
Cine ar fi crezut ca somnul poate avea o mare influenta asupra inflamatiei? Oamenii de stiinta de la “Emory University Scholl of Medicine” din Atlanta, Georgia, au demonstrat ca lipsa somnului sau slaba calitate a acestuia creste riscul de inflamatie si implicit de aparitie si dezvoltare a bolilor de inima,de exemplu. Echipa de cercetatori a strans date de la un grup de 525 de voluntari, de varsta medie, care au completat un chestionar al calitatii somnului (chestionarul Pittsburgh), in care le-au fost adresate intrebari complexe cu privire la durata si calitatea somnului. Cercetatorii au testat nivelurile diferitilor markeri inflamatori, si apoi au incercat sa vada daca exista vreo legatura intre ei si somn. Concluzia a fost urmatoarea: calitatea slaba a somnului si durata redusa a acestuia sunt asociate cu nivelul ridicat al inflamatiei.
De ce inflamatia cauzeaza durere?
De cele mai multe ori, zonele inflamate sunt dureroase, rigide, creand o stare accentuata de disconfort, stres si, probabil, agonie, in functie de gravitatea acesteia. Durerea poate fi persistenta, constanta, de tip trepidant, pulsatorie, sau poate fi resimtita sub forma unui junghi sau a unei ciupituri puternice.
Durerea este o experienta individuala si singura persoana care o poate descrie in mod corespunzator este chiar cea care o simte. Durerea poate fi si ea acuta sau cronica. Cea acuta este intensa dar de scurta durata, survenind, de cele mai multe ori, in cazul unei leziuni tisulare, iar cea cronica are o durata mai mare, si persista si dupa ce leziunea s-a vindecat, de regula fiind asociata unor boli cronice (fibromyalgia, artrita, diabetul, cancerul, etc.).
Pe langa aceasta clasificare a durerii, mai exista si una din punct de vedere patogenetic care o imparte in:
- Durere nociceptiva, care apare la stimularea receptorilor nociceptivi aflati in tesuturi si este de doua feluri: viscerala si somatica. Aceasta din urma este perceputa pe suprafata tegumentelor, in articulatii, la nivelul musculaturii si al oaselor. Printre stimulii care provoaca acest tip de durere se numara cei termici – frigul si caldura – vibratia, distensia dar si alti stimuli mecanici. O alta cauza a durerii somatice se datoreaza stimulilor chimici. Durerea viscerala isi are originea la nivelul organelor interne sau ale principalelor cavitati interne (abdominala, toracica, pelviana). Nociceptorii localizati in aceste zone sunt foarte sensibili la procesele inflamatorii. Din pacate, durerea viscerala este dificil de localizat.
- Durerea non-nociceptiva, care se imparte in durere neuropata si durere simpatica. Prima este perceputa ca o arsura sau ca o hipersensibilitate la frig sau la caldura. Cauzele aparitiei sale sunt compresia nervului, in caz de tumori sau hernie de disc, de exemplu, leziunea nervului, etc. Durerea simpatica apare in urma leziunii nervilor vegetativi si survine in urma unei fracturi sau a leziunii tesuturilor moi ale membrelor. Acest tip de durere este pronuntat si ia amploare cu fiecare miscare pe care pacientul o face, putand duce la tulburari trofice, osteoporoza sau atrofie musculara.
Stiati ca persoanele supraponderale si obeze sunt mai predispuse procesului inflamator decat cele care nu au probleme cu greutatea?
De exemplu, barbatii cu multe kilograme in plus prezinta mai multi markeri inflamatori (celule albe din sange) decat barbatii de aceeasi varsta care nu au probleme de greutatea. Numarul crescut de celule albe din sange reprezinta markerul care indica riscul crescut de dezvoltare a diferitelor boli grave, inclusiv al celor coronariene. Intr-un studiu recent, o echipa de cercetatori de la ”Pennington Biomedical Research Center” din Baton Rouge, Louisiana, s-a concentrat pe anumite tipuri de celule albe din sange: neutrofilele, limfocitele, monocitele, bazofilele si eozinofilele. Cercetatorii au masurat nivelurile de repaus ale celulelor albe din sange la barbatii adulti, precum si nivelul lor de activitate fizica si indicele de masa corporala, coordonand rezultatele in functie de varsta subiectilor. Iata ce a rezultat in urma testului:
- Persoanele sedentare si cu probleme de greutate prezinta un nivel mai ridicat de globule albe decat cele care se mentin in forma;
- Barbatii cu un indice de masa corporala ridicat au un nivel crescut de celule albe in sange;
- Combinatia dintre activitatea fizica si greutatea corporala are un impact considerabil asupra numarului de globule albe si, implicit, asupra inflamatiei.
”Inflamatia este redusa atunci cand femeile pierd din greutate.” sunt de parere oamenii de stiinta de la ”Cancer Research Center Fred Hutchinson ” din Seattle, Washington. Acestia au descoperit ca femeile supraponderale sau obeze, care se afla in postmenopauza si care au pierdut circa 5% sau chiar mai mult din greutatea corporala, au prezentat scaderi considerabile ale markerilor inflamatori. Liderul grupului de cercetatori, medicul Anne McTiernan, a declarat ca, atat obezitatea, cat si inflamatia sunt strans legate de mai multe tipuri de cancer, iar acest studiu arata ca, prin reducerea semnificativa a kilogramelor, se poate reduce si inflamatia.
Bolile autoimune si inflamatia
O boala sau o tulburare autoimuna reprezinta acea situatie in care organismul initiaza un raspuns imun la nivelul tesuturilor sanatoase, considerandu-le drept agenti patogeni daunatori sau iritanti. In acest caz, raspunsul imun este cel care declanseaza inflamatia. Exista sute de boli autoimune si aproape toate dintre acestea prezinta semne ale inflamatiei. Iata doar cateva exemple:
- Poliartrita reumatoida: inflamatia articulatiilor, a tesuturilor care inconjoara articulatiile si, uneori, afecteaza si alte organe;
- Spondiloza anchilozanta: o inflamatie a vertebrelor, muschilor, ligamentelor precum si a articulatiilor sacroiliace;
- Boala celiaca: in cazul acesteia se regaseste inflamatia si distrugerea mucoasei interioare a intestinului subtire;
- Boala Crohn: inflamarea tractului gastro-intestinal. Inflamatia este mai des intalnita in intestinul subtire, dar poate sa apara oriunde in tractul gastro-intestinal, de la cavitatea bucala, pana la anus;
- Fibromialgia: de multe ori prezinta un set de simptome legate de o alta tulburare autoimuna (lupus, artrita reumatoida). Durerea este resimtita in diferite parti ale corpului, localizarea si existenta inflamatiei fiind, uneori, neclare;
- Boala Graves: unul dintre semnele acesteia este prezenta gusei, in urma inflamarii glandei tiroide. Mai sunt prezente simptome precum exoftalmia (inflamatia muschilor din spatele ochilor);
- Fibroza pulmonara idiopatica: expertii sunt de parere ca boala este cauzata in principal de inflamarea alveolelor pulmonare. Deseori, tratamentele pentru reducerea inflamatiilor sunt dezamagitoare;
- Lupus: inflamatii la nivelul pielii, articulatiilor, plamanilor, inimii, rinichilor;
- Psoriazis: inflamatie la nivelul pielii iar, in unele cazuri, este prezenta artrita psoriazica, articulatiile si tesuturile inconjuratoare fiind afectate, inflamate;
- Diabetul de tip 1
- Boala Addison: inflamarea glandelor suprarenale.
- Diversele alergii: toate alergiile au la baza inflamatia. Astmul este o inflamatie a cailor respiratorii, in cazul febrei fanului, mucoasa gatului este foarte inflamata, etc.
Cel mai puternic antiinflamator natural
In randurile anterioare am stabilit ca exista infamatie buna si inflamatie rea, cea din urma stand la baza multor boli atat de controversate in ziua de azi. Asadar, in loc sa tratam boala, cel mai bine ar fi sa cautam cauza ei si sa ne focusam pe inlaturarea inflamatiei care o determina. Iar primul pas pe care-l putem face, si care este cel mai sanatos, il reprezinta alimentatia corecta si utilizarea produselor naturale, darurile cele mai de pret ale naturii.
Printre alimentele care combat cu succes inflamatia se numara ceaiul verde, fructele de padure, uleiul de masline extra virgin, somonul salbatic si, din categoria condimentelor si cel mai complex si mai antiinflamator aliment se diferentiaza turmericul, cu al sau extract deosebit de benefic pentru sanatate: curcuminul. Ce il face atat de deosebit este ca, fata de produsele chimice, farmaceutice, curcuminul nu prezinta efecte secundare, atat timp cat este utilizat conform indicatiilor oferite. Principalul sau efect antiinflamator este acela ca inhiba activitatea unor enzime responsabile in producerea si sustinerea inflamatiei cronice. De asemenea, curcuminul regleaza numerosi factori, citokine, kinaze proteice, molecule de adeziune, molecule redox si enzime care stau la baza inflamatiei.
Este adevarat ca putem beneficia de proprietatile sale si daca il folosim in bucatatie, adaugand pulberea aurie plina de savoare si sanatate in preparatele culinare insa, administrat sub forma concentrata, in combinatie cu extrasul de piper negru, va fi mult mai bine asimiliat de catre organism, efectele sale uimitoare ajungand acolo unde este nevoie de ele.
O singura capsula de Extract95 Curcumin&Bioperine echivaleaza cu 10 grame de turmeric (faina de turmeric) iar administrarea sa este sinonima cu sanatatea, reducand considerabil procesele inflamatorii din organism, luptand si cu radicalii liberi gratie proprietatilor sale antioxidante, redand astfel starea de bine atat de necesara unei vieti traite in armonie.