin), cancerului anal, cancerului oral si a celui penian. Persoanele care-si incep viata sexuala de timpuriu si au avut mai multi parteneri sunt mai expuse riscului de a contacta HPV. Condiloamele genitale sunt principalele simptome ale HPV iar afectiunile mai grave pot fi descoperite din timp in urma efectuarii testului Papanicolau.
Stiai ca in Romania, din cauza incidentei crescute a cancerului de col, se recomanda efectuarea testului Papanicolau in fiecare an?
Cancerul de col uterin se dezvolta ca urmare a unei infectii persistente cu un tip de HPV oncogen – in special tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aparitia a peste 70% dintre cazurile de cancer. Proteinele E6 si E7 produse de aceste tipuri de HPV au un rol major in carcinogeneza fiind exprimate in leziunile cervicale pre-maligne dar si in cele mai avansate. Aceste gene sunt controlate de proteina codificata de gena E2. Cand la nivelul genei E2 se produce integrarea ADN circular HPV in genomul gazdei rezulta o expresie necontrolata a genelor E6 si E7.
Oncoproteinele E6 si E7 destabilizeaza ciclul celular prin legarea si inactivarea proteinelor p53 (proteina supresoare tumorala) si proteina retinoblastomului pRb (aceste doua proteine au un rol important in reglarea diviziunii celulare normale).

Anumite tulpini ale virusului (din cele peste 100) sunt responsabile pentru aparitia cancerului cervical (de col uterin), cancerului anal, cancerului oral si a celui penian.
Cum actioneaza curcuminul
In urma unui studiu intreprins de cercetatori de la „Cancer Biology Research Center” (South Dakota), „Sanford School of Medicine/The University of South Dakota” si „Basic Biomedical Science Division – The University of Suth Dakota” s-a dovedit ca curcuminul are un mare potential chimiopreventiv si chimioterapeutic.
Rezultatele cercetatorilor au aratat ca tratamentul cu curcumin inhiba transcrierea HPV 16 E6/E7 dupa circa sase ore de la demararea tratamentului si restabileste exprimarea proteinelor supresoare p63, retinoblastomului (pRb) si PTPN13. In timp ce fumatul reprezinta un factor de risc recunoscut pentru cancerul de col uterin, efectele moleculare ale carcinogenilor din fumul de tigara asupra exprimarii proteinelor oncogene E6 si E7 nu se cunosc foarte bine. Iata ce spun cei care au demarat studiul:
„Noi am aratat pentru prima data ca expunerea la benzopiren (agent cancerigen din tutun) creste expresia oncoproteinei E7 ceea ce sugereaza o legatura la nivel molecular intre fumat si cancerul de col uterin. Foarte important de mentionat: curcuminul reduce cresterea expresiei oncoproteinei HPV E7, crestere indusa de benzopiren.
Rezultatele acestui studiu demonstreaza clar ca curcuminul modifica si influenteaza caile moleculare ale HPV in cazul cancerului de col uterin. Aceste noi constatari arata ca curcuminul poate fi un chimiopreventiv eficient si un agent terapeutic excelent atat in prevenirea, cat si in tratarea cancerului de col uterin.”
Beneficiile curcuminului nu se opresc aici…
… deoarece, principalul compus al turmericul, este recunoscut si pentru capacitatile sale de a distruge celulele cancerului de col. Curcuminul este eficient in declansarea apoptozei (moartea celulelor canceroase infectate cu HPV). Datorita capacitatilor sale antioxidante si antiinflamatoare, curcuminul are un potential larg de actiune impotriva cancerului, de la initierea tumorii, pana la metastaze.
Pentru a avea un efect benefic pentru organism, curcuminul trebuie asociat cu extractul de piper negru – BioPerine, care favorizeaza absorbtia curcuminului la nivel intestinal si creste utilizatea hepatica. In acest caz, capsulele Extract95 Curcumin&BioPerine sunt ajutorul mult asteptat pentru cei care doresc sa previna aparitia maladiilor ce deriva din infectia cu HPV.