
Iarna nu e doar sezonul sarbatorilor si al dansului fulgilor de nea. Iarna, cei care sufera din pricina bolilor reumatice resimt aceste afectiuni mai acut decat in restul anului. Da, frigul le da batai de cap romanilor cu probleme articulare. Durere persistenta, articulatii umflate, medicamente care alina suferinta doar pe moment si care, in timp, provoaca dureri de stomac si tulburari gastrice si hepatice severe, activitati zilnice ingreunate, toate acestea alcatuiesc profilul omului modern cu probleme articulare. Iar guta este una dintre aceste probleme.
I se spunea boala regilor
Este adevarat ca, in trecut, guta era cunoscuta drept boala bogatasilor sau a regilor pentru ca se crederea ca apare din cauza alimentatiei si a inzestrarii genetice. In trecutul indepartat nu oricine isi permitea sa manance… regeste. Nenumarate feluri de mancare din care nu lipseau halcile de carne, alaturi de alcool din belsug duceau la instalarea nu doar a catorva kilograme in plus, ci si a gutei. Carnea este bogata in substante chimice numite purine iar alcoolul intensifica productia in corp a acidului uric, deshidrateaza organismul marind nivelul acidului uric si, iata, punctul de placare al maladiei regilor!
Azi, denumirea din trecut s-a pierdut si cunoastem aceasta afectiune sub denumirea de guta, boala metabolica ce este caracterizata prin crize de artrita urica, prin depozitari de urati in articulatii.
Se pare ca aproximativ doua procente din populatia lumii sufera din pricina gutei. In tarile dezvoltate cazurile de guta sunt intr-o crestere alarmanta, boala venind la pachet cu durerile sale caracteristice, uneori de nesuportat, cu articulatii umflate si cu imposibilitatea realizarii activitatilor cotidiene. Dupa cum mentionam si la inceputul articolului, nu numai alimentatia genereaza guta ci si factorul genetic.
Stiati ca…
… obezitatea, metabolismul precar, problemele cardiace, hipertensiunea, factorul genetic, anumite medicamente pot creste riscul aparitiei gutei? Barbatii sunt mai predispusi decat femeile in a dezvolta acesta boala.
Ce sa facem pentru sanatatea noastra?
Se vor intreba cei care sufera de guta. Probabil ca stiti deja ca o schimbare in alimentatia zilnica, pierderea kilogramelor in plus, limitarea consumului de alcool si exercitiile fizice zilnice pot fi de folos in prevenirea aparitiei gutei. Insa, atunci cand boala e deja instalata, lucrurile se complica un pic. Bolnavii devin sclavii antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a altor medicamente cu rol in scaderea inflamatiei si, mai tarziu, vor avea de suferit si din cauza efectelor adverse ale acestora (indigestie, ulcer gastric, etc.)
De-a lungul vremii, diverse experimente si studii realizate de catre cercetatori au demonstrat ca remediile din plante pentru guta sunt sigure pentru a fi utilizate pe termen lung. Remediile naturale tonifiaza organismul, protejeaza sistemul imunitar si pot fi utilizate sub forma de capsule, pulbere, ceaiuri, tincturi, unguente, etc. Cateva dintre cele mai populare ierburi utilizate pentru reducerea starilor inflamatorii sunt afinele, ceaiul verde, gheara dracului, gheara matei, bromelaina si turmericul (impreuna cu al sau principal constituent, curcuminul).
Curcuminul este agentul farmacologic al turmericului si un puternic antioxidant si antiinflamator fiind utilizat pentru a a trata diferite tipuri de probleme reumatice (poliartrita reumatoida, osteoartrita, etc.). Deoarece guta este tot un tip de artrita, curcuminul poate fi folosit cu succes pentru a ameliora starile produse de aceasta.
Stiati ca…
… dieta antiinflamatorie reprezinta o modalitate naturala de a preveni guta? Printre alimentele cu rol antiinflamator se numara ananasul, ghimbirul, sucul de cirese, nasturelul, ardeiul iute, lamaia.
6 beneficii ale curcuminului in caz de guta
Avand in vedere proprietatile sale antiinflamatorii si analgezice, curcuminul este fantastic pentru cei care sufera de guta. Iata cum isi dovedeste eficienta:
-
Reduce nivelurile de acid uric
Fructoza, una dintre componentele zaharului, este considerata a fi un agent alimentar care influenteaza negativ obezitatea si sindromul metabolic. Intr-un studiu pe animale s-a demonstrat ca curcuminul reduce nivelurile de urati din sange si creste excretia acidului uric prin urina. Curcuminul controleaza activitatea proteinelor legate de transportul acidului uric si inhiba activitatea anumitor cai biochimice, in scopul imbunatatirii functiei renale. De asemenea, si proprietatile antioxidante ale curcuminului ajuta la scaderea nivelului de acid uric.
Xantin oxidaza este una dintre enzimele implicate in formarea acidului uric. Exista un studiu care sugereaza ca curcuminul poate inhiba actiunea acestei enzime prevenind astfel formarea de acid uric. Un studiu publicat in 2016 in „Journal of Cardiovascular Pharmacology” mentioneaza ca 1000 mg curcumin/zi administrate timp de 8 saptamani, a dus la scaderea colesterolului si a nivelului de acid uric in cazul persoanelor suferind din pricina ficatului gras nonalcoolic.
-
Este un veritabil agent antiinflamator
Simptomele gutei sunt similare cu cele ale poliartritei reumatoide. Curcuminul este cel mai puternic antiinflamator natural si poate ameliora durerile si umflaturile cauzate de guta inhiband producerea de prostaglandine (care produc durere). Gratie proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii, productia enzimei COX-2 este redusa. Studiile efectuate pe soareci de laborator au descoperit ca curcuminul este capabil sa intarzie sau sa preintampine aparitia bolilor reumatice. Intr-un alt studiu, soarecilor li s-a indus o boala din sfera reumatologica si apoi li s-a administrat curcumin, reducand umflarea si inflamarea articulatiilor.
-
Este un excelent analgezic natural
Exista studii de laborator care fac referire la beneficiile pe care curcuminul le are in afectiunile artritice deci si in cazul gutei. In cadrul unui studiu au fost selectati 107 pacienti cu osteoartrita care, ulterior, au fost impartiti in doua grupuri carora li s-a administrat fie 800 mg de ibuprofen, fie cate doua grame de curcumin pe zi, timp de sase saptamani. La finele studiului, ambele grupuri au constatat ca durerile au scazut in intensitate sau chiar au disparut. Astfel s-a stabilit ca efectul curcuminului este similar cu al ibuprofenului, drept urmare poate fi utilizat cu succes in tratamentul afectiunilor reumatice.
-
Actioneaza in detrimentul efectelor secundare ale medicatiei de sinteza
Curcuminul este recunoscut pentru proprietatile sale gastroprotectoare, pentru protectia oferita in caz de reflux gastroesofagian, ulcer, gastrita sau alte inflamatii ale intestinelor.
-
Ajuta la pierderea in greutate
Consumul exagerat de carne, alcool si bauturi care contin fructoza creste riscul de sporire a nivelului acidului uric. Pentru a reduce incidenta gutei, se recomanda mentinerea unei greutati adecvate. Un studiu publicat in „Revista Europeana de Medicina si Stiinte farmacologice” a dovedit ca suplimentele cu curcumin, dieta corecta si exercitiile fizice regulate duc la scaderea in greutate cu pana la 4,91% si o pierdere de grasime de 8,43%, precum si la reducerea semnificativa a tesutului abdominal adipos.
-
Imbunatateste metabolismul
Curcuminul este benefic metabolismului prin reducerea nivelurilor de colesterol LDL, scaderea presiunii arteriale, protejarea intregului sistem cardiovascular, etc. Mentinerea unui metabolism sanatos este vitala deoarece problemele care pot aparea contribuie la cresterea nivelului de acid uric si, in timp, duc la aparitia gutei.
Extract95 Curcumin&BioPerine
Suplimentul oferit de Iana Life reprezinta o alegere potrivita pentru cei care sufera din pricina gutei. Extract95 Curcumin&BioPerine poseda o formula unica in Romania care, alaturi de curcuminul continut prezinta o cantitate importanta de BioPerine – extract de piper negru cu rol in cresterea absorbtiei curcuminului la nivelul intregului organism.
Extract95 Curcumin&BioPerine actioneaza pozitiv nu doar asupra articulatiilor afectate, ci asupra intregului sistem imunitar, prevenind daunele provocate de stresul oxidativ si protejand organismul de aparitia maladiilor nedorite. Acest supliment poate fi utilizat in cure de lunga durata, fara a prezenta efecte adverse, asa cum se intampla in cazul medicatiei conventionale.
Curcuminul produce diaree?
Nu.