
Esti super incantat(a) ca urmeaza sa iei cina cu partenerul/partenera visurilor tale. Atmosfera calda, romantism, muzica in surdina doar pentru voi doi, mancare sofisticata, trandafiri, un dans lent si ametitor… ce poate strica aceasta seara de basm? Halitoza sau halena, mai pe sleau, respiratia respingatoare. Ea iti poate da planurile peste cap si daca te confrunti cu aceasta problema, ai face bine sa incerci sa scapi de ea, daca doresti sa-ti duci la bun sfarsit cucerirea.
Halitoza este o problema cu care se confrunta multe persoane, indiferent de varsta. Cauzele care stau la aparitia halitozei sau halenei – cum mai este denumita respiratia neplacuta – sunt diverse, plecand de la igiena orala precara si terminand cu posibilitatea existentei unor probleme digestive, hepatice si chiar renale, dupa cum vom afla din randurile urmatoare.
Stiati ca in antichitate halitoza era motiv de divort?
Ce bine ca acum nu mai suntem in perioada antichitatii si avem la indemana o multime de metode prin care putem trata respiratia urat mirositoare! Mai intai de toate trebuie determinata cauza aparitiei acesteia. In primul rand, halitoza poate fi o consecinta a problemelor dentare: tartru, carii, abcese, igiena orala precara. In lipsa periajului dintilor, resturile alimentare din cavitatea bucala se degradeaza rezultand formarea unor compusi cu sulf. Si gura uscata (deshidratarea mucoasei bucale) este o cauza a respiratiei neplacute, dar si problemele de la nivelul gingiilor care se datoreaza deficititului de vitamine (gingivita – deficit de vitamina C). Pe lista problemelor care genereaza acest efect neplacut se numara si afectiunile gastrice (de exemplu refluxul gastroesofagian), insuficienta hepatica, cetoacidoza diabetica, insuficienta renala, sinuzitele, amigdalitele, abcesele pulmonare, consumul de tutun, alcool si cafea, etc. De asemenea, medicamentele din categoria antibioticelor, antihistaminicelor si antihipertensivelor usuca mucoasa bucala si produc halitoza.
In momentul in care simti ca este ceva in neregula cu mirosul respiratiei tale sau cei apropiati iti semnaleaza chiar ei acest lucru, se recomanda sa te prezinti la medic pentru a stabili cauza exacta. Aproximativ 90% dintre cazuri au la baza probleme dentare care se reglementeaza relativ usor, prin vizite constante la medicul stomatolog si printr-o igiena dentara riguroasa. Este minunat ca putem preveni aparitia halitozei daca respectam cateva reguli esentiale.
7 sfaturi pentru indepartarea halitozei
- Spalarea dintilor de doua – trei ori pe zi, in special dupa mese. Se recomanda, pe langa folosirea pastei de dinti, folosirea unui praf de dinti (bicarbonat de sodiu plus sare) care are rolul de a indeparta depunerile de tartru dar si de a stimula irigarea gingiilor. Periuta utilizata nu trebuie sa fie rigida (cele dure ranesc gingiile).
- Utilizarea atei dentare pentru curatirea dintilor.
- Cel putin un control stomatologic pe an.
- Hidratarea corespunzatoare pentru a evita uscarea mucoasei bucale.
- Evitarea bauturilor care au foarte mult zahar sau a celor care deshidrateaza (alcool, cafea, etc.)
- Curatirea limbii. Limba incarcata poate cauza un mirosul neplacut al gurii. Folosind o lingurita din plastic, ne “razuim” limba de la baza spre varf, de la dreapta la stanga si apoi invers. De fiecare data cand ne spalam pe dinti este indicat sa ne curatam si limba.
- Foloseste puterea naturii pentru a-ti ingriji cavitatea bucala! Foloseste plante cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, astringenta, emolienta si cicatrizanta. De exemplu, pentru gingivite sunt indicate spalaturile bucale cu infuzie din flori de musetel, sunatoare, salvie, sulfina. Putini stiu, insa ca turmericul – condimentul auriu – este utilizat cu succes in combaterea inflamatiei la nivelul gingiilor, acesta avand un puternic efect antiinflamator, dar si antibacterian.
Cum ne folosim de puterea turmericului?
Despre praful auriu folosit de mii de ani in bucataria Indiana si in medicina Ayurvedica se spune ca are puteri vindecatoare in cazul afectunilor grave, cum ar fi cancerul, artrita, problemele cardiac, etc. Sunt foarte apreciate tratamentele care au la baza suplimente cu extract turmeric – curcumin – polifenolul principal al radacinei de curcuma, responsabil cu toate beneficiile pe care aceasta le aduce in viata celor care o consuma. Insa curcuminul nu este bun doar pentru cele mai grave dintre boli, ci fi pentru afectiuni aparent mai banale, cum ar fi halitoza (pare banala, dar poate fi extrem de deranjanta!) Iata trei calitati prin care turmericul se face remarcat in lupta contra acestei stari neplacute:
- Turmericul poseda proprietati antibacteriene
Cavitatea bucala prezinta temperatura si umiditatea optime pentru a dezvolta peste 500 de specii de bacteria care sunt capabile sa produca compusi gazosi si un miros respingator. In acest caz, daca regulile de igiena dentara nu sunt respectate sau daca persoana in cauza sufera de carii, abcese, afectiuni ale gingiilor, riscul ca numarul de bacterii sa creasca este destul de mare. Aceste bacterii includ si bacteriile anaerobe negative care se regasesc pe suprafata limbii. O limba incarcata este adesea cauza mirosului neplacut al cavitatii bucale.
Turmericul are rolul de a opri cresterea numarului de microorganism si de a le omori pe cele care ”locuiesc” in zona afectate. In acest sens, dintre toti compusii sai, uleiul de turmeric este cel mai eficient in decimarea bacteriilor din cavitatea bucala (are si rolul de prevenire a aparitiei acestora)
- Turmericul preintampina aparitia tartrului
Tartrul sau placa dentara este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna, intalnit mai ales pe partea inferioara a dintilor, responsabil, in mare parte, de respiratia urat mirositoare. Din cauza placii dentare se poate dezvolta si gingivita si, in cazuri speciale, cancerul bucal. La suprafata placii dentare se regaseste un numar mare de microbi proveniti din resturile de alimente de pe dinti sau de pe limba. Anumite sortimente de apa de gura destinata prevenirii aparitiei tartrului contin un compus numit clorhexidina. In urma unui studiu in care au fost comparate clorhexidina si turmericul, s-a constatat ca acesta din urma are eficienta mai ridicata.
- Turmericul trateaza inflamatiile gingivale
Din ce in ce mai multi oameni de stiinta considera ca la baza halitozei se afla inflamatia gingivala. Dezvoltarea microbilor care contribuie la inflamarea gingiilor este si ea responsabila de halitoza. Prin folosirea antiinflamatoarelor naturale se poate combate in mod eficient aceasta problema, iar turmericul poseda efecte antiinflamatoare si antioxidante. In acest sens, capsulele IanaLife Extract95 Curcumin&BioPerine reprezinta o solutie potrivita. Pe langa concentratia ridicata de curcumin, BioPerina – extractul de piper negru – sporeste efectele pozitive ale curcuminului.
Nu uita ca orice remediu ai incerca sa utilizezi, se impune si o vizita la medicul stomatolog, in primul rand, si apoi, daca totul este in regula cu dantura dar halitoza persista, se va face o vizita medicului de familie care iti va recomanda diferite teste pentru a stabili cauza exacta a respiratiei neplacute.
“Respiratia urat mirositoare este achizitia multor ani de viata nenaturala, paguboasa, in contul careia au actionar nepasari, abuzuri, compromisuri.” (Virginia Faur si Remus Tanase – “Dezintoxicarea, magia vindecarii”)