
Ne traim viata pe “repede inainte”. Suntem mici robotei angrenati intr-un sistem care nu ne lasa sa respiram, ci ne normeaza viata si ne obliga sa facem la fel cu tot ce este in jurul nostru. Ne-am scos din vocabular cuvintele ”echilibru”, ”armonie”, ”calitate”, insa este momentul sa le reintroducem, sa ne rescriem starea de bine.
Am fi ghicit si fara statistici!
Numeroase statistici realizate chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ne arata ca, printre asa-numitele boli moderne, se numara cancerul, obezitatea, bolile cardiovasculare dar si cele pulmonare, toate acestea provocand peste 60% din decesele anuale (la nivel mondial).
Ghiciti care sunt factorii care duc la aparitia bolilor secolului XXI? Am fi ghicit si fara statistici: alimentatia dezechilibrata, lipsa activitatii fizice, stresul, fumatul. Cand randamentul nostru scade, cand ne simtim vlaguiti si ne urnim greu din loc, semnele de intrebare se amplifica si intervine panica. Ca sa nu ajungem in punctul de a fi nevoiti sa ne tratam de vreo maladie cu nume care ne va face sa ni se ridice parul pe sira spinarii, cel mai bine este sa avem grija de noi, de organismul nostru, prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, armonios, bazat pe o alimentatie sanatoasa si multa iubire si intelegere fata de tot ce ne inconjoara.
Cand radicalii liberi isi fac de cap…
Nu se exagereaza atunci cand se afirma ca radicalii liberi sunt cu adevarat periculosi pentru intregul organism. Contactul cu substantele poluante (poluantii industriali), expunerea la soare atunci cand nu este cazul (radiatiile ultraviolete), hrana dezechilibrata, cu prea putine substante nutritive, fumul de tigara, toate acestea creeaza spatiul propice actiunii radicalilor liberi.
„Radicalii liberi pot fi definiti ca atomi sau molecule ce contin in structura lor un electron neimperecheat. Acesti electroni au o energie ridicata ceea ce determina instabilitatea atomului / moleculei care ii contin. Starea de echilibru caracterizata de o energie mai scazuta deci de o stabilitate mai mare a moleculei se atinge prin punerea in comun / cuplarea electronilor neimperecheati cu grupari electrofile ale altor participanti la reactii. (…) Din cauza marii lor reactivitati, radicalii liberi au fost incriminati in foarte multe actiuni nocive organismului.” (Radicali liberi in sisteme biologice; efectele lor citogenetice – Rozalia Nitu, Delia-Irina Corol, N. Toma)
… boala isi face simtita prezenta
Boala se instaleaza, organismul isi pierde din buna functionare, si parca imbatranim inainte de vreme. Da, radicalii liberi sunt veritabili hoti de tinerete! Atunci cand scapa din cusca pe care, in mare parte, noi o umplem, radicalii liberi fac ravagii in bietul organism aducand cancer, artrita, cataracta, boli cardiovasculare, etc.
Scutul impotriva radicalilor liberi
Daca inca din titlu am amintit de lupta, atunci sa ne inarmam cum se cuvine! Spre deosebire de plante care se protejeaza in mod natural de invazia radicalilor liberi (prin procesul de fotosinteza), noi nu avem aceasta posibilitate. Insa tot in plante gasim salvarea si, mai exact, in antioxidantii pe care acestea ni-i pot furniza. Antioxidantii sunt veritabili donatori de electroni, ei avand capacitatea sa rupa reactia in lant a radicalilor liberi, prin sacrificarea propriilor electroni. Cu ajutorul antioxidantilor, organismul devine mai rezistent in lupta cu bolile moderne (si nu numai). Din nefericire, in lipsa lor, riscul aparitiei stresului oxidativ creste, ceea ce duce la deteriorarea organelor si a tesuturilor.
De unde ne luam sanatatea?
Iata o intrebare cu multiple raspunsuri. Sanatatea nu se cumpara la kilogram, nici nu i se negociaza pretul. Ea este nepretuita si sta in puterea noastra sa o pastram, caci doar ne nastem cu ea (exista si exceptii, intr-adevar). In primul rand, sanatatea (re)vine din alimente, din aer, din apa, dar si din atitutide. Si pentru ca alimentele sunt primele pe lista, sa le enumeram pe cele care ne furnizeaza antioxidanti:
Plantele aromatice, legumele si fructele organice reprezinta o valoroasa resursa de antioxidanti. Iata ce nota medicul T. Colin Campbell in “Studiul China”: “Una din caracteristicile cele mai evidente ale plantelor este marea lor varietate de culori vii. (…) Culorile rosu, verde, galben, mov si portocaliu ale alimentelor vegetale sunt ispititoare si foarte sanatoase. Aceasta legatura intre alimentele de origine vegetala atat de frumos colorate si exceptionalele lor beneficii pentru sanatate a fost remarcata de foarte multi oameni, dovedind ca in spatele acestei legaturi intre culoare si sanatate exista o realitate frumoasa, solida din punct de vedere stiintific. (…) Plantele isi creeaza propriile scuturi de antioxidanti, iar acestea le dau o frumusete aparte si acele culori minunate care le fac sa para atat de apetisante. Acestea ne fac sa fim atrasi de plante, sa le consumam si sa imprumutam astfel scuturile lor din antioxidanti pentru propria noastra sanatate.”
Usturoiul, cuisoarele, scortisoara, ghimbirul, turmericul sunt doar cateva dintre plantele aromatice/condiment care trebuie sa se regaseasca in alimentatia zilnica a fiecaruia dintre noi. Condimentul cu cel mai puternic efect antioxidant ramane turmericul, folosit de mii de ani in medicina ayurvedica si in bucataria asiatica. In urma studierii beneficiilor pe care acest condiment le are asupra organismului uman, s-a ajuns la concluzia ca, pentru a ne mentine sanatatea ar trebui sa consumam trei grame de turmeric in fiecare zi. Iar in caz de diferite afectiuni, pentru insanatosire se recomanda consumul a 25 de grame pe zi. Cam greu de realizat acest lucru, avand in vedere ca turmericul nu este un condiment obisnuit al bucatariei europene si, implicit, al celei autohtone. Solutia ne este oferita de capsulele Iana Life Exctract 95 Curcumin&Bioperine: o singura capsula ne asigura necesarul zilnic de antioxidanti, iar trei capsule pe zi ne acopera necesarul in cazul diferitelor afectiuni.
Capsulele Iana Life Extract95 Curcumin&Bioperine contin extract de radacina de turmeric (extractul poarta numele de curcumin) care este foarte bogata in polifenoli antioxidanti, care ii furnizeaza si deosebita nuanta galben-portocalie. Pentru a putea fi absorbit de organismul uman se recomanda asocierea curcuminului cu extractul de piper negru (piperina). Avantajul capsulelor Iana Life este faptul ca ne ofera beneficii multiple printr-o asociere perfecta pentru sanatate: curcumin plus bioperina!
Fructele de padure (murele, zmeura, afinele, coacazele) reprezinta si ele surse de antuioxidanti, continand fitochimicale puternice care inhiba in mod direct legarea AND-ului de diversi carcinogeni. Nu sunt de neglijati nici nucile, consummate crude, nu coapte/prajite.
*in partea a doua a materialului, vom afla cum se manifesta principalele boli ale secolului XXI si care sunt cele mai la indemana solutii pentru a evita intalnirea cu acestea.