
Aluminiul este unul dintre cele mai raspandite metale prezente pe intreaga suprafata a Pamantului si, din cauza naturii sale reactive, este regasit in combinatie cu alte elemente. Intoxicatia cu aluminiu este intalnita atunci cand o persoana ingereaza sau inspira un nivel ridicat de aluminiu. Este adevarat, corpul nostru nu “inmagazineaza” asa usor aluminiul. Doar 0,3% din aluminiul administrat pe cale orala este absorbit la nivelul tractului gastrointestinal insa acest procent este eliminat cu ajutorul rinichilor. 95% din “depozitul” de aluminiu din organism este eliminat prin rinichi. Din pacate, persoanele care sufera de disfunctii renale sunt mult mai predispuse intoxicatiei cu aluminiu.
Printre sursele care, aproape zilnic invita aluminiul in casa organismului nostru, se numara:
- Apa si hrana care sunt contaminate cu aluminiu;
- Respirarea prafului cu aluminiu (in mediul de lucru);
- Locuirea in apropierea zonelor unde se prelucreaza aluminiu;
- Utilizarea oalelor si a altor vase din aluminiu;
- Consumul de antiacide;
- Utilizarea antiperspirantelor care contin aluminiu.
In legatura sa cu organismul uman, aluminiul absorbit este stocat in principal in plamani, ficat, tiroida, oase si creier. Acumularea de aluminiu in plamani si creier creste o data cu varsta. Excretia de aluminiu are loc in principal prin urina, insa, dupa cum spuneam mai sus, insuficienta renala creste nivelul de intoxicare cu aluminiu. Prezenta aluminiului in organism impiedica productia de enzime si proteine esentiale, aducand schimbari la nivelul AND-ului si afectand membrana celulara care duce la moartea prematura a celulelor. De asemenea, aceasta afecteaza anatomia creierului si aduce schimbari neurochimice si de comportament. Alzheimerul, Parkinsonul, anemia, hemoliza, problemele intestinale, prezenta cariilor dentare, dementa, osteomalacia, disfunctiile renale si hepatice sunt doar cateva dintre tulburarile asociate cu intoxicatia cu aluminiu.
Singurul tratament disponibil pentru intoxicarea cu aluminiu agentul de chelare numit deferoxamina. Alte abordari curative includ evitarea produselor si a mediului care contin aluminiu precum si adoptarea unor programe nutritionale adecvate.
Turmericul actioneaza impotriva intoxicatiei cu aluminiu
Turmericul sau radacina de Curcuma longa este cultivat cu precadere in zonele asiatice. Radacina sa nu este numai sursa principala care sta la baza obtinerii unui condiment foarte apreciat ci este recunoascuta si pentru numeroasele sale proprietati vindecatoare: antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, etc. Principalii compusi ai turmericului sunt:
- curcuminoidele (sunt trei componente responsabile cu coloritul auriu al pudrei de turmeric si toate sunt renumite pentru puternicele proprietati antioxidante. Curcuminul este cea mai importanta curcuminoida si este cunoscut faptul ca este prima componenta care ofera turmericului minunatele-i proprietati medicinale.
- uleiul de turmeric: acesta este format din diversi compusi din ciclul benzenic care au rolul de a spori capacitatile curative ale turmericului si de a-i atribui aroma intepatoare, usor lemnoasa a condimentului.
Se stie ca intoxicatia cu aluminiu este principal cauza a stresului oxidativ. Speciile reactive de oxigen (SRO) sunt reprezentate de radicalii de oxigen dar si de derivatii non-radicalici ai oxigenului.
Produse in exces, moleculele care contin oxigen si care sunt implicate in procesele metabolice pot provoca daune oxidative si pot duce la moartea celulelor. Curcuminul este un puternic antioxidant si amelioreaza stresul oxidativ prin cresterea productiei de enzime antioxidante si inhibarea peroxidarii lipidelor (degradarea oxidativa a grasimilor din membranele celulare duce la moartea celulelor). S-a dovedit ca curcuminul exercita un efect renoprotectiv (protejeaza rinichii de actiunea medicamentelor si substantelor in cazul bolilor precum nefropatia diabetica, insuficienta renala cronica si nefrotoxicitatea indusa de compusi cum ar fi gentamicina, adriamicina, cromul hexavalent si cisplatina.
Potentialul curativ al curcuminului – prin eficacitatea neuroprotectoare impotriva bolilor precum Alzheimer, Parkinson etc. – este mediat prin caracteristicile sale antiinflamatoare si antioxidante. Aceste atribute pot fi utile in tratamentul impotriva intoxicatiei cu aluminiu si a insuficientei renale care contribuie la aceasta.
Chelarea este o tehnica prin care un agent care are afinitate pentru un anumit metal greu este introdus in organism. Metalul se leaga de acest agent si formeaza complecsi care sunt mai usor de eliminat din organism.
Turmericul si-a dovedit abilitatile de chelare a metalelor (cadmiu, crom, cupru, plumb si mercur), aceasta proprietate putand fi utila si in prevenirea acumularii de aluminiu in tesuturile corpului.
4 studii privind rolul turmericului in intoxicarea cu aluminiu
Au fost realizate diferite studii prin care s-a cercetat efectul pe care curcuminul il poseda impotriva intoxicarii cu aluminiu, reducerea stresului oxidativ si a disfunctiei mitocondriale.
Un prim studiu a presupus administrarea unei doze de 100 mg/kg de clorura de aluminiu, animalelor de laborator (soareci). Aceasta doza de clorura de aluminiu a fost insotita de tratamentul cu curcumin, intr-o doza variind intre 30 si 60 mg/kg/zit imp de sase saptamani.
Au fost efectuate diferite teste pentru a stabili nivelul de degradare oxidativa si efectul pe care aluminiul il are asupra memoriei si locomotiei. Administrarea de aluminiu a afectat memoria, a cauzat prejudicii oxidative semnificante, a redus semnalul de transmisie prin neuroni si a acumulat nivelul prea toxice la nivelul tesuturilor. Administrarea de curcumin a atenuat modificarile produse de aluminiu si a ajutat la reducerea concentratiei de aluminiu din organism.
Concluziile trasate in urma studiului au stabilit ca curcuminul poate proteja organismul impotriva disfunctiei cognitive induse de aluminiu acest lucru fiind relevant pentru tratamentul Alzheimerului.
Al doilea studiu dovedeste ca curcuminul reduce stresul oxidativ indus de aluminiu si disfunctia mitocondriala la nivelul creierului. Mitocondria reprezinta o unitate celulara responsabila cu respiratia celulara si furnizarea de energie. Speciile reactive de oxgen produse de mitocondrii cauzeaza daune oxidative si acest mecanism este legat de imbatranire si de bolile neurodegenerative.

Aluminiul care se afla in deodorante patrunde repede si usor in organism, deoarece este absorbit la nivelul pielii.
In cadrul testelor, cobailor le-a fost administrata o doza de curcumin de 50 mg/kg in asociere cu aluminiu – 100 mg/kg, timp de opt saptamani. Doza de aluminiu le-a fost administrata zilnic in timp ce curcuminul le-a fost administrat in zile alternative. Aluminiul a cauzat daune oxidative, a redus nivelul de antioxidanti si activitatea complecsilor mitocondrili in tesutul cerebral.
Concluzia cercetatorilor a fost urmatoarea: suplimentarea curcuminului a normalizat semnificativ activitatea complecsilor mitocondriali si nivelul enzimelor antioxidante.
Al treilea studiu este corelat cu faptul ca nivelul de aluminiu din creier creste o data cu inaintarea in varsta ducand la degradarea activitatii cognitive. Parametri referitori la imbatranire inlud nivelul enzimelor antioxidante, gradul peroxidarii lipidelor si activitatea pompelor de electroni care reglementeaza intrarea moleculelor in celula. Fiind parte integranta din studiul experimental, acesti parametri au fost masurati la animale de laborator in hrana carora s-a adaugat aluminiu si comparati cu cei intalniti la animalele carora li s-au adaugat in alimentatie aluminiu si curcumin, in acelasi timp. S-a dovedit ca aluminiul a fost responsabil cu peroxidarea lipidelor si a redus nivelul de enzime antioxidante si activitatea pompelor de electroni. Pe de alta parte, tratamentul cu curcumin, mai ales prin proprietatile sale antioxidante a normalizat toate modificarile aduse de aluminiu. Rezultatele au demonstrate ca curcuminul poate contracara procesele care au legatura cu imbatranirea si care sunt influentate de intoxicatia cu aluminiu.
Al patrulea studiu este bazat pe ipoteza unei legaturi intre aluminiu si Alzheimer, ipoteza sustinuta de cateva studii epidemiologice pornind de la medicamente disponibile in prezent pentru tratarea Alzheimerului care sustin doar functia neuronilor intacti si nu impiedica degenerarea lor. Studiul a pus accentul pe rolul pe care il detine medicina alternativa in tratarea Alzheimerului, plasand curcuminul in rolul principal al agentului terapeutic.
100 mg/kg de clorura de aluminiu si o doza de 45 – 200 mg/kg curcumin a fost administrata soarecilor. Intoxicatia cu aluminiu a fost responsabila de tulburarile de comportament, de reducerea memoriei iar studiile la nivelul creierului au aratat prezenta neuronilor distrusi, degenerati. Tratamentul cu curcumin nu numai ca a dus la imbunatatirea comportamentului si a memoriei dar, in acelasi timp, a redus modificarile neuropatologice ajutand neuronii sa ajunga la forma lor caracteristica.
Stiati ca…
… aluminiul a fost descoperit de Friedrich Wohler in 1827 si este cel mai raspandit metal din natura?
… ambalajele produselor cosmetice contin mult aluminiu? Aluminiul care se afla in deodorante patrunde repede si usor in organism, deoarece este absorbit la nivelul pielii.