
Au trecut vremurile in care “femeia cu barba” era angajatul de baza la circ, fiind perceputa drept o ciudatenie, alaturi de omul care-nghite sabii si omul care-ndoaie fier. E drept, in vremurile moderne femeile cu barba castiga competitii muzicale, insa nu despre ele este vorba in randurile care urmeaza, ci despre o neplacere cu care, din pacate, se confrunta unele doamne si domnisoare: parul nedorit – crescut pe fata, piept, abdomen, spate – sau, in termeni medicali, hirsutismul.
Nu, nu este vorba despre puful care ne acopera in strat fin pielea, ci de fire de par gros, inestetic, suparator si numai bun sa declanseze veritabile stari depresive celor care se confrunta cu aceasta problema. Se pare ca una din opt femei se confrunta la un moment dat cu aceasta problema delicata. Este evident ca… barbieritul nu este o solutie.
Care sunt cauzele aparitiei hirsutismului?
Chiar daca problema in sine se vede la exterior, cauza sa trebuie cautata in interior. Aceasta nu are la baza vreo maladie incurabila ci, de cele mai multe ori, de vina pentru aparitia parului nedorit este excesul de hormoni masculini datorat anumitor dereglari ale organismului, printre care se numara afectiunile glandei pituitare si suprarenale, administrarea anumitor medicamente sau a steroizilor anabolizanti, sindromul ovarelor polichistice – cea mai frecventa cauza identificabila de hirsutism. Sa le trasam, in linii mari, influenta pe care o au asupra sanatatii:
- Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune produsa de dezechilibrul hormonilor sexuali, in urma sa putand aparea menstruatia neregulata, obezitatea, chisturi, infertilitate, hirsutism.
- Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale reprezinta o afectiune transmita ereditar si se caracterizeaza prin productia anormala de hormoni steroidieni de catre glandele suprarenale.
- Unele medicamente administrate in tratamentul endometriozei pot duce la aparitia hirsutismului.
Pentru ca medicul sa puna un diagnostic clar pentru hirsutism, trebuie sa analizeze temeinic semnele si simptomele pacientei: prezenta parului terminal in exces pe zone precum fata, piept, spate, coapse, masa musculara prea dezvoltata, uneori si obezitatea este un simptom al acestei afectiuni, la fel ca acneea si alopecia. Se vor efectua diverse analize hormonale pentru a se stabili cu exactitate cauza bolii.
In momentul in care hirsutismul este o reala neplacere pentru pacienta si ii determina un disconfort psihic, se instaureaza o schema de ameliorare si/sau eradicare a simptomatologiei. In acest sens, terapia farmacologica, fitoterapia si epilarea sub diferitele ei forme merg in paralel inspre acelasi scop. De regula, in functie de cauza care sta la aparitia hirsutismului, medicul va prescrie pacientei antiandrogeni. Cat priveste epilarea, aceasta se realizeaza fie cu aparate electrice, cu diferite creme depilatoare sau prin electroliza (epilarea laser).
O solutie care este la indemana oricui si poate fi aplicata atat intern, cat si extern, este curcuminul.
Curcuminul ne scapa de parul nedorit?
Intr-o mare masura, raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv. Curcuminul reprezinta principala componenta a binecunoscutului condiment-medicament denumit turmeric. Acesta, unic in lumea condimentelor datorita coloritului sau deosebit, a fost utilizat cu succes nu doar in bucatarie, ci in medicina, demonstrandu-si eficacitatea si nu de ieri, de azi, ci de acum cateva mii de ani. Curcuminul, care se regaseste in interiorul radacinei de turmeric in proportie de 3 – 5 % este cel care ii ofera culoare, savoare si proprietati vindecatoare. Utilizat la interior, curcuminul, sub forma de capsule in care s-a strecurat si o cantitate insemnata de BioPerine (extract de piper negru) – menita sa sporeasca eficienta curcuminului – este de mare ajutor in lupta impotriva afectiunilor cardiovaculare, renale, musculare, pulmonare, ovariene, etc. Principiile sale antioxidante, antiinflamatorii, antitumorale, antivirale l-au propulsat pe unul dintre cele mai de sus piedestale ale fitoterapiei, fiind utilizat cu succes de foarte multe persoane din intreaga lume.
Mentionam anterior ca una dintre cauzele care stau la baza aparitiei hirsutismului este sindromul ovarelor polichistice iar curcuminul poate fi utilizat in ameliorarea simptomatologiei care insoteste aceasta afectiune. Aportul de curcumin echilibreaza nivelul hormonal atat de benefic pentru buna functionare a organismului, reducand semnificativ riscurile aparitiei chisturilor si a tuturor problemelor care deriva de aici, inclusiv a hirsutismului.
La exterior, curcuminul intra in compozitia unor masti naturale care au proprietatea sa reduca parul nedorit. Una dintre aceste masti se realizeaza amestecand o lingurita de pudra de turmeric, cu doua lingurite de faina de cereale si cu putin lapte. Masca se aplica pe zonele cu probleme, se lasa sa actioneze 15 minute si apoi, cu degetele inmuiate in apa se freaca usor pe intreaga suprafata a pielii, pentru ca in final sa se indeparteze cu apa calduta. Se recomanda ca aceasta procedura sa fie folosita in fiecare zi, timp de doua-trei luni. O alta variata a acestei masti este amestecul dintre faina de grau si turmeric in cantitati egale, peste care se adauga ulei de susan sau pur si simplu doar praf de turmeric amestecat cu ulei cald de cocos.
Este bine de stiut ca turmericul pateaza usor pielea, oferindu-i din propria nuanta aurie, insa, prin stergerea pielii cu un disc demachiant din bumbac imbibat in putin lapte dulce, petele se estompeaza.
Un lucru este sigur: nimeni nu are nimic de pierdut prin utilizarea curcuminului la interior si la exterior. Proprietatile sale il recomanda a fi consumat pentru intreaga stare de bine a organismului, testele si studiile la care a fost supus de-a lungul timpului dovedindu-i eficienta.