
Daca ai impresia ca problemele de prostata sunt semnalate doar la o mica parte din populatie, ai face bine sa-ti reconsideri opinia. De exemplu, in Statele Unite ale Americii, mai bine de 200.000 de barbati sunt diagnosticati cu cancer de prostata si circa 30.000 mod anual din cauza acestei maladii. Dupa cancerul de piele, cel de prostata este cel mai des intalnit in randul barbatilor din America. In tara noastra, potrvit Ligii Romane de Cancer, anual sunt diagnosticate peste 170 de cazuri noi de cancer de prostata, aproximativ 7,3% dintre barbatii diagnosticati murind anual din aceasta cauza. In Romania, cancerul pulmonar reprezinta prima cauza de deces in randul baratilor, urmat de cel de prostata. Pe principiul ”buturuga mica rastoarna carul mare”, de cele mai multe ori, de la glandele mici, pleaca cele mai mari probleme de sanatate.
Ce este prostata?
Denumirea de ”prostata” vinde de la cuvantul de origine greaca ”prostates” care inseamna ”gardian”, ”protector”, ”cel care sta in fata”. Prostata reprezinta o glanda aflata la intersectia aparatului urinar cu aparatul reproducator masculin, situata in fata rectului si sub vezica urinara. Prin secretiile ale, prostata contribuie cu pana la 30% din cantitatea de sperma. O prostata sanatoasa este un pic mai mare decat o nuca si are o greutate cuprinsa intre 7 si 16 grame.
Cand apare si cum este depistat cancerul de prostata?
Pentru ca toti barbatii sunt… purtatori de prostata, in mod normal, cam toti sunt vizati de aparitia problemelor acestei mici glande. Insa exista anumiti factori care stau la baza dezvoltarii bolilor, printre acestia numarandu-se varsta, rasa, factorul genetic, statusul hormonal, regimul alimentar. O data cu inaintarea in varsta, testosteronul scade si are loc o inversare a productiei hormonale. Este momentul in care prostata se mareste (ca volum), devenind mai dura dar si mai putin elastica. Prostata marita apasa pe uretra ce trece prin mijlocul ei, astfel persoana suferinda prezentand dificultati la urinare. Alteori, din cauza presiunii prea mare sau a faptului ca uretra este strangulata, bolnavul nu mai poate urina (retentie urinara) si se impune montarea unei sonde direct in vezica. Aceasta afectiune poarta numele de hiperplazie benigna a prostatei (adenom de prostata). Suna infiorator insa asemenea lucruri se intampla, tocmai de aceea, barbatii trecuti de 45 – 50 de ani ar trebui sa mearga la medic pentru un control de rutina pentru ca riscul de aparitie a afectiunilor prostatei creste pe masura inaintarii in varsta. Dupa cum spuneam si mai sus, pe langa varsta, mai sunt si alti factori care influenteaza aparita bolii: genetica (daca un parinte sau un frate a avut cancer de prostata, riscul de a dezvolta boala este dublu), rasa (barbatii afro-americani sunt mai predispusi acestei boli inca de la varste mai tinere), nivelul hormonal (la un nivel de testosteron cu peste 50% peste limitele normale exista risc dublu de cancer la prostata), regimul alimentar (grasimile de origine animala cresc riscul aparitiei cancerului de prostata).
Daca adenomul de prostata si infectia prostatei (prostatita) prezinta simptome (dificultati la urinare/ejaculare, febra si frisoane, etc.) cancerul de prostata nu prezinta simptome fiind, din pacate, descoperit in stadii foarte evoluate, aproape imposibil de tratat, atunci cand pacientul deja observa sange in urina/sperma, urinarea se realizeaza cu dificultate, este dureroasa, etc. De aceea se recomanda ca barbatii trecuti de o anumita varsta sa faca o vizita medicului urolog pentru testul denumit PSA (antigenul specific prostatic) si pentru efectuarea unui tuseu rectal, in urma caruia marimea, forma si consistenta prostatei vor fi analizate, pentru a se observa eventualele modificari.
Exista un tratament eficient?
De cele mai multe ori, cancerele localizate sunt tratate cu hormoni antitumorali (terapia hormonala), cu citostatice, acestea reducand tumora prostatica si impiedicand formarea metastazelor. Pe langa citostatice (chimioterapie), medicii recomanda radioterapia, indepartarea integrala a prostatei, crioterapia (inghetarea si distrugerea tumorilor). Este cunoscut faptul ca tratamentele conventionale au si multe efecte adverse, reactii secundare neplacute. In urma chimioterapiei pacientii prezinta greturi, varsaturi, oboseala accentuata, caderea parului; in cazul terapiei cu hormoni se pot confrunta cu cresteri in greutate, impotenta, transpiratie excesiva; radioterapia are ca efecte adverse disfunctiile erectile si dificultatile la urinare.
Turmericul, de mare ajutor in aceasta problema delicata!
Un studiu inceput in Munchen s-a axat pe modul pozitiv in care produsele naturale, printre care si turmericul, pot inhiba formarea metastazelor. Practic o mare parte din studiu s-a focusat pe beneficiile curcuminului – polifenolul principal din turmeric – acesta fiind bine tolerat de organism, putand fi utilizat si ca tratament primar preventiv cu efect profilactic dar si ca tratament secundar, cand tumorile deja sunt formate.
Celulele cancerului de prostata creaza imunomodulatoare pro-inflamatorii care includ citokinele CXCL1 si CXCL2. Cercetarile de laborator au demonstrat ca extractul de turmeric (curcuminul) este capabil sa reduca actiunea ambelor proteine acest fapt conducand la preintampinarea metastazelor. Bineinteles, nu se va exclude tratamentul conventional, insa se impune adaugarea curcuminului pe lista produselor benefice.