
Curcuminul si-a dovedit eficienta in numeroase maladii si continua sa ne uimeasca pe zi ce trece. In urma cu 35 de ani, o echipa de cercetatori avea sa demonstreze eficacitatea curcuminului in modularea nivelului de zahar din sange in cazul persoanelor cu diabet zaharat. In plus, curcuminul asigura protectie organismului uman impotriva diferitelor probleme asociate cu diabetul. Capsulele Extract95 Curcumin&BioPerine iti ofera doza optima de curcumin intr-o combinatie unica si eficienta. Alaturi de BioPerine care are rolul de a-i asigura absorbtia si a-i creste biodisponibilitatea, curcuminul reprezinta un pas important in drumul catre redobandirea starii de bine.
Statistici ingrijoratoare care pot fi… prevenite
Simpla rostire a cuvantului diabet iti deruleaza in fara ochilor un scenariu trist, plin de restrictii si tratamente medicamentoase intinse pe tot parcursul vierii. Este adevarat ca diabetul aduce cu sine frica si nesiguranta de a mai putea vreodata trai in parametri normali. Din fericire, in ultimii ani, datorita studiilor intense si a cercetarilor efectuate de specialisti in domeniu, s-a adeverit ca diabetul ar putea fi prevenit si chiar tinut in frau cu ajutorul alimentatiei dar si al anumitor suplimente.
Statisticile ne spun ca circa 12% din populatia Romaniei sufera de diabet zaharat, insa este de la sine inteles ca exista si persoane care inca nu stiu ca sunt bolnave pentru ca nu merg la medic, asadar nu se regasesc in aceasta statistica. „Studiul China” al celebrului medic american T. Collin Campbell prezinta intr-un amplu capitol cele doua fete ale diabetului: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Renumitul medic mentioneaza ca diabetul da nastere unor alte afectiuni precum bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, orbirea, bolile de rinichi, etc. Dr. Campbell este de parere ca exista o stransa legatura intre ceea ce mancam si diabet si afirma ca „alimentatia corecta nu numai ca previne, dar si trateaza diabetul.”
Diabetul de tip 1 vs. Diabetul de tip 2
Diabetul este fie de tip 1, fie de tip 2, cel de tip 1 intalnindu-se mai ales la copii si adolescenti, fiind denumit “diabet juvenil”. Dar cea mai raspandita forma de diabet este cea de tip 2 – 95% dintre cazuri – denumita si “diabetul adultilor”, caracteristica persoanelor trecute de 40 de ani. Recent, s-a renuntat la aceste diferentieri legate de varsta, pentru ca multi copii au inceput sa sufere din pricina diabetului de tip 2.
Ce au comun cele doua tipuri de diabet? Este vorba despre metabolismul disfunctional al glucozei.
In mod normal, dupa ce mancam, hrana intra intr-un proces de digestie. Carbohidratii sunt desfacuti in glucide simple iar mare parte dintre acestea o reprezinta glucoza care patrunde in sange; pancreasul produce insulina necesara transportului glucozei in celula, astfel glucoza nu este utilizabila de catre celule. Acest proces normal este complet dereglat atunci cand o persoana se imbolnaveste de diabet.
Cei care sufera de diabet de tip 1, nu produc insulina deoarece acele celule de la nivelul pancreasului, responsabile cu producerea insulinei au fost distruse. Din cauza acestui fapt se considera ca diabetul de tip 1 este o boala autoimuna (organismul se ataca pe sine insusi). Cei care sufera de diabet de tip 2, produc mai multa insulina decat un om sanatos insa, din cauza rezistentei celulelor la insulin, aceasta nu-si indeplineste rolul esential, devenind ineficienta, zaharul din sange nefiind metabolizat corespunzator.
Renuntarea la lupta nu e o solutie!
Un lucru este cert: boala nu inseamna abandonarea sperantei, renuntarea la viata si la placerile acesteia ci ne indeamna la regandirea si cladirea unui nou sistem cu implicatii corecte si adanci in toate nivelurile existentei: spiritual, mental, fizic. In vastul proces de vindecare sunt foarte importante regimul alimentar, activitatile fizice si gandirea pozitiva.
Din simptomatologia diabetului fac parte: senzatia de sete permanenta (polidipsie), foame exagerata (polifagie), urinare abundenta. Cel mai important tratament in diabet este cel nutritional – adoptarea unei diete corespunzatoare, cu reducerea sau eliminarea din alimentatie a carbohidratilor simpli (zahar, paine, fainoase, cartofi, orez, dulciuri, prajituri, sucuri, cereale, etc.)
Stiati ca…
… Organizatia Mondiala a Sanatatii mentiona ca, la nivel mondial, exista peste 60 de milioane de diabetici! Se pare ca, la fiecare 10 ani, numarul bolnavilor de diabet creste cu 100%.
”S-a certificat faptul ca zaharul este un rapitor al calciului si ca 9 din 10 bolnavi de diabet sufera din lipsa unor elemente minerale (si in special de calciu), ceea ce favorizeaza aparitia unor stari patologice: lipsa de vointa, pierderi de memorie, impotent sexuala, psihopatii si chiar tendinte de sinucidere.” (Fitoterapie traditionala si moderna)
Se pare ca, in urma unui tratament medicamentos corelat cu un regim alimentar adecvat, tulburarile metabolice se pot diminua. Insa, administrarea indelungata de insulina, va atrage dupa sine atrofierea progresiva a insulelor lui Langerhans (cele responsabile cu producere insulinei) si, implicit, diminuarea activitatii endocrine a pancreasului. Astfel, au fost introduse in tratamentul diabetului insulino-dependent, sulfamidele antidiabetice.
Medicina si chirurgia, desi s-au raliat tehnicilor moderne, nu permit vindecarea diabeticilor. Este adevarat ca medicamentele curente permit bolnavilor sa se situeze oarecum pe… linia de plutire. Insa toata viata o persoana suferind de diabet este prinsa in sistemul medical, intr-o cheltuiala deloc mica pentru ca da, diabetul este o boala costisitoare. In America, anual, sunt cheltuie peste 130 de milioane de dolari pentru medicamentatia diabeticilor.
Rolul benefic al curcuminului si cum influenteaza acesta diabetul
Cercetatorii incearca sa ne aduca la cunostinta ca aceasta maladie considerata ireversibila, poate fi nu doar prevenita cat mai ales… ”intoarsa din drum”. Intr-un studiu recent se mentioneaza ca unele medicamente folosite in tratamentul diabetului de tip 2 de fapt cresc riscurile de deces: insulina modificata genetic prescrisa in cazul diabetului de tip 2 conduce la dezvoltarea asa numitului ”diabet dublu”: tip 1 si tip 2 (impreuna). Iata o dovada a faptului ca solutiile pentru prevenirea si tratarea bolii trebuie cautate si in alta parte! De ce nu ne-am orienta catre ceea ce ne ofera natura?
In ultimul timp a crescut vizibil interesul pentru utilizarea substantelor naturale si modificarea stilului de viata. Spre deosebire de deceniile trecute, cand leacurile naturale nu prea mai erau luate in serios, acum s-au dezvoltat foarte multe studii cu privire la substantele naturale si activitatile terapeutice care pot ameliora problemele nivelului de zahar din sange si complicatiile care intervin in urma acestora.
De turmeric am auzit cu totii: este acel condiment auriu utilizat cu precadere in bucataria Indiana si care incepe sa capete popularitate si in tara noastra. Ce nu stiu multi este ca, principalul compus al radacinii de turmeric, curcuminul, are multiple proprietati benefice pentru sanatatea umana, printre acestea numarandu-se si cea de reglare a nivelului de zahar din sange.
Un studiu publicat in revista Asociatiei Americane de Diabet, “Diabetes Care”, mentioneaza ca curcuminul are o eficienta de 100% in cazul prediabeticilor, impiedicand imbolnavirea acestora de diabet de tip 2, o performanta care tine de prevenire, neatinsa de niciunul dintre medicamentele aprobate in tratamentul diabetului de tip 2.
S-a demonstrat ca acesta poate fi un puternic remediu, si nu doar pentru persoanele suferind de diabet de tip 2. Cercetari pre-clinice au scos la iveala faptul ca poate avea un rol cheie in remedierea problemelor pancreatice aparute la dependentii de insulina, cei cu diabet de tip 1, carora li s-a spus ca afectiunea lor nu poate fi remediata. Rareori diabeticii de tip 1 sunt informati ca provenienta afectiunii lor este provocata: de exemplu, ca deficienta sau disfunctiile celulelor beta de la nivelul pancreasului – responsabile cu producerea insulinei – pot fi remediate.
In anul 2013, in revista ”Diabetology&Metabolic Syndrome”, a publicat studiul ”Efectul unui nou derivat de curcumin asupra insulelor pancreatice in diabetul de tip 1 al soarecilor (studiu pe termen lung)”. In urma acestuia, vreme de 40 de zile, cobaii au primit o solutie de derivat de curcumin, solubila in apa, cu o concentratie de 53,21% timp de 40 de zile. In urma acestei administrari, s-a remarcat o imbunatatire a nivelului de glucoza, insulina si C-peptide (un indicator al sanatatii si al abilitatii celulelor beta de a produce insulina), imbunatatire care a inceput dupa patru luni de la debutul tratamentului si a progresat, dupa zece luni valorile fiind apropiate de cele normale, observandu-se o regenerare la nivelul celulelor pancreatice. Cercetatorii au concluzionat:”noul derivat din curcumin poseda o actiune antidiabetica si favorizeaza regenerarea insulelor pancreatice.”
Doza zilnica utilizata la testele pe rozatoare (80mg/kg) a reprezentat echivalentul a 6400 mg sau 6.4 gr de curcumin pentru un barbat adult de 80 de kg. Desigur, fiziologia rozatoarelor si a oamenilor este diametral opusa, insa exista oarecare asemanari la nivelul organismului.
Aminteam mai sus de un studiu in urma caruia s-a demonstrat ca curcuminul poseda o eficienta de 100% in prevenirea diabetului de tip 2 la persoanele prediabetice. Acesta a fost realizat de catre un grup de cercetatori din Thailanda care au selectat un numar de 240 de pacienti, din cadrul unui numar mare de persoane prediabetice. Timp de noua luni cat a durat studiul, o parte dintre persoane a primit capsule cu 250 mg de curcumin, iar cealalta parte capsule placebo. La un interval de trei, sase si noua luni au fost observate modificarile celulelor producatoare de insulina, rezistenta la insulina si citocina antiinflamatorie, cunoscuta sub numele de adiponectina.
Pe scurt, rezultatele studiului au fost urmatoarele: ”Dupa noua luni de tratament, 16,4% dintre subiectii care au primit capsule placebo au fost diagnosticati cu diabet de tip 2 si niciunul dintre cei care au primit curcumin nu s-a imbolnavit. In plus, intregul grup care a primit capsule cu curcumin a inregistrat o mai buna functionare a celulelor producatoare de insulina din pancreas.”
Ai grija de sanatatea ta!
Oricat ne-am dori sa ne vindecam doar luand un supliment, acest lucru nu este posibil daca nu ne sustinem organismul si printr-o dieta corecta plus o activitate fizica sustinuta.
Inainte de a aminti ce ar trebui sa manance o persoana cu diabet este bine sa stim ce trebuie sa scoatem de pe lista, si anume: alimentele procesate, mezelurile, produse de tip fast-food, prajeli, sucuri din comert, carne grasa, zahar, sare (permisa in cantitati reduse). Ce este indicat? Regimul alimentar trebuie sa fie cat mai simplu si mai natural cu putinta: paine integrala (cantarita), legume, unele fructe (mere acrisoare, fragi, lamai, afine, caise, cirese), legume (morcovi, sfecla rosie, telina, spanac, varza alba, asmatui, nasturel, patrunjel verde, salata verde, urzicile, ceapa, usturoiul).
”Capsunile (250 gr pe zi) si afinele (crude, uscate sau congelate) in cura de cel putin trei luni pe an constituie o buna masura fitoterapeutica cu efecte benefice pentru bolnavul diabetic).” (Fitoterapie traditional si moderna)
Miscarea nu trebuie neglijata, iar persoanele care sufera de diabet, ar face bine sa tina cont de acest sfat. Sunt recomandate plimbarile in aer liber, mersul pe jos (cel putin 5 km in fiecare zi) atat dimineata, cat si seara, dar si iubirea si recunostinta pentru tot ceea ce ne inconjoara!