
“Simplu si intelept este – pentru om – sa aiba incredere in Natura si sa-i ceara ajutorul.” (Jean Valnet)
PREVENÍ, prevín, vb. IV. Tranz. 1. A atrage cuiva atentia asupra consecintelor (negative) ale unor actiuni; a informa in prealabil; a avertiza, a prevesti. 2. A lua masuri de precautie pentru a inlatura ceva (neplacut); a preintampina.
Simplu, nu? Cand citim definitia verbului „a preveni”, totul pare floare la ureche. Numai ca, atunci cand vine momentul sa avem cu adevarat grija de noi, sa prevenim dezechilibrul care nu face altceva decat sa atraga dupa sine boala, ne impiedicam tocmai de ceea ce ar trebui sa tinem cont. Tot ce ne inconjoara contribuie fie la progresul, fie la regresul nostru. Depinde doar de noi cum gestionam fiecare situatie prin care ne este dat sa trecem, cu ce alegem sa ne alimentam (fizic, dar si mental), cata miscare suntem dispusi sa facem, etc.
Ai intalnit vreodata pe cineva care consuma in proportie de peste 50% din hrana zilnica produse de la fast-food si se mai si indulceste, ca masa fara desert nu i se pare completa? Dar ai intalnit si pe cineva care se hraneste cumpatat, cu putin din toate, iar din alimentatia sa zilnica fructele si legumele sunt nelipsite? Cum arata si mai ales cum se simt cele doua persoane?
„Alimentatia corecta nu numai ca previne boala, dar genereaza in acelasi timp o stare de sanatate si de bunastare fizica si mentala.” (dr. T. Colin Campbell)
- Lupta cu kilogramele în plus este, la ora actuala, una dintre marile probleme ale populatiei. Spuneam in prima parte a acestei teme ca traim pe fuga, pe repede inainte, uitand sa mai aruncam o privire exigenta asupra noastra. Serviciul ne streseaza, problemele de orice fel – ca-s familiale, ca-s de alta natura – isi pun amprenta asupra psihicului nostru, iar fizicul este influentat de „hrana” pe care o consumam la restaurant sau la fast-food. Ce poate rezulta de pe urma stresului, a lipsei de activitate fizica, a alimentatiei haotice, dezechilibrate si, eventual, a predispozitiei genetice? Nimic bun, ba chiar ceva care poate afecta grav santatea in mai multe moduri: supraponderabilitate si chiar obezitate.
In SUA, o treime din populatia adulta este obeza. In urma unei statistici realizate acum trei ani, Romania se afla pe podiumul tarilor din Europa (locul al treilea) in ceea ce priveste numarul de persoane obeze. Si mai grav este faptul ca obezitatea infantila a atins alarmanta cota de 40%. Unde vom ajunge in ritmul acesta? Sa ducem si boala pe picioare o data cu multele kilograme in plus?
A fi supraponeral nu este acelasi lucru cu a fi obez. Ca sa delimitam granita dintre cele doua notiuni trebuie sa (ne) cunoastem indicele de masa corporala (IMC, greutatea corpului in kilograme, raportata la inaltimea corpului). Conform standardelor oficiale, a fi supraponderal inseamna a avea IMC peste 25, iar a fi obez peste 30.
Nu cred ca exista cineva care sa-si doreasca sa fie supraponderal sau obez; cu toate acestea se ajunge la aceasta situatie iar disperarea impinge subiectii in cauza fie sa cheltuiasca o avere pe programe si pastile de slabit, fie sa se infometeze pana la anemiere sau sa apeleze la diete care nu sunt potrivite pentru ei. Multi aleg diete amagitoare care le reduc din kilograme, insa doar pe termen scurt.
Nu vom dezbate aici sfaturile nutritionistilor si nici nu vom oferi o dieta minune care sa topeasca pe loc kilogramele nedorite. Vom menţiona ca cea mai buna solutie pentru a slabi este adoptarea unui mod de viata echilibrat, cu o dieta din care sa nu lipseasca fructele, legumele, condimentele, plantele aromatice, hidratarea corespunzatoare, toate acestea asociate cu activitatea fizica. Aceasta solutie este o schimbare a modului de viata pe termen lung, nu doar o solutie de moment caci lupta impotriva kilogramelor nu va fi castigata de azi pe maine. Eliminarea kilogramelor si pastrarea greutatii corporale este o alegere pe termen lung. Aceste kilograme au fost acumulate intr-o perioada mai lunga de timp, asadar este imposibil ca ele sa dispara peste noapte.
In momentul in care adoptam un stil de viata echilibrat (hrana cat mai sanatoasa, eliminarea alimentelor procesate, a dulciurilor, a sucurilor si energizantelor carbogazoase etc, miscare in fiecare zi, repaus atunci cand trebuie, atitudine pozitiva) nu doar vom ajunge la o greutate normala ci vom elimina si riscul de a face boli cronice. Caci suprapoderabilitatea si obezitatea sunt mesagerele cancerului, ale bolilor cardiace, afectiunilor oasoase, diabetului, etc.
- Diabetul de tip 2 insoteste frecvent obezitatea. Statisticile arata ca in Romania aproape doua milioane din populatie sufera de diabet. Infiorator, nu? Mai infiorator este ca multi copii sufera de aceasta maladie. Diabetul imbratiseaza doua forme: cel de tip 1 (intalnit la copii si adolescenti) si cel de tip 2 (intalnit la adulti). Diabetul debuteaza printr-un metabolism disfunctional al glucozei. Intr-un organism sanatos, lucrurile se petrec cam asa: mancam, hrana este digerata, carbohidratii sunt desfacuti in glucide simple, mare parte dintre acestea sunt glucoze care trec in sange,
pancreasul produce insulina necesara pentru transportul acesteia si distribuirea sa in tot organismul. O parte din glucoza este transformata in energie pe termen scurt, iar o alta este depozitata ca energie pe termen lung, urmand a fi utilizata mai tarziu. Cand apare diabetul, acest proces normal este dereglat in totalitate. Cei care au diabet de tip 1 nu pot produce insulina necesara (celulele producatoare de insulina din pancreas sunt distruse). Din acest motiv diabetul de tip 1 este considerat o boala autoimuna deoarece organismul se atata pe sine insusi. Cei care au diabet de tip 2, pot produce insulina insa aceasta nu isi joaca rolul asa cum este trebuie, devenind ineficienta, zaharul din sange nemaifiind metabolizat corespunzator.
Diabetul este diagnosticat prin observarea nivelului ridicat al zaharului din sange.
Vestea buna este ca diabetul poate fi tinut sub control nu doar cu medicatia necesara ci si prin adoptarea unui stil de viata in care stresul nu joaca un rol principal, alimentatia este bazata pe produse organice, vegetalele, legumele, plantele aromatice sunt intalnite in meniurile zilnice.
Stiati ca eficacitatea curcuminului in privinta modularii nivelului de zahar din sange la subiectii umani cu diabet zaharat a fost demonstrata in urma cu aproape 35? Ani mai tarziu s-a demonstrat ca administrarea de curcumin imbunatateste starea metabolica in conditii de diabet zaharat si alte cercetari au aratat ca tratamentul cu curcumin poate induce hipoglicemie in organismele cu diabet.
Mecanismul prin care curcuminul imbunatateste aceasta situatie este probabil influenta hipocolesterolemica si natura antioxidanta care ii da acestuia proprietatea de eliminare a radicalilor liberi.
- Alzheimer
„Antioxidantii care se gasesc in legume si fructe au o legatura directa cu performanta mintila ridicata la o varsta inaintata.” (dr. T. Colin Campbell)
Boala denumita Alzheimer apare can o substanta proteica denumita beta amiloid se acumuleaza in zone critice ale creierului, unde formeaza o placa, similara cu cea de colesterol in cazul maladiilor cardiovasculare. Alzeimerul afecteaza memoria, capacitatea de judecata, comportamentul, limbajul, reprezentand cea mai comuna forma de declin mental specifica persoanelor in varsta. Se spune ca 1% din persoanele trecute de 65 de ani prezinta semne ale acestei boli. De cele mai multe ori, dereglarile cognitive nu genereaza doar dementa ci vin la pachet si cu alte boli: diabet de tip 2, accidente vasculare cerebrale. Un factor de risc in producerea acestora in reprezinta radicalii liberi care influenteaza foarte mult functionarea creierului aflat la o varsta inaintata. Insa, cu ajutorul antioxidantilor din alimentele si suplimentele potrivite, creierul poate fi protejat de leziuni.
Curcuminul a fost studiat în mai multe modele pentru Alzheimer si s-a constatat ca acesta nu numai ca reduce daunele oxidative si inflamatia, dar reduce acumularea de beta-amiloid si stimuleaza celulele imune sa indeparteze placa Alzheimer.