
Din articolul precedent am aflat ca fumul de tigara contine foarte multe substante care ne pot deteriora destul de serios sanatatea. Tot in articolul trecut am aflat ca fumul de tigara contine o cantitate impresionanta de radicali liberi acestia fiind responsabili, printre altele, de procesul de imbatranire, de atacurile cerebrale si de bolile de inima, de inflamatiile cronice, etc. Cele mai eficiente arme utilizate impotriva radicalilor liberi sunt antioxidantii. Secretul unei sanatati optime sta in pastrarea unui echilibru corect intre antioxidanti si radicalii liberi. Curcuminul este cunoscut si pentru proprietatile sale antioxidante ceea ce-l face un aliat de nadejde in protejarea sanatatii!
Ce sunt radicalii liberi si cum actioneaza?
Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot distruge structura celulelor, ducand la aparitia cancerului si a altor numeroase maladii (diabet, boli de inima, Alzheimer, cataracta, artrita, etc.)
Ca sa intelegem mai bine cum sta treaba cu radicalii liberi, trebuie sa plecam de la oxigen. Este clar ca, pentru a supravietui avem nevoie de oxigen. Organismul nostru are nevoie de cantitati impresionante de oxigen pentru metabolism, dezasimilarea elementelor nutritive pentru crearea energiei destinate diferitelor activitati ale organismului. Avem nevoie de energie pentru a ne desfasura activitatile zilnice, pentru a respira, pentru a gandi, pentru ca inima sa nu inceteze sa ne bata in piept. Oxigenul sta la baza producerii de energie. Dar oxigenul sta si la baza producerii radicalilor liberi care ne pot fi prieteni si dusmani deopotriva.
Unde sunt acesti radicali liberi? Peste tot! Si sunt extrem de reactivi! Sa ne aducem aminte ca celulele umane sunt formate din niste unitati mai mici, denumite atomi. Fiecare atom contine un nucleu care este inconjurat de electroni. Doi sau mai multi atomi potfi legati prin impartirea electronilor formand molecule. Oxidarea biologica implica transferul electronilor de la o molecula de oxigen la urmatoarea. Chiar si asa, un electron tot se mai strecoara din aceasta formula iar atomul ramas fara un electron poarta numele de radical liberi. Dupa cum spuneam, ii gasim peste tot in organism intr-o proportie considerabila. Daca radicalii liberi nu sunt “prinsi” si neutralizati va incepe efectul domino de deteriorare a organismului printr-o vadita instabilitate la nivel celular.
Ce prejudicii aduc radicalii liberi? Mare parte din ei penetreaza membranele celulelor proteice, distrugand identitatea celulara, pot pune in pericol materialul genetic din interiorul nucleului, lasand AND-ul susceptibil mutatiilor sau distrugerilor, afecteaza sistemul imunitar prin distrugerea celulelor puternice, stau la baza numeroaselor boli cronice. Toate aceste efecte sunt redate prin sintagma “stres oxidativ” si pot produce mutatii AND, moarte celulara si boala, asta pe langa efectele generale ale imbatranirii.
Teoretic este relativ usor de prevenit stresul oxidativ, in sensul ca indicatiile sunt clare: trebuie reduse presiunile mediului (poluarea, agentii chimici, etc.), se recomanda imbunatatirea stilului de viata printr-o alimentatie sanatoasa, stresul trebuie eliminat si, obligatoriu, antioxidantii trebuie sa fie prezenti in cantitati suficiente pentru a neutraliza armata radicalilor liberi! Practic, trebuie sa ne tinem de planul teoretic daca vrem sa fim sanatosi!
Sa intre in scena antioxidantii!
Pentru a beneficia de o stare buna de sanatate, este indicat sa pastram un echilibru corect intre antioxidanti si radicalii liberi. Antioxidantilor le revine importantul rol de aparare a organismului impotriva atacului radicalilor liberi. Sarcina lor este sa dezarmeze radicalii inainte ca ei sa apuce sa atace tesutul vizat. Medicul Lester Packer, autorul lucrarii “Miracolul antioxidant”, denumea antioxidantii “politia organismului impotriva radicalilor liberi, chemata ori de cate ori este nevoie pentru a inabusi radicalii liberi acolo unde se gasesc acestia, astfel incat puterea lor destructiva sa nu se poata extinde si asupra altor celule.”
Unii antioxidanti apar natural, fiind creati de organism insa o mare parte din ei trebuie luati din hrana zilnica si, mai ales, din suplimente.
Ce se intampla cand un antioxidant se intalneste cu un radical liber? Antioxidantul inghite radicalul liber, acesta din urma alaturandu-se structurii moleculare a antioxidantului. Antioxidantul se sacrifica si devine el insusi un radical liber, insa unul slab, fara forta.
“Numarul loviturilor oxidative administrare zilnic AND-ului fiecarei celule este de 100.000. Inmultiti aceasta cifra cu trilioanele de celule din organism si puteti incepe sa intelegeti amploarea acestor procese. Daca nu inlocuiti antioxidantii pierduti, prin hrana si suplimente, veti deveni vulnerabili.” (Bruce Ames)
Asadar, solutia organismului uman la stresul oxidativ o reprezinta antioxidantii.
Extract95 Curcumin&BioPerine – cea mai buna solutie impotriva efectelor negative ale fumului de tigara
Este adevarat ca natura ne furnizeaza antioxidantii necesari unei bune sanatati. Putem consuma cu incredere fructe de padure, mere, citrice, toate soiurile de legume si plante aromatice pentru a ne reincarca cu rezerve de antioxidanti. Insa nu trebuie sa ocolim suplimentele alimentare naturale cu continut ridicat de antoxidanti, iar unul dintre acestea este Extract95 Curcumin&BioPerine!
Efectele benefice ale curcuminului – principalul component al turmericului – au fost analizate si dovedite prin studii complexe si concludente. Una dintre proprietatile sale este cea antioxidanta si, mai ales daca suntem fumatori, avem nevoie de curcumin pentru a ne proteja sanatatea caci curcuminul stopeaza nocivitatea radicalilor liberi si ne fereste si de afectiunile pulmonare sau de alte boli grave care se pot instala in organism din cauza fumului de tigara.
Cercetatorii sunt din ce in ce mai constienti ca substantele care deriva din plante actioneaza ca agenti chemopreventivi ajutand la prevenirea cancerului, comparativ cu agentii chimioterapeutici care vizeaza tratarea cancerului. Aceste substante derivate din plante, cum este cazul curcuminului, sunt la indemana tuturor, pot fi luate in cure pe termen lung si, ce este minunat, nu sunt toxice pentru organism si nu prezinta efecte adverse.
Inca din anul 1987, au fost realizate multiple teste in ceea ce priveste activitatea potentialilor agenti chemopreventivi, dintre care doar cateva zeci au fost transpuse in cadru studiilor clinice – printre care si curcuminul. In functie de modul in care actioneaza, agentii chemopreventivi sunt clasificati in diferite subgrupe: antiproliferativi, antioxidanti sau anticarcinogeni. Curcuminul apartine tuturor celor trei subgrupe, avand mai multe mecanisme de actiune.
Un studiu realizat in 1987 a investigat efectele curcuminului asupra mutagenitatii mai multor toxine si a dovedit ca curcuminul este un agent antimutagen care actioneaza eficient impotriva substantelor care stau la baza aparitiei celor mai grave boli. Cercetatorii au testat curcuminul pe fumatori iar concluzia a fost cat se poate de pozitiva in favoarea beneficiilor pe care curcuminul le poseda.
Daca esti fumator, iata 3 motive extrem de pertinente pentru care este bine sa iei Extract95 Curcumin&BioPerine in fiecare zi:
- O singura capsula de Extract95 Curcumin&BioPerine iti asigura necesarul zilnic de antioxidanti. Daca traiesti intr-un mediu foarte poluant si/sau ai sistemul imunitar mai scazut, poti lua trei capsule pe zi.
- Ca sa fie absorbit asa cum trebuie si sa beneficiem la maximum de proprietatile sale antioxidante si nu numai, curcuminul trebuie sa fie insotit de BioPerine. Iar in capsulele Extract95 exista BioPerine – extractul standardizat de piper negru in concentratie de 95%.
- Iei Extract95 si mentii acel echilibru corect dintre radicalii liberi si antioxidanti de care vorbeam anterior. Dar, pe langa acest beneficiu, curcuminul continut de Extract95 iti va proteja sistemul imunitar de infectii si inflamatii, de virusi si bacterii, de alergiile sezoniere, etc. Acest principal ingredient al turmericului este extrem de versatil, actionand pozitiv la nivelul intregului organism.
Sa alegem sanatatea in cea mai pura si mai concentrata formula! Chiar daca fumam si suntem zilnic supusi stresului si poluarii, putem sa ne ajutam organismul sa lupte pentru a tine la distanta multe dintre bolile cu care societatea moderna se confrunta.