
Cel putin o data in viata te-ai confruntat cu o durere puternica de cap. Probabil iti mai aduci aminte ca in acele momente te-ai aflat in incapacitatea de a-ti desfasura in mod normal orice activitate. Tamplele iti zvacneau, fruntea, ceafa stateau sa-ti plesneasca din pricina durerii puternice care, curand, avea sa coboare inspre ochi rapindu-ti orice farama de putere pe care o mai aveai. Singura dorinta era ca analgezicul luat sa-si faca efectul cat mai repede, astfel incat durerea ingrozitoare sa dispara si sa-ti lase simturile linistite. Daca si tu ai trecut prin chinurile migrenelor, inseamna ca faci parte din cei 83% dintre romanii care se plang din pricina acestei probleme. Inainte de a sti cum sa amelioram simptomele sale, sa aflam ce este migrena, de ce apare in viata noastra si cum se manifesta.
Medicii o mai numesc si cefalee iar noi ii spunem fara prea mare fast, durere intensa de cap. Intensa si de lunga durata, caci are enervantul obicei sa ne chinuie intre patru si 72 de ore. Cand se instaleaza confortabil in viata noastra, pare ca isi doreste sa ne tina numai si numai pentru ea caci suntem tintuiti la domiciliu, fara a ne putea desfasura normal activitatile de rutina. Dintre simptomele cel mai des inregistrate fac parte hemicrania (durere puternica pe o parte a craniului, caracterul acesteia fiind pulsatil), accentuarea durerii odata cu desfasurarea activitatilor fizice cotidiene, greata, varsaturi, fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina), sensibilitate crescuta la zgomote si la mirosuri.
Tipurile de migrena si factorii declansatori
Analizata prin prisma prezentei sau absentei unor semne prevestitoare care se manifesta inainte de declansarea durerii propriu-zise, afectiunea care poarta numele de migrena este impartita in “migrena cu aura” si “migrena fara aura”. Prima, migrena cu aura, este tipul clasic de migrena, cu durerea intensa localizata pe o parte a capului, instalarea acesteia fiind precedata de anumite fenomene prevestitoare denumire “aura migrenoasa”. Persoana in cauza prezinta tulburari de vedere (puncte luminoase, pete negre, imagini distorsionate) si, ocazional, tulburari senzitive aparute la nivelul bratelor si al fetei.
Daca doar un procent de 30% dintre persoanele care sufera de migrena, prezinta episoade de migrena cu aura, cea fara aura este mult mai des intalnita, fiind numita si migrena comuna sau obisnuita. In cazul acesteia, durerea apare brusc, (nefiind precedata de alte fenomene) este intensa si chinuitoare, vine insotita de greata si varsaturi si poate dura mai multe ore. Fie ca sunt cu aura sau fara aura, migrenele pot fi insotite de stari de agitatie si nervozitate, euforie sau deprimare, ameteli, etc.
Cauzele aparitiei episoadelor de migrena fac parte din sfera neurologica, neuro-hormonala si biochimica. Astfel, migrenele pot fi declansate de anumite dereglari hormonale. De exemplu, migrena apare la foarte multe femei aflate in perioada de menstruatie, la menopauza, sau in perioada de sarcina. Anticonceptionalele sunt si ele o cauza a aparitiei migrenelor.
Poate parea ciudat, dar stilul de viata si, in mod special, alimentatia, reprezinta motivele din pricina carora migrenele isi fac de cap. Da, s-a demonstrat ca exista alimente care declanseaza episoadele migrenoase iar printre acestea se numara: conservele, semipreparatele, ciocolata. De asemenea, bauturile cu cafeina dar si cele alcoolice pot declansa migrena. Ti s-a intamplat sa te doara capul de… foame? Afla ca intarzierea meselor poate declansa episoadele de migrena.
Caldura excesiva, umiditatea, atmosfera apasatoare, scaderea presiunii atmosferice, efortul fizic intens, oboseala, mirosurile neplacute, lipsa somnului dar si somnul in exces, fac parte dintre factorii care favorizeaza aparitia migrenelor.
Cum prevenim criza migrenoasa
Ne-am obisnuit ca, de fiecare data cand durerea ne da tarcoale, sa ne indopam cu calmante, insa acestea pot avea numeroase efecte secundare (dureri gastrice, ulcer gastric, etc.). Cel mai bine este sa incercam pe cat este posibil sa avem un stil de viata echilibrat, sa respectam orele de odihna, pe cele de masa, sa evitam alimentele care ne fac rau, sa ne hidratam, sa facem miscare si sa apelam la remediile din natura. Printre cele mai cunoscute remedii naturale indicate in ameliorarea sau prevenirea crizelor de migrena se numara Ginkgo biloba, levantita, salcia, menta dar si aurul condimentelor, turmericul! Folosit de mii de ani de catre adeptii medicinii ayurvedice, turmericul este un renumit condiment-medicament ale carui proprietati benefice sanatatii se datoreaza prezentei curcuminului, principalul sau compus – cu importante functii antioxidante si antiinflamatorii. Studiile efectuate au aratat ca proprietatile antioxidante ale curcuminului sunt capabile sa reduca enzima inflamatoare COX-2, recomandandu-l in tratamentul adjuvant al diferitelor afectiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida si osteoartrita.
Exista numeroase remedii naturale de care pacientii cu migrena pot beneficia, si exista medici care le agreeaza deoarece, utilizate pe termen lung, nu prezinta atat de multe efecte negative ca obisnuitele analgezice. De exemplu, curcuminul a fost analizat si apreciat ca fiind un bun analgezic natural, similar medicatiei bazate pe indometacin (fara a avea efectele secundare ale acestuia).
Pe langa o alimentatie sanatoasa din care nu trebuie sa lipseasca vitaminele si mineralele, capsulele cu curcumin – IanaLife Extract 95 Curcumin&BioPerine – reprezinta o alegere potrivita pentru persoanele care se stiu predispuse episoadelor migrenoase. O cura de cel putin doua luni cu curcumin ajuta nu doar la prevenirea migrenelor, ci si la intarirea intregului sistem imunitar.