
Dupa ce ne-am facut analizele si constatam ca nivelul colesterolului este alarmant de mare, ne straduim sa gestionam situatia in mod corespunzator. Bineinteles ca prioritare sunt toate solutiile si ideile care au legatura cu insanatosirea noastra. Un colesterol total de peste 250 mg/dl este mai mult decat ingrijorator si trebuie sa ne gandim la o schimbare in stilul nostru de viata. E indicat sa incepem cu modificarile din alimentatie si sa optam pentru alimente cu rol in scaderea colesterolului, nu in cresterea sa. Sa nu uitam de activitatea fizica zilnica si nici de suplimentele alimentare cu rol dovedit in scaderea colesterolului “rau”.
Alimentatia sanatoasa primeaza
Poate ca una dintre greseli facute de cei care au primit diagnosticul de hipercolesterolemiei (ceea ce inseamna un nivel ridicat de colesterol rau – LDL) este refuzarea unei diete care sa ajute procesul de scadere a colesterolului. Multi se rezuma doar la tratamentul medicamentos, considerandu-l suficient, uitand ca alimentatia joaca un rol decisiv in procesul de reducere a colesterolului. Fructele si legumele reprezinta un subiect important in aceasta discutie.
Exista vreo legatura intre alimentatia nesanatoasa, sedentarism si colesterol marit? Bineinteles!
Colesterolul este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate si da batai de cap persoanelor de toate varstele. Tot el reprezinta si cauza principala a dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare. Te intrebi daca nu cumva exista o legatura intre alimentatia nesanatoasa, sedentarism si colesterolul marit? Cu siguranta raspunsul este unul afirmativ!
De ce sunt recomandate fructele si legume?
Din start, fructele si legumele sunt asociate cu o dieta sanatoasa. Acestea sunt bogate in substante nutritive, vitamine si antioxidanti care au un efect pozitiv asupra colesterolului, ajutand la reducerea acestuia. In plus, contin aproximativ 80% apa, multe fibre, minerale si ofera cantitatea suficienta de energie de care organismul uman are nevoie.
Noteaza si retine:
Consumul zilnic de fructe si legume crude nu este recomandat numai celor care sufera de o anumita afectiune, ci tuturor persoanelor care doresc sa se bucure de beneficiile unei alimentatii sanatoase.
Statisticile mentioneaza ca…
… in Romania, mai mult de jumatate din populatie nu consuma suficiente fructe si legume, ba chiar consuma cea mai putina cantitate din Europa. Cercetarile arata ca fructele si legumele sunt consumate mai ales de catre persoanele cu varsta de peste 65 de ani, in timp ce adolescentii si tinerii mananca cele mai putine fructe si legume.
Aceleasi statistici noteaza ca…
…peste 30% dintre romani sufera de hipercolesterolemie si 40% dintre acestia se confrunta cu probleme cardiovasculare.
Iata doar 7 dintre cele mai apreciate fructe si legume care scad colesterolul
- Afinele: sunt bogate in vitamina C si polifenoli – acizi fenolici, flavonoide si antocianini care reduc colesterolul, imbunatatesc circulatia sanguina si functia arterelor. Contin si antioxidanti care previn imbatranirea celulelor.
- Strugurii: bogati in flavonoide, antioxidanti puternici care mentin sanatatea celulelor si reduc efectele radicalilor liberi. In plus, au un continut ridicat de quercetina, un puternic antioxidant care ajuta la reducerea colesterolului.
- Merele: bogate in vitamine si polifenoli, antioxidanti care impiedica oxidarea colesterolului rau si depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
- Morcovii: bogati vitaminele A, B, C, E, K, in fibre solubile, antioxidanti si carotenoide, dintre care cel mai important este beta-carotenul care ajuta la scaderea colesterolului rau.
- Ceapa rosie ajuta la reglarea tensiunii arteriale si reduce colesterolul datorita concentratiei de flavonoide (antioxidanti prezenti in fructele si legumele de culoare rosie).
- Avocado: bogat in acizi grasi mononesaturati care ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun. Este o sursa bogata de antioxidanti, fibre si proteine si poate fi integrat cu succes in dieta celor care vor sa scape de cateva kilograme in plus.
- Rosiile sunt un ajutor de nadeje in lupta impotriva colesterolului datorita concentratiei de licopen, un puternic antioxidant care inhiba producerea colesterolului si oxidarea colesterolului rau, prevenind astfel depunerea acestuia pe peretii vaselor de sange.
Ce treaba are colesterolul cu miscarea?
Pe langa o dieta corespunzatoare, miscarea zilnica are un rol foarte important in intregul proces de reducere a nivelului de colesterol rau. Exercitiile fizice te ajuta nu doar sa fii in forma sau sa iti mentii greutatea ideala, ci te ajuta la scaderea nivelului de colesterol, reducand in mod considerabil riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare asociate hipercolesterolemiei.
Multii sunt de parere ca mersul pe jos in ritm alert este exercitiul cel mai potrivit si cel mai usor de pus in practica de catre cei care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol. Eficient este si jogging-ul, care poate fi practicat oricand, de catre oricine. Un alt tip de miscare foarte eficient in lupta impotriva colesterolului este mersul pe bicicleta. Benefice pentru scaderea colesterolului si mentinerea sanatatii sunt si inotul, aerobicul si fitness-ul.
Retine: nu colesterolul este problema, ci atitudinea ta in fata acestuia!
Extract95 Curcumin&BioPerine – un supliment alimentar anti-colesterol
Curcuminul nu trebuie confundat cu turmericul – condimentul auriu care se adauga in diferite preparate culinare. Curcuminul este polifenolul sau “ingredientul” de baza al turmericului, in el fiind inglobate toate proprietatile curative care-i sunt atribuite pudrei aurii. Studii ample si cercetari continue au aratat ca curcuminul este cel care conteaza, cel care amelioreaza o serie de afectiuni. Produsul Iana Life, Extract95 Curcumin&BioPerine, se bucura de o concentratie optima de ingredient activ, curcumin, precum si de un adaos de BioPerine fara de care curcuminul nu ar putea sa fie absorbit la nivelul organismului. Printre minunatele sale beneficii, Extract95 Curcumin&BioPerine are si rolul de a scadea colesterolul dar si de a proteja intregul aparat circulator.
Iti recomandam si urmatorul articol, in care este prezentata actiunea curcuminului asupra colesterolului:
4 calitati ale curcuminului care ajuta la scaderea colesterolului