
Exista cel putin trei categorii de fumatori: cei care fumeaza dar isi doresc sa renunte la acest viciu si chiar fac ceva in acest sens, cei care fumeaza ocazional, o tigara sau doua cand isi savureaza cafeaua de dimineata si cei care fumeaza si sustin ca nu se vor lasa niciodata, nu neaparat ca nu ar putea, ci pentru ca le place… tutunul. Suntem indreptatiti sa credem ca acestia din urma vor avea cele mai mari probleme de sanatate si nu putem fi judecati gresit in acest sens pentru ca fumul de tigara este cauza majora a aparitiei multor boli, printre care se numara si cancerul.
Randurile care urmeaza nu se doresc a fi o pledoarie in favoarea renuntarii la fumat. Despre asta am scris in alte articole. Cei care nu doresc sa renunte la placerea pe care fumatul le-o ofera, trebuie sa afle ca exista cateva solutii pentru a-si proteja sanatatea, iar una dintre acestea vine de la curcumin, principalul polifenol al binecunoscutului condiment indian denumit turmeric.
Ce treaba are fumul de tigara cu cancerul?
Am auzit foarte des replici de genul “Bunicul a fumat pipa pana la 95 de ani si a murit de moarte buna, nu de cancer!” sau “Matusa mamei mele a murit de cancer la plamani dar nu a fumat nici o tigara in viata ei!” Este adevarat ca nu intotdeauna cancerul are la baza fumatul insa este dovedit faptul ca aceasta preocupare reprezinta principala cauza a aparitiei unui numar mare de afectiuni maligne, incluzand cancerul larigelui, cancerul de esofag, cancerul pancreatic, renal si, nu in ultimul rand, cancerul pulmonar.
Calea de transductie care mediaza efectele fumatului nu este foarte bine inteleasa dar cel mai probabil este impicat factorul nuclear Kappa al celulelor B (NF – KappaB, factor capabil sa intervina in transcriptia genetica). In faza sa gazoasa, fumul de tigara contine radicali liberi cum ar fi superoxidul, radicalul hidroxil, radicalul peroxil, oricare dintre acestia putand activa factorul nuclear KappaB. Si benzopirenul – unul dintre cele 4000 de chimicale aflate in fumul de tigara – poate activa factorul KappaB.
Diferiti agenti care activeaza factorul KappaB sunt fie initiatori tumorali, fie promotori tumorali; activarea factorului KappaB poate bloca apoptoza, promovand proliferarea si mediind tumorigeneza (aparitia si dezvoltarea tumorilor). Prin urmare, NF-KB este o tinta ideala pentru prevenirea carcinogenezei pulmonare indusa de fumul de tigara. Astfel, agentii care abroga activarea NF-KB au potentialul de a suprima carcinogeneza pulmonara.
In cazul fumatorilor, incidenta cancerului pulmonar este mai ridicata decat in cazul nefumatorilor. In tarile vestice, numarul cazurilor de cancer pulmonar este mai ridicat decat al celor de cancer de prostata, de san sau colorectal (decat toate la un loc!) Dupa cum mentionam si mai sus, fumul de tigara nu este responsabil doar pentru aparitia si dezvoltarea cancerului de plamani ci si pentru cel intalnit la nivelul cavitatii bucale, pentru cel pancreatic, renal sau hepatic. Cel putin in Statele Unite, fumul de tigara sta la baza a 80 – 90% dintre cazurile de cancer de plamani iar in Canada, 20% din numarul total de decese si aproximativ 30% din numarul de decese din randul persoanelor cu cancer au la baza fumul de tigara.
Fumul de tigara, radicalii liberi si… curcuminul
Fumul de tigara este un amestec chimic complex care contine mii de compusi diferiti, dintre care 100 sunt cunoscuti a fi carcinogeni, mutageni sau promotori tumorali. Printre principalele substante cancerigene continute de fumul de tigara se numara gudronul, benzenul, arsenicul, cadmiul, formaldehidele, poloniu-210, cromul, 1,3-butadiena, hidrocarburile aromatice policiclice, acroleina.
Eliminand pe cat posibil, din viata de zi cu zi, cancerigenele cunoscute – printre care se numara si fumul de tigara – mancand sanatos si cu precadere fructe si legume proaspete, avand o viata activa, luand suplimentele potrivite care sa-ti aduca un aport considerabil de antioxidanti, poti reduce mult riscul de a face cancer.
Cand tragi cu nesat din tigara, practic inhalezi, pe langa acele substante cancerigene mentionate anterior, peste 10 trilioane de radicali liberi. In plus, la fumatorii activi, concentratiile circulante de acid ascorbic, alpha si beta caroten si criptoxantina sunt foarte scazute.
Cercetarile relativ recente au studiat in amanunt eficienta diferitelor substante antiinflamatoare care sa blocheze activarea factorului NF-KappaB si care au rolul de a incetini evolutia cancerului. Aceste substante sunt indicate mai ales pentru preventie dar eficienta le-a fost demonstrata si in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer.
Iti place sa fumezi? Atunci trebuie sa previi cumva aparitia problemelor de sanatate!
Nu este un secret pentru nimeni: sa previi este mult mai usor si mult mai la indemana decat sa tratezi. De ce sa nu te folosesti de puterea naturii pentru a alege o cale de preventie eficienta impotriva bolilor care pleaca de la fumul de tigara? Deoarece curcuminul (diferuloil metan) este anticarcinogenic, mai multi cercetatori au investigat efectul acestui fitochimical asupra activarii NF-KB indusa de fumul de tigara.
Curcuminul, pigmentul galben din radacina de Curcuma longa (turmeric) este un potent agent chemopreventiv, care induce apoptoza catorva tipuri de celule canceroase.
Pe langa potentialul anticancerigen si antitumoral, curcuminul are efecte antiinflamatorii si antioxidante. De asemenea, elimina toxinele din organism protejand organele de daunele provocate de acestea. In cadrul studiilor care s-au mai efectuat cu privire la rolul curcuminului in protejarea sanatatii fumatorilor, s-au observat cantitati importante de mutageni (agenti care produc modificari in structura genetica a organismelor la nivel de gena, cromozom, genom) in urina celor care fumeaza. Dupa administrarea de curcumin, nivelul mutagenilor a scazut.
5 beneficii de necontestat ale curcuminului:
- Are proprietati chemopreventive care protejeaza plamanii fumatorilor (si nu numai pe ai fumatorilor) de substantele toxice.
- Suprima activitatea factorului nuclear Kappa B care este responsabil de cresterea inflamatiei la nivelul celulelor si sporirea numarului celulelor canceroase.
- Exercita o actiune de reductie in ceea ce priveste genele care produc moleculele inflamatorii care promoveaza cresterea celulelor canceroase: COX-2, TNF, IL-6 etc.
- Suprima proliferarea celulelor canceroase, prin inducerea apoptozei in celulele cancerului pulmonar.
- Este un excelent antioxidant si inhiba radicalii liberi si peroxidarea lipidelor din organism; de asemenea, suprima activitatea factorului de cresterea al endoteliului vascular si reduce angiogeneza – formarea de noi vase de sange – la nivelul celulelor canceroase.
va urma
*afla in partea a doua a articolului cum actioneaza radicalii liberi existenti in fumul de tigara asupra organismului uman si care sunt cele mai eficiente metode pentru a-i impiedica sa ne faca rau.