
Secretul tineretii fara batranete nu a fost inca descoperit insa, printr-o gestionare corecta a resurselor din noi si din afara noastra, ne putem bucura de un organism tanar chiar si dupa ce trecem de-o varsta… generoasa! Se vorbeste tot mai mult despre importanta pe care pH-ul o are asupra organismului nostru. Este bine sa cunoastem ce este pH-ul si cum ne putem mentine organismul sanatos cu ajutorul sau.
Ce este pH-ul?
pH-ul reprezinta principalul reper al sanatatii. In anul 1909, Soren Lauritz Sorensen a introdus notiunea de pH sub denumirea de potential de hidrogen. pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogeni. Semnificatia si masurarea pH-ului ocupa un loc important determinarea starii de sanatate a organismului. Aciditatea sau alcalinitatea organismului uman influenteaza direct nivelul pH-ului si, implicit, starea de sanatate. Valorile pH-ului se situeaza intre 0 si 14, valoarea 7.0 fiind considerata neutra. pH-ul ideal al sangelui este de 7.4, cel al salivei variaza intre 6.5 si 7.5 iar cel al urinei intre 5.5 si 6.5. Este de la sine inteles ca dezechilibrele care apar la nivelul pH-ului din organism stau la baza a numeroase probleme de sanatate, printre care se numara scaderea imunitatii, accelerarea proceselor oxidative ale radicalilor liberi, lipsa de energie, boli ale rinichilor, ale sistemului osos, aparitia si dezvoltarea tumorilor, etc. Aciditatea din organism poate incetini si chiar stopa procesul de vindecare. De aceea, specialistii recomanda adoptarea unui diete alcaline.
Importanta alimentatiei
“Alimentatia ar trebui sa fie o experienta placuta si lipsita de griji, nu sa porneasca de la premisa renuntarii la ceva. Cu cat vom complica mai putin lucrurile, cu atat mai mult ne vom bucura de alimentele pe care le mancam.” (dr. T. Colin Campbell)
Daca ne dorim sa fim sanatosi, este bine sa stim ce actiune are asupra noastra fiecare aliment introdus in organism, daca este acid sau alcalin si cum putem face sa pastram un echilibru intre acesti doi factori. Un organism cu preponderenta alcalin, este un organism sanatos insa, unul acid este predispus bolilor. Iar cheia este alimentatia potrivita. Asadar, de noi depinde cum ne gestionam sanatatea.
Mai intai de toate, trebuie sa aflam valoarea pH-ului, iar aceasta poate fi masurata cu ajutorul unei hartii de turnesol (se comercializeaza seturi de testare mostre de testare), inmuiata in saliva sau urina, la prima ora a diminetii, fara ca inainte sa fi mancat sau sa fi baut apa. Bineinteles, putem face teste comparative, de exemplu, sa masuram pH-ul salivei inainte de masa si dupa cinci minute de la servirea mesei. Este bine ca pH-ul salivei sa fie de 6.8 (insa sunt admise si valori un pic mai mic, de pana la 6.2). Cat priveste valoarea pH-ului urinar (valoarea ideala intre 5.5 si 6.5), aceasta ilustreaza modul in care organismul a prelucrat alimentele ingerate in ultimele 24 de ore.
Pentru a ne stabili un regim alimentar care sa ne pastreze pH-ul in limitele normale, trebuie sa stim care sunt alimentele alcaline si care sunt cele acide. Produsele alcaline sunt telina, castravetii, varza, ceapa, sparanghelul, vinetele, cartofii dulci, nucile si semintele, porumbul, maslinele, ciupercile, ardeiul rosu, ridichile, spanacul, salata verde, conopida, broccoli, morcovii, fasolea verde, sfecla rosie, lintea, usturoiul, mazarea, ananasul, caisele, ciresele, capsunile, bananele, avocado, lamaia, mango, papaya, pepenele galben, strugurii, curmalele si smochinele uscate, etc.
Printre alimentele acide se numara bauturile energizante, cele carbonatate, branza topita, laptele, produsele de patiserie, carnea, dulciurile, cafeaua, pastele, ouale, orezul, etc. Trebuie gasit un echilibru in combinarea acestor tipuri de alimente astfel incat starea noastra de sanatate sa fie una buna. Specialistii spun ca pentru mentinerea starii de sanatate, dieta trebuie sa contina 60% mancaruri alcaline si 40% mancaruri acide. Daca avem de-a face cu un organism bolnav, procentul trebuie sa fie de 80% in favoarea alimentatiei alcaline si restul, de 20% pentru mancarurile acide.
Stiati ca exista mirodenii alcaline?
Majoritatea plantelor aromatice care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie au proprietati alcaline. Printre aceste plante/condiment se numara mararul, patrunjelul, boabele de mustar, ghimbirul, cimbrul, busuiocul, dafinul, turmericul. Acesta din urma prezita uimitoare proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Folosit atat in bucatarie, in preparea diverselor retete, cat si sub forma de capsule care contin curcumin (extras din radacina plantei denumita Curcuma longa) are un rol important in mentinerea sanatatii organismului.
Exista o diferenta intre faina de turmeric pe care o folosim pe post de condiment si curcumin si anume ca extrasul din radacina de Curcuma longa, curcuminul, este mult mai activ, mult mai concentrat decat condimentul turmeric. Mai mult de atat, in combinatie cu bioperina (extractul de piper negru), actioneaza benefic asupra tuturor nivelurilor organismului uman. Aceasta super combinatie de sanatate se regaseste in capsulele Iana Life Extract95 Curcumin&Bioperine.
Stresul influenteaza pH-ul
Vorbim despre maladia secolului in XXI: stresul. Uneori, pare mai usor sa ne gestionam regimul alimentar, decat sa controlam latura afectiv-emotionala. O stare de toxicitate, un organism acid, deci un pH-neechilibrat valoric, pot avea la baza un stres intern, declansat fie de incidente, amintiri din trecut, fie de diverse situatii de incordare din prezent. Organismul va reveni la normal doar daca stresul si agitatia zilnica, vor scadea in intensitate.