
Cu totii purtam o armura invizibila, multi chiar fara sa o stim, fara sa o sesizam pana cand incepe… sa ne lase. Sa nu ne mai apere.
Pentru ca aceasta armura, in timp, mai rugineste pe la incheieturi, se mai subtiaza pe-alocuri si chiar se gaureste, lasand organismul vulnerabil in fata atacurilor microbilor, virusilor, a agentilor patogeni. In fata bolilor.
Si atunci ne aducem aminte de cuvinte ca “sistem imunitar” sau “imunitate”. Si asta, mai ales cand incepe anotimpul rece, cand virusii incep sa zburde prin case, pe strazi, in autobuze si la birouri.
Si zicem: „Fir-ar! Iar am racit; iar trebuie sa iau medicamente!”.
Si cautam sa mai citim cate ceva pe net despre cel mai potrivit leac si aflam ca „inca din debutul sezonului rece” este recomandabil sa inghitim en-gros felurite hapuri menite sa ne intareasca imunitatea.
Si ca, de fapt, asta ar fi fost recomandabil sa o facem inainte de a ne imbolnavi.
Si iar bombanim si ne intrebam: „La ce imi mai foloseste acu’, dupa ce deja mi-am luat-o?!”
Si apoi trece raceala, gripa, viroza, trece toamna… trece si iarna, primavara, vara… si mai trece inca o toamna si inca una…
Si ne apropiem de toamna vietii, cu aceeasi obsesiva ciuda ca iar am uitat, nu ne-am gandit si nu ne-am intarit din timp sistemul.
Cel imunitar, desigur. Un sistem din ce in ce mai slabit, o armura din ce in ce mai ruginita, pe masura ce trec anii.
Si asta-i vestea proasta: ca nici sistemul imunitar nu este vesnic acelasi, ca se poate subrezi sub actiunile diverselor atacuri lansate pe negandite asupra sa.
Si, daca suntem suficient de deschisi, aflam din timp si vestea buna: ca aceeasi armura poate fi si reconditionata, intarita, lustruita, lacuita, facuta sa straluceasca ca noua, in fata diferitelor atacuri. Ca insasi Imunitatea noastra poate fi protejata.
Despre ce e vorba
Anticorpii ataca microbii, antitoxinele neutralizeaza substantele toxice, pielea sanatoasa impiedica patrunderea microbilor, tesuturile glandulare elimina secretii cu proprietati bactericide…
Organismul poseda multe mijloace de aparare impotriva infectiilor si a substantelor straine. Acestei capacitati a organismlui de a-si pastra sanatatea si vigurozitatea i se spune, pe scurt, imunitate.
Ceva mai savant se poate spune ca imunitatea este acea insusire a organismului de a opune rezistenta in fata activitatii microbilor si a substantelor toxice si ca sistemul imunitar este un termen pentru definirea ansamblului mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni.
Acest sistem de aparare a sanatatii este prezent la toate organismele vii. Si, cu cat organismul este situat mai sus pe scara evolutiei biologice, cu atat mai complex, mai perfectionat, mai diferentiat si mai eficient este sistemul imunitar.
In mod normal, sistemul imunitar se lupta sa indeparteze sau sa distruga corpurile straine care au patruns in organism si sunt defavorabile sanatatii sale (agentii patogeni) si sa distruga totodata unele structuri proprii alterate. Dar cand sistemul in sine se deterioreaza…
Ce ne slabeste sistemul imunitar
Reactiile imunologice ale organismului se afla sub controlul sistemului nervos central. Cand acesta este „slabit”, isi slabeste si controlul. Stresul reduce raspunsul imunitar, prin secretiile a doi hormoni, adrenalina si noradrenalina, pe care corpul le produce in situatiile stresante.
La randul sau, lipsa de odihna duce la cresterea concentratiei de hormoni ai stresului ce slabesc capacitatea de aparare a organismului. Din cauza insomniilor si a somnului redus refacerea elementelor sistemului imunitar – inclusiv a globulelor albe – devine insuficienta.
Excesul de fast-food, dulciuri rafinate, grasimi, afumaturi si produse de patiserie ne lasa organismul fara vitaminele si mineralele necesare mentinerii imunitatii in parametri normali. Alimentatia nesanatoasa a omului modern este unul dintre factorii principali ai slabirii sistemului imunitar.
La fel, dauneaza imunitatii si consumul excesiv de alcool, fumatul si deshidratarea.
Afectiunile cronice slabesc la randul lor capacitatea naturala de aparare a organismului, lasand o poarta deschisa spre complicatii de tipul infectiilor.
Dar si excesul de medicamente, din cauza ca poate sa afecteze flora intestinala si asa-numitele „bacterii bune”, face ca sistemul imunitar sa slabeasca.
Lipsa activitatii fizice slabeste organismul. Circulatia sanguina scade in intensitate iar anticorpii si celelalte celule imunitare ajung mai greu in toate zonele corpului. Rezistenta la infectii scade si sedentarismul devine asfel un factor ce afecteaza sistemul imunitar.
Modificarile fiziologice aduse de inaintarea in varsta conduc de asemenea la scaderea imunitatii.
Ce ne poate intari. In imunitatea noastra.
Simplu si concis: odihna suficienta, tehnicile de eliberare a stresului, activitatile fizice in aer liber care induc starea de bine.
Apoi, lumina naturala care creste nivelul celulelor T ce influenteaza pozitiv imunitatea celulara.
Si, nu in ultimul rand, fructele si legumele, oleaginoasele, laptele si toate celelalte alimente naturale, sanatoase si bogate in vitaminele C, E, A, in zinc, magneziu, seleniu si fier, adica vitamine si minerale ce ajuta la dezvoltarea anticorpilor si a globulelor albe.
Specialistii mai recomanda si ca persoanele carora alimentatia curenta nu le asigura toti acesti nutrienti (in special din consumul de fructe si de legume proaspete), sau care nu le pot asimila, sa urmeze periodic cure cu suplimente nutritionale.
Condimenteaza-ti sistemul imunitar, condimenteaza-ti viata.
Asadar, imunitatea reduce considerabil riscurile de imbolnavire. Cu o conditie: sa fie pastrata intacta, inclusiv odata cu inaintarea in varsta.
Pe langa o dieta sanatoasa, somn suficient si exercitii fizice, mai e ceva ce puteti face pentru ca sa va intariti sistemul imunitar si sa dati un impuls ascendent imunitatii, ca sa n-o lasati sa scada sub nivelul „de alarma”. Sa folositi suplimente nutritionale dintre cele mai bine cercetate si ale caror proprietati au fost deja clar dovedite.
Concluziile mai multor studii arata ca un compus al Turmericului – condimentul binecunoscut si foarte folosit de mii de ani mai ales in Orientul Indepartat – si anume Curcuminul are proprietati anti-inflamatorii ce ajuta la cresterea imunitatii.
Sunt deja dovedite si alte proprietati terapeutice ale Curcuminului, dar studii noi indica faptul ca are si un efect imunomodulator. Asta inseamna ca poate stimula imunitatea sa lupte impotriva corpurilor straine.
Cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon au demonstrat ca o cura de curcumin poate tripla productia de „munitie” folosita in prima linie pe frontul imunitatii, pentru a combate infectii bacteriene, virale si fungice.
De asemenea, Curcuminul poate ajuta la cresterea sanatatii celulelor prin imbunatatirea comportamentului membranele lor, s-a constatat intr-un alt studiu recent realizat la Universitatea din Michigan.
Proprietatea de imunostimulator a curcuminului, inclusiv impotriva unor „invadatori” ai organismului pentru care sistemul imunitar inca nu a avut vreo experienta, extinde motivele pentru care oamenii ar putea sa-l foloseasca mai mult, nu numai in calitatea sa de condiment in prepararea mancarurilor, dar si ca supliment alimentar.