Curcuminul extras din turmeric este de peste 30 de ori mai benefic decat condimentul in sine

Multi am auzit deja de turmeric. Am aflat si ce efecte benefice are pentru sanatate. Si ca-l gasim la magazinele cu produse naturiste, in acele pungute cu praf auriu. Credem ca, dacal preparam in diferite retete, ne vindeca felurite boli si ne apara de toate afectiunile posibile, imbunatatindu-ne substantial si vazand cu ochii starea de sanatate. Gresit!

E adevarat: turmericul este un condiment extraordinar. Si este recomandabil sa il folosim permanent, atat in pregatirea mancarurilor cat si sub forma diverselor preparate. Pentru ca are un gust deosebit si face bine, in general, starii noastre de sanatate.

Dar atat. Praful de turmeric nu face minuni. In schimb, le poate face CURCUMINUL, substanta activa extrasa din acest condiment de exceptie.

Si mai mult de atat: vei vedea in continuare de ce acest supliment alimentar, capsulele de Curcumin 95 cu BioPerine, sunt de preferat prafului de turmeric in prevenirea sau in curele pentru tratarea diferitelor boli.

Curcuma, Turmeric si Curcumin – sa ne definim termenii.

Multa lume inca mai confunda substanta activa curcumin cu turmericul, condimentul din care aceasta se extrage.

De fapt, lucrurile stau asa:

1Mai intai, avem Curcuma (curcuma longa), care este o planta perena inrudita cu ghimbirul şi originara din India, unde este cultivata de peste 2000 de ani. Mai este cultivata si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa.

 

Apoi, din radacina acestei plante se obtine condimentul turmeric, prin macinarea rizomilor (radacinilor) plantei Curcuma Longa. Turmericul este asadar acel praf, cum spuneam, un condiment de exceptie. E folosit in bucataria indiana de mii de ani, in cantitati mari, mai ales datorita gustului sau deosebit. Utilizarea sa indelungata a condus insa si la evidentierea efectelor 2pozitive asupra sanatatii. De aceea, in medicina ayurvedica turmericul ocupa un loc de frunte.

Si, in fine, Curcuminul. Acesta este substanta activa din turmeric. Si se obtine, evident, prin extractia sa din faina de turmeric. Curcuminul este asadar componenta turmericului care sta la baza proprietatilor extraordinare asociate cu aceasta mirodenie. Inclusiv gustul si culoarea turmericului sunt date de polyfenolul numit curcumin.

In mod normal, praful obtinut din macinarea plantei curcuma, condimentul numit turmeric, contine doar 3-4% din aceasta substanta activa – Curcumin. Iar suplimentul natural CURCUMIN 95 are o concentratie de 95% , asa cum o arata si numele sau.

Q.E.D. O posibila confuzie credem ca a fost lamurita.

 

De ce sa nu te multumesti doar cu turmeric?

 

3In prezent, curcuminul este una din cele mai studiate substante naturale din arsenalul medical modern, cu mii de cercetari efectuate in ultimii ani. Si studii clinice noi apar aproape in fiecare saptamana.

Potrivit publicatiei greenmedinfo.com, Curcuma Longa poate fi considerata chiar cea mai importanta planta a lumii. Si aceasta, datorita substantei active pe care o contine: curcumin.

Diverse cercetari indica faptul ca, prin proprietatile sale curative remarcabile, curcuminul are atat capacitatea de a incetini si chiar de a stopa procese de imbatranire a organismului (inclusiv protejand creierul de prejudiciile aduse de radicalii liberi), cat si un potential preventiv si terapeutic important.

4Poate fi folosit in preventia si tratarea multor afectiuni: reumatism articular si alte afectiuni artritice, afectiuni cardiovasculare, afectiuni tumorale inclusiv cancer, afectiuni hepatice, pulmonare, renale, afectiuni ale pielii, afectiuni neurodegenerative inclusiv Alzheimer, Parkinson si SM, afectiuni gastrointestinale inclusiv H. Pylori, etc. (Mai multe informatii despre beneficiile curcuminului gasiti aici: curcumin beneficii)

In multe studii, curcuminul  a fost folosit ca alternativa la tratamentele cu antiinflamatoarele de sinteza (care au numeroase efecte secundare) sau la tratamente in care avem nevoie de o doza foarte mare de antioxidanti.

Condimentul turmeric, despre care exista multa informatie pe net, este intr-adevar unul deosebit. Si fara indoiala este de dorit sa il folosim cat mai mult. Pentru savoarea pe care o confera mancarurilor si pentru ca ne ajuta sa ne mentinem o stare buna de sanatate.

Dar concentratia de curcumin din turmeric este de numai 3-4%. Si, pentru ca sa obtinem un efect preventiv si terapeutic substantial, necesarul de curcumin care trebuie administrat este de minim 1 g/zi, sau chiar mai mult, timp de 8 -12 saptamani. Ceea ce ar echivala cu peste 30 de grame din condimentul turmeric.

De exemplu, pentru o sanatate deplina, specialistii recomanda sa consumam alimente care sa contina o cantitate de antioxidanti suficienta. Cu mediul poluat in care traim, cu fumul de tigara, cu alimentatia asa-zis „moderna” si chiar cu apa pe care o bem, ba chiar mai mult, cu diferitele afectiuni de care multi suferim deja, asta ar inseamna, zilnic: 1-2 kilograme de mere sau de brocoli, sau circa un kilogram de stafide, sau aproape un kilogram de mure. (Vezi detalii in pagina Antioxidant).

Sau cam 30-50 de grame de turmeric. Dar un asemenea consum zilnic, timp de mai multe luni, al unui condiment care nu este specific bucatariei noastre poate sa fie greu de atins. In schimb, o singura capsula de Curcumin 95 echivaleaza cu 10 grame de praf/faina de turmeric.

 

Cum sunt maximizate efectele benefice ale curcuminului

In mai toate cercetarile s-a ajuns la o concluzie: absorbtia naturala a curcuminului in organism este extrem de redusa. Chiar si cand este folosit in stare aproape pura. Altfel spus, curcuminul din turmeric este asmiliat greu si organismul poate sa beneficieze de efectele sale curative doar daca, in vreun fel, este stimulata biodisponibilitatea organismului fata de el.

Luat ca atare, curcuminul din turmeric – dar chiar si sub forma extrasului concentrat la 95% – ajunge intr-o proportie nesemnificativa la nivelul tesuturilor, iar in cea mai mare parte a sa organismul il elimina. Pentru a putea fi absorbit de catre corpul uman este necesar sa fie administrat concomitent cu un extract de piper negru.

Astfel, cand administrarea curcuminului este asociata cu extractul de piper negru – BioPerine, capacitatea organismului de a-l folosi (biodisponibilitatea acestuia) creste de pana la 20 de ori. (Despre BioPerine, citeste aici.)

5Putem sa spunem, asadar, ca efectele benefice pentru sanatate ale prafului de turmeric sunt cu mult mai reduse decat cele ale suplimentului natural Extras95 Curcumin&BioPerine, condimentul turmeric avand in componenta doar 3-4% curcumin (fata de 95%!) si niciun potentator care sa-i mareasca biodisponibilitatea.

Mai mult, si pretul capsulelor de curcumin de la IANA LIFE este unul convenabil. Pentru cine vrea doar sa testeze, mai intai, produsul, valoarea unui flacon de 60 de capsule de Extras95 Curcumin&BioPerine este de 80 de lei, adica numai 1,33 lei pe capsula. (Si aceasta suma scade, pentru comenzi mai mari, pana la sub 1 leu pe capsula.) Trei astfel de capsule echivaleaza cu 1 gram de curcumin. Data fiind concentratia de curcumin in turmeric, de numai 3-4%, pentru a beneficia de un gram de curcumin este necesar sa consumi 30 de grame de condiment. Si in acest pret beneficiezi si de potentatorul BioPerine!

Folosirea turmericul in bucatarie si suplimentarea cu un produs Extras95 Curcumin&BioPerine nu se exclud, desigur, una pe cealalta. In functie de problema pe care o avem de prevenit si/sau de tratat, dar si in functie de timpul pe care il avem la dispozitie, de ritmul de viata si de obiceiurile alimentare, putem sa apelam fie la una fie la cealalta, fie la amandoua variantele

Extras95 Curcumin&BioPerine de la IANA LIFE este singurul produs de acest gen de pe piata romaneasca, care contine BioPerine, extractul de piper negru fara de care curcuminul este slab absorbit in organism. BioPerine, un produs patentat si testat clinic in SUA, creste biodisponibilitatea curcuminului pana la 2000% conform studiilor clinice publicate aici!