
Angiogeneza este un proces extrem de important prin care corpul construieste vase de sange. Insa, pe cat este de important acest proces, pe atat este de nesanatos in cazul cancerului. La fel ca oricare alte celule din organism, pentru a creste, si celulele canceroase au nevoie de oxigenul si nutrientii adusi de vasele capilare.
In momentul in care procesul de angiogeneza este in dezechilibru, se pot dezvolta diverse boli. De exemplu, o angiogeneza insuficienta poate duce catre probleme cardiace, neuropatii, tulburari cerebrale, etc., iar o angiogeneza exagerata – prea multe vase sanguine, determina aparitia cancerului, artritei, sclerozei multiple, etc.
Vestea buna este ca, prin terapia antiangiogenica, pot fi preintampinate aceste situatii nedorite si, in cazul cancerului, cresterea tumorilor poate fi inhibata prin stoparea alimentarii cu sange. In absenta angiogenezei, celulele canceroase nu vor reusi sa supravietuiasca. Iar curcuminul existent in suplimentul Extract95 joaca un veritabil rol antiangiogenic.
In articolele prezentate pe site-ul curcumin95.ro am vorbit in repetate randuri despre potentialul anticancerigen si uimitoarele proprietati farmacologice ale curcuminului, principalul compus bioactiv al turmericului. Astfel, pe langa impiedicarea cresterii si proliferarii celulelor canceroase, curcuminul impiedica si procesul de angiogeneza. Cum face acest lucru? Prin inhibarea activitatii celulelor care formeaza vasele sanguine si a factorilor care promoveaza angiogeneza. In plus, curcuminul are si efecte pro-apoptotice (cauzeaza moartea celulara) si antiproliferative asupra celulelor tumorale.
Despre aceste beneficii ale curcuminului s-a discutat pe larg si in lucrarea/studiul denumit ”Curcuminul ca inhibitor al angiogenezei” (Sulochana S. Bhandarkar si Jack L. Arbiser). Iata trei dintre caile prin care curcuminul actioneaza in incercarea de a stopa procesul de angiogeneza:
-
Inhiba activitatea proteinelor care sustin formarea vaselor de sange
Cele doua proteine care au un rol crucial in procesul de angiogeneza sunt factorul de crestere a endoteliului vascular (VEGF) si factorul de crestere a fibroblastelor (bFGF). Factorul de crestere a endoteliului vascular este o proteina care ajuta la producerea de noi vase de sange in timpul dezvoltarii embrionare, dupa un accident sau in cazul unui blocaj/dezechilibru. Unele tipuri de cancer prezinta in exces aceasta proteina si, prin urmare, se raspandeste in diferite parti ale corpului. Factorul alfa de necroza tumorala este implicat in procesul inflamator si sprijina angiogeneza tocmai prin promovarea secretiei proteinei VEGF.
Cercetarile arata ca curcuminul poate suprima angiogeneza prin inhibarea proteinei VEGF indusa de factorul de necroza tumorala in celulele limfomului. In carcinomul hepatocelular (un tip de cancer la ficat), curcuminul atenueaza dezvoltarea vaselor de sange prin reducerea expresiei proteinei VEGF si a altor agenti inflamatori cum ar fi COX-2 si factorul neclear kappa B.
O alta proteina angiogenica este factorul de crestere a fibroblastelor care stimuleza migrarea si proliferarea celulelor endoteliale. Curcuminul inhiba cresterea celulelor endoteliale in prezenta sau absenta bFGF.
-
Curcuminul previne migrarea celulelor vaselor de sange catre tumori
Matricea extracelulara reprezinta totalitatea moleculelor secretate de celule si imobilizate in spatiul extracelular. Este o structura dinamica, un adevarat organit celular localizat in afara celulei. Interactiunea dintre celulele endoteliale si matricea extracelulara permite migratia si adeziunea celulelor endoteliale. Actiunea antiangiogenica a curcuminului este mediata prin inhibarea a doua proteine care apartin matricei extracelulare: uPA (urokinaza – sistem activator al plasminogenului) si MMP (metaloproteinaza matriciala). Ambele proteine stimuleaza productia de factori de crestere care duc la formarea de noi capilare. Anumite studii arata ca curcuminul inhiba expresia si activarea acestor proteine.
-
Curcuminul inhiba activitatea moleculelor de adeziune
Moleculele de adeziune celulara sunt proteine exprimate pe suprafata unor celule care ajuta la atasarea acestora la alte celule. Ele sunt exprimate pe celulele endoteliale si ajuta la formarea vaselor de sange. ICAM-1, VCAM-1 si ELAM-1 sunt molecule de adeziune celulara comune exprimate de celulele endoteliale expresia acestora fiind corelata cu existenta factorului de necroza tumorala.
Administrarea preventiva a suplimentelor cu curcumin se pare ca reduce expresia moleculelor de adeziune celulara, conturand astfel proprietatile anticancerigene.