
Azi e cald, maine e frig. Azi avem parte de fulgi din abundeta, maine razele soarelui ne vor dezgheta nasurile inghetate. Ai zica ca o iarna atipica, mai calduroasa decat altele de pana acum, nu mai vine cu raceli si guturai. Lucrurile nu stau intocmai pentru ca virusii se strecoara imediat mai ales in organismul celor care au imunitatea slabita.
Dupa cum prea bine stii, este mult mai bine sa previi decat sa tratezi, asadar tu ai posibilitatea ca, in aceasta iarna, sa pui o bariera in calea starilor de rau. Si, recunoaste, cel mai frica iti este de raceala! Nici nu vrei sa te gandesti la “tonele” de servetele pe care le vei consuma suflandu-ti nasul, la durerile de cap chinuitoare si la starile febrile care nu te vor lasa sa-ti indeplinesti asa cum trebuie activitatile zilnice. Ca sa nu mai vorbim ca, daca incepi sa si tusesti, meniul oferit de raceala devine complet. Cum o impiedici sa te… viziteze? Simplu: iti intaresti din timp imunitatea. Si daca te prinde din urma sau simti ca-ti da tarcoale, recurgi la aceleasi trucuri pentru a o tine la distanta.
Persoanele in varsta, copiii, femeile insarcinate, persoanele care au un sistem imunitar slabit sunt victimele obisnuite ale racelii (dar si ale gripei). Stranutul, mucozitatile abundente, durerile de gat, uneori insotite de febra si dureri musculare (acestea sunt semne de gripa), dureri de cap, oboseala accentuata, sunt simptome ca ceva nu este in regula.
Pana sa te repezi la cutia cu medicamente si sa te indopi de chimicale, gandeste-te de ce are nevoie organismul tau. Iata trei solutii care-ti sunt la indemana in caz de probleme:
- Intareste-ti imunitatea!
Ai observat sau ai simtit pe propria piele ca bolile isi fac de cap in organism atunci cand acesta este slabit, adica atunci cand imunitatea este slabita din cauza lipsei de nutrienti, a deficitului de vitamine si minerale, a stresului cu care zilnic suntem bombardati. Un bun sistem imunitar ne ofera protectie in fata virusilor. Un sistem imunitar la pamant este ca o poarta deschisa in fata bolilor. In urma cu cativa ani, cei mai abili cercetatori din lume au inceput sa studieze o radacina care este utilizata de mii de ani in bucataria si mediciana indiana. Este vorba de radacina de Curcuma longa sau turmeric. Curcuminul, principalul ingredient activ al turmericului, se pare ca are vaste proprietati curative printre care se numara si cele antivirale, fiind utilizat cu succes in starile gripale dar si in racelile simple. Curcuminul are capacitatea de a proteja organismul de infectii, de a opri replicarea microbilor si a virusilor, de a intari imunitatea.
Pentru intarirea rezistentei organismului, se recomanda o cura de cateva luni cu capsule IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine. Exista posibilitatea sa primesti urmatorul sfat: dar de ce sa-ti cumperi capsule cu curcumin in loc sa te folosesti de faina de turmeric de la plafar, care e mai ieftina? O pui in mancare si gata, esti super sanatos! Lucrurile nu stau intocmai. Da, este foarte buna faina de turmeric, iar adaugata in unele preparate culinare sporeste savoarea acestora. Sa nu uitam insa ca bucataria romaneasca este departe de cea indiana si cei mai multi dintre romani nu sunt familiarizati cu retelele orientale. Atunci intervine varianta in care sunteti sfatuiti sa apelati la o cana cu lapte in care ati adaugat o lingura, doua de praf de turmeric. Da, este foarte buna si aceasta solutie, mai ales pentru a ameliora simptomele care insotesc racelile usoare.
Insa, trebuie inteleasa diferenta dintre turmeric si curcumin. Praful galben-portocaliu este obtinut prin uscarea si macinarea turmericului iar curcuminul este principalul ingredient al acesteia, cel care ii ofera principiile curative. Turmericul contine doar 3-4% curcumin si, ca sa beneficiem de calitatile sale trebuie sa consumam zilnic cam… 50 de grame! Destul de mult! De cealalta parte, o singura capsula cu curcumin 95% este echivalentul a 10 grame de faina de turmeric. Trei capsule pe zi iti ofera protectia de care ai nevoie impotriva virusilor de orice fel si, treptat, organismul tau se va incarca cu sanatatea mult dorita.
Poate te vei intreba daca este suficient sa te rezumi doar la a consuma aceste capsule si sa nu mai faci nimic altceva. Tin sa te anunt ca, desi curcuminul te va ajuta foarte mult, trebuie sa mai adaugi ceva pozitiv in viata ta (vezi punctele 2 si 3)
- O alimentatie sanatoasa te scapa de probleme
Daca te-ai obisnuit sa te alimentezi cu produse care nu poseda nicio valoare nutritiva nu vei functiona niciodata asa cum trebuie si mereu te vei plange de probleme de sanatate. Alimentele procesate in exces, dulciurile si bauturile carbogazoase, fainoasele, carnea grasa, prajelile, toate acestea trebuie reduse cat de mult posibil. Benefice pentru un organism sanatos de care nu se va lipi guturaiul sau raceala sunt fructele si legumele proaspete, mai ales cele bogate in vitamina C si antioxidanti (macesele, catiba, merele, citricele, rodiile, varza, telina, sfecla, etc.) Cand gatesti, foloseste-te de plantele aromate si de condimente. De turmeric deja stii ca este indicat sa-l folosesti in bucatarie (pe langa aportul de curcumin obtinut din capsule) insa nu trebuie sa omiti ghimbirul, piperul negru, rozmarinul, busuiocul, etc. Organismul nostru este precum o camaruta din care nu trebuie sa lipseasca proviziile sub forma vitaminelor si mineralelor. Iar toate acestea ne parvin in urma unei alimentatii sanatoase.
- Fii sanatos facand sport!
Daca ti-a placut sa chiulesti de la orele de educatie fizica, acum este momentul sa-ti reconsideri opiniile pentru ca lipsa de miscare atrage dupa sine instalarea numeroaselor boli. Raceala patrunde mult mai repede in organismul celor care stau cat e ziua de lunga la birou, cu ochii pironiti in ecranul calculatorului si nu isi fac timp pentru 20 – 30 de minute de exercitii fizice sustinute. Sedentarismul este in sine o boala si trebuie evitat.
Alege sa-ti petreci in fiecare zi cateva zeci de minute in natura, chiar daca este iarna. Plimba-te printr-un parc, admira natura, alearga daca poti, urmeaza cursuri de yoga, fa-ti un abonament la sala, ai multiple posibilitati de a face miscare si de a te transforma intr-o persoana mai sanatoasa si mai armoniosa atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual.
Nu uita ca sanatatea vine si din natura. Nu uita ca in puterea ta sta sa o mentii si sa o redobandesti in cazul in care ai pierdut-o. Depinde numai si numai de tine daca vrei sa-ti influentezi viata (si implicit sanatatea) intr-un mod pozitiv!