
Ca-i drept, ondulat sau cret, scurt, mediu sau lung, saten, roscat sau blond, parul reprezinta o podoaba cu care ne mandrim. Ce ne facem insa cand podoaba cu pricina incepe sa ne… paraseasca? Atunci ne indreptam atentia catre fel de fel de sampoane si lotiuni care ar trebui sa ne regenereze parul. Si daca aceste solutii nu dau roade si ne trezim cu o chelie de toata frumusetea? Ei bine, aici intra in schema o alta problema, si anume alopecia. Care este rolul curcuminului in ameliorarea acestei afectiuni, vom nota in randurile urmatoare.
Alopecia reprezinta o afectiune autoimuna a carei cauza nu este stabilita cu precizie. Exista si o predispozitie genetica pentru aparitia alopeciei asadar, daca ai un parinte cu aceasta problema, ar fi indicat sa te orientezi catre prevenirea pierderii parului. Caci da, alopecia implica pierderea partiala sau totala a parului si nu debuteaza doar la varsta senectutii, ci poate aparea chiar din adolescenta. Nu doar barbatii se numara printre cei afectati, ci si femeile!
Ca multe alte afectiuni, si alopecia se imparte in mai multe tipuri in functie fie de factorii declansatori, fie de simptomatologia prezenta. Astfel, putem vorbi despre:
- alopecia areata: afectiune autoimuna in care parul pica brusc dar, dupa anumite perioade de timp (luni, ani) poate reaparea;
- alopecia androgenica: parul din crestetul capului incepe sa se rareasca din ce in ce mai mult pana apare vestita chelie atat de des intalnita in randul barbatilor;
- alopecia involutiva sau de tip masculin: apare la varsta maturitatii sau chiar inspre batranete;
- alopecia universalis: cea mai severa forma de alopecie care implica pierderea in totalitate a parului (chiar si a celui de pe corp).
De ce-mi pica parul?
Zilnic, din cele peste 100.000 de fire de par pe care le avem, pierdem cel mult 100. Normal este ca, in locul parului cazut, in acelasi folicul, sa creasca alt fir. Dar, uneori, acest lucru nu se mai intampla. La baza caderii masive si constante a parului stau cauze care au stransa legatura cu stilul nostru de viata, cu factorii de mediu dar si cu cei genetici. Iata cele mai des intalnite cauze ale pierderii parului:
- bolile cronice;
- stresul cronicizat;
- agresiunea mecanica a firelor de par (permanent, vopsire frecventa, etc.);
- anumite medicamente (citostatice, beta-blocantele, anticoagulantele, etc.);
- hipertiroidismul si hipotiroidismul;
- afectiunile dermatologice;
- poluarea;
- alimentatia saraca in proteine si fier;
- bolile autoimune;
- valorile anormale ale hormonilor androgeni;
- predispozitia genetica.
Imi sunt de folos capsulele Extract95 Curcumin&BioPerine?
Da! Curcuminul ajuta la mentinerea sanatatii intregului organism si, prin anumite cai, actioneaza si in problema delicata a pierderii parului. Iata 5 modalitati care te vor convinge ca Extract95 Curcumin&BioPerine iti este un aliat de nadejde:
-
Curcuminul actioneaza impotriva TGF-beta 1
Curcuminul previne cresterea factorului de transformare TGF-beta 1 care sta la baza mortii foliculilor de par si implicit la aparitia alopeciei. Prin blocarea TGF-beta 1, capsulele cu curcumin ajuta la prevenirea caderii parului.
-
Curcuminul amelioreaza starea scalpului
Un alt beneficiu pe care curcuminul trebuie sa si-l treaca in palmares este acela ca trateaza anumite conditii cum ar fi eczema scalpului sau dermatita seboreica ce duc, de multe ori, la dobandirea unei pieli solzoase, la inflamatie severa, mancarime insuportabila si, in final la subtierea si caderea firelor de par. Inflamatia sta la baza aparitiei alopeciei cicatrizante, o afectiune a scalpului care poate afecta foliculii de par si regenerarea podoabei capilare. Infectiile fungice la nivelul pielii capului pot duce la pierderea parului.
Ingredientul activ din turmeric, curcuminul, si-a dovedit eficienta in astfel de tipuri de boli, fiind un excelent antiinflamator, antifungic si antibacterian.
-
Curcuminul pune stresul pe fuga!
Parul nu ne pica doar din cauze genetice sau din pricina vreunei inflamatii la nivelul scalpului. Chiar si in aceasta situatie stresul ne poate influenta viata asa cum o face de obicei cand ne este in preajma: intr-un mod dezagreabil! Da, stresul – mai ales cel cronicizat, duce la pierderea parului. Cu cat suntem mai stresati, mai anxiosi si depresivi, cu atat sansele ca parul sa ne paraseasca vor creste vertiginos. Din fericire, curcuminul si-a dovedit eficienta si in aceasta directie, punand stresul pe fuga.
-
Curcuminul inhiba 5-alfa-reductaza
5-alfa-reductaza este enzima care produce DHT (dihidrotestosteron) – hormonul responsabil pentru alopecia androgenica. Studiile de laborator au demonstrat capacitatea curcuminului de a opri cresterea 5-alfa-reductazei. Cu toate ca exista si medicamente eficiente care pot inhiba aceasta enzima (finasterida, de exemplu), de obicei prezinta efecte adverse nedorite (disfunctii erectile sau infertilitate masculina). Pe langa faptul ca este eficient, curcuminul nu prezinta astfel de efecte secundare.
-
Curcuminul activeaza receptorul pentru vitamina D (VDR)
Cercetatorii au stabilit ca curcuminul este de ajutor in activarea genelor VDR ce produc proteine care controleaza semnalele ciclului de crestere a firului de par si incurajeaza regenerarea.
Un studiu de luat in calcul!
Se pare ca, in urma studiu amanuntit, Curcuma aeruginosa – un tip de turmeric cu rizomii de culoare rozalie, pe margine, iar in centru gri-albastrui, ar avea succes in tratamentul alopeciei androgenice. 87 de barbati suferind de alopecie androgenica au fost selectati pentru studiu si, ulterior, au fost impartiti in grupuri care au primit:
- 5% extract de Curcuma aeruginosa;
- 5% minoxidil (tratament avizat impotriva caderii parului);
- o combinatie dintre cele doua;
- pilule placebo.
Aceste tratamente au fost administrate de doua ori pe zi timp de sase luni. Efectele au fost evaluate pe baza parului existent, analiza fotografica si perceptia participantilor cu privire la regenerarea parului.
Combinatia dintre extractul de Curcuma aeruginosa si minoxidil a avut rezultate bune, conducand la imbunatatiri semnificative ale parului participantilor la studiu. Efecte similare au fost constatate si in urma tratamentului individual cu Curcuma aeruginosa.
La fel ca in cazul extractului radacinii de Curcuma longa, adica al curcuminului, extractul de Curcuma aeruginosa contine compusi care inhiba actiunea 5-alfa-reductazei, enzima implicata in metabolismul hormonilor.